دوره تحلیل رفتار متقابل
یک دوره آموزش کاربردی تحلیل رفتار متقابل برگزار میشود. در این صفحه سرفصلها، ویژگیها، رزومه مدرس و توضیحات نحوه برگزاری دوره ارائه شده است.
این دوره در حال حاضر در کاروکسب برگزار نمیشود،
برای مشاهده دورههای مشابه لطفا به تقویم آموزشی مراجعه فرمایید.
معرفی دوره تحلیل رفتار متقابل
در دوره تحلیل رفتار متقابل، به شما ابزاری قدرتمند برای مهارتهای نرم زندگی نظیر خودشناسی، دیگرشناسی، زبان بدن و بهبود در شناخت روابط میانفردی در سطوح خانوادگی، شغلی و … معرفی میشود.
دوره تحلیل رفتار متقابل با هدف کسب مهارتهای ارتباطی از طریق شناخت خود و دیگران در اکثر حوزههای زندگی طراحی شده است. همچنین در پایان دوره شما بهتر خواهید توانست علل افکار و رفتار خود و دیگران را درک کنید و در جهت رشد شخصیتی خودم قدم بردارید.
سرفصلهای دوره تحلیل رفتار متقابل
- Introduction to transactional analysis and philosophical approach
این سرفصل شامل معرفی نظریه تحلیل رفتار متقابل، آشنایی کلی با نظریات اساسی آن و چگونگی روند شکل گیری آن تا به امروز میباشد.
- Personality structures and Ego states
در این سرفصل میآموزیم: ساختار شخصیت مجموعهای از رفتارها، افکار و احساسهای مربوط به هم است که به وسیله آن، بخشی از شخصیت، خود را در یک زمان بهخصوص نمایان میسازد. الگوی ساختارشناسی شخصیتی اساسیترین نظریه تحلیل رفتار متقابل میباشد.
- Structural and functional analysis of Ego states
پس از آشنایی با الگوی ساختارشناسی شخصیتی با کاربرد، نحوه کارکرد آن را در روابط بین فردی، محیطهای زندگی اعم از محیط خانوادگی، شغلی و … و همچنین نمودهای آن در شخصیت خود آشنا میشوید.
- Body language short course
آشنایی با زبان بدن به شما آگاهی بیشتر در زمینه ارتباط با همنوعانتان را میدهد؛ تا به درک عمیقتری از خود و در نتیجه دیگران دست پیدا کنید. یادگیری تمرین ارتباطات غیر کلامی میتواند هر یک از برخوردهای شما با دیگران را به تجربهای به یاد ماندنی تبدیل کند.
- Strokes and basic need
یک تبسم، یک تعریف و تمجید یا حتی یک اخم و ترشرویی نشان میدهد حضور ما در نگاه دیگران درک شده است. در این سرفصل شما با مفهوم “نوازش” به عنوان یک نیاز اولیه انسانی آشنا میشوید.
- Time structuring
انسانها به هر شکل دو نفری یا گروهی که در کنار یکدیگر قرار بگیرند؛ میتوانند به روشهای متفاوت این اوقات را کنار هم سپری کنند که شناسایی آن از ضروریات داشتن ارتباطی سالم در هر حوزهای است. این روشها با عنوان “سازماندهی زمان” در دوره آموزشی مطرح میشود.
- Games people play
بازیها رشتهای تبادل مکمل میان افراد با اهداف نهفته و ناخودآگاه هستند که تا حصول به نتیجه پیش بینی شده و کاملا مشخص پیش میروند. این تبادلات مشخص با ظاهری قابل قبول و غالبا تکراری است. مبحث بازیهای روانی از مباحث کاربردی تحلیل رفتار متقابل است که دانش حاصل از آن در تمامی زمینههای زندگی برای شما کارآمد میباشد.
- Injunctions and Drego scale assessment
دستهای از پیامهای غیر کلامی منتقل شده به شما در دوران کودکی موجب به تاثیرات و تغییراتی در شکل گیری ساختار شخصیت افراد میشود که آثار آن در نظام رفتاری بزرگسالان کاملا مشهود و مشخص است. از این رو آشنایی با چنین پیامهایی و آگاهی از آنان مسیر رشد فردی و میان فردی را هموارتر میسازد.
معرفی تفصیلی دوره تحلیل رفتار متقابل
عصر حاضر دوران پیچیده روابط انسانی است که در آن تمام پدیدههای مربوط به کنشها و واکنشها در مسیر فشارزای خاص خود در جریاناند. این روابط پر پیج و خم و درهم آمیخته اگر در روند مطالعه علمی خود قرار نگیرند مشکلات بسیاری بهوجود میآورند که نهتنها این مشکلات اثرات مخربی بر خود شخص دارد بلکه اثرات مهلکی بر ارتباط بین فردی در سازمانها، نهادها، خانوادهها، مدارس و موسسات خواهد داشت. بنابراین هر فرد در چنین شرایطی نیازمند مهارت های نرم (soft skills) متفاوتی برای رویارویی و مدیریت چنین موقعیتهایی است.
تحلیل رفتار متقابل یا Transactional Analysis نظریهای در مورد شخصیت هر فرد و روش منظمی است برای روان درمانی به منظور رشد و تغییرات شخصی. تعریف فوق ارائه شده توسط انجمن بین المللی تحلیل رفتار متقابل (ITAA) است؛ به عبارت سادهتر؛ تحلیل رفتار متقابل نظریهای است که با استفاده از آن میتوان گامهای موثری در شناخت شخصی و رشد روحی روانی برداشت. همچنین این نظریه در بهبود روابط بین فردی، در چارچوبهای شغلی و خانوادگی کاربردهای موثری دارد.
تحلیل رفتار متقابل توسط اریک برن در اواخر دهه پنجاه میلادی بنیان نهاده شد و در طول زمان همگام با پیشرفت علم رو به تکامل گام نهاده است. در نظریه تحلیل رفتار متقابل از به کاربردن مفاهیم پیچیده و مبهم اجتناب شده است و مفاهیم اساسی با واژههای ساده جایگزین گردیده است؛ اما این زبان ساده، بازتاب اندیشهای سطحی نیست هدف برن این بود که همه بتوانند از تحلیل رفتار متقابل بهرهمند گردند به همین دلیل او کلمات بسیار سادهای را برای بیان افکارش به کار برد. اگرچه کلمات ساده بودند ولی نظریات در این حوزه بسیار پیچیده و ظریف هستند. این سادگی بیان به صورتی است که میتوان مفاهیم اصلی این نظریه را در زندگی روزمره مشاهده و تجربه نمود، چرا که هر کجا انسانها حضور داشته باشند و با یکدیگر روابط انسانی برقرار کنند؛ تحلیل رفتار متقابل نیز کاربرد پیدا میکند.
تحلیل رفتار متقابل براساس فرضیههای فلسفی خاصی مانند “انسانها ذاتا خوب هستند.” ، “همه توانایی فکر کردن دارند”، “سرنوشت انسانها بدست خودشان تصمیمگیری شده است و این تصمیمات را میتوان تغییر داد”، استوار گردیده. همانطور که مشاهده میکنید عبارات ذکر شده به عنوان فرضیههای این نظریه، با واژههایی ساده بیان شدهاند اما در پس این سادگی، شرح مفصلی از مفهوم و مقصود این عبارات نهفته است که نهایتا به کسب توانایی های خاص در حوزه شخصی و بین فردی در روابط ختم میشود.
امروزه از نظریه تحلیل رفتار متقابل در زمینههای مشاوره، گروه درمانی، مدیریت، جامعهشناسی، توسعه سازمانی و آموزش استفاده میشود. برای مثال مدیر یک سازمان با دانش و ابزار حاصله از نظریه تحلیل رفتار متقابل میتواند روابط موثر خود را تمامی نقشهای زندگیاش به عنوان مدیر، پدر، همسر، برادر، دوست و … گسترش دهد. این مثال برای همه افراد و همه نقشهای آنها در زندگی صادق است؛ برای پزشکان، مدیران، مسئولین سازمانها، معلمین، دانشجویان رشتههای علوم انسانی بهخصوص روانشناسی و علوم تجربی و نیز دانشجویان رشته پزشکی و به طور کلی تمامی افراد، که ابزار اصلی آنها، رابطه انسانی است؛ مفید و ضروری است. در یک جمله میتوان گفت تحلیل رفتار متقابل در هر زمینهای که نیاز به درک و مدیریت افراد، روابط و ارتباطات باشد؛ میتواند کاربرد داشته باشد.
هنگامی که این دوره را به پایان رسانید، منابع را مطالعه کنید و تمرینات دوره را انجام دهید؛ در مقایسه با زمانی که آمدن به این دوره را شروع کردید چیزهای بیشتری در مورد خودتان خواهید دانست و در مسیر خودشناسی و پس از آن دیگرشناسی و در نتیجه بهبود روابط میان فردی خود در محیطهای خانواده، کار، دوستان و … قرار گرفتهاید. همچنین ممکن است بتوانید از این دانش برای ایجاد تغییراتی که در زندگی مایل به انجام آن بودهاید، استفاده کنید. اگر چنین باشد ما به هدف خود رسیدهایم که توانستهایم سهم کوچکی در بهبود کیفیت مسیر زندگی شما داشته باشیم. اما فراموش نکنید این دوره مقدمه و ابزاری از دیدگاه نظریه تحلیل رفتار متقابل است که جهت یادگیری، افزایش آگاهی و شناخت بیشتر از خود، روابط با خود و دیگران آن را میگذرانید.