تصمیم‌گیری

معرفی چرخه OODA و نقش آن در تصمیم‌گیری هر کسب و کار

حلقه OODA، که همچنین به عنوان Boyd’s Cycle نیز شناخته می‌شود، ابزاری برای تصمیم‌گیری است که در اصل برای کمک به خلبانان جنگنده در هنگام نبرد هوایی، حتی در صورت داشتن داده‌های ناقص، ایجاد شده است. پشت حلقه OODA این فلسفه نهفته است که واکنش سریع‌تر نسبت به تغییر شرایط، وضعیت شما را در یک مزیت رقابتی قرار می‌دهد و بنابراین پیروز می‌شوید.

این مسئله، به همان اندازه که در نبردهای هوایی کاربرد دارد، در پیشرفت کسب و کارها نیز کاربرد موثری خواهد داشت. در این دو محیط، ممکن است هرگز داده کامل و جامعی در دسترس نداشته باشید. OODA یک حلقه است، به این معنی که می‌توانید با در دسترس قرار دادن اطلاعات بیشتر، عملکرد خود را تغییر دهید.

چهار وجه حلقه OODA

روند حلقه OODA توسط جان بوید (John Boyd)، استراتژیست نظامی توسعه یافته و از تجمیع چهار کلمه زیر تشکیل شده‌است:

  • Observe
  • Orient
  • Decide
  • Act

هدف اصلی OODA کمک به شما در تصمیم‌گیری سریع است به طوری که چرخه تصمیم‌گیری دشمنان خود را قطع کنید. به طور خلاصه، این یک تکنیک برای پیروزی در مسابقات رو در رو است.

جان بوید کیست؟

جان بوید یک استراتژیست نظامی، خلبان و سرهنگ جنگنده نیروی هوایی ایالات متحده بود که در طول جنگ با کره، حلقه OODA را به عنوان راهی برای پیروزی خلبانان جنگنده در نبردهای هوایی طراحی کرد.

اصل اساسی در پشت این حلقه این بود که خلبانی که بتواند سریع‌ترین مسیر را طی کند، برنده خواهد شد زیرا تغییر سریع آنها باید بتواند همچنان به وضعیتی که قبلا داشته‌اند، پاسخ دهد.

تعریف حلقه OODA

در تصویر زیر می‌توانید نسخه ساده شده حلقه OODA را مشاهده کنید:

هدف از استفاده از حلقه OODA، فیلتر کردن اطلاعات موجود، قرار دادن سریع آنها در متن و تصمیم‌گیری مناسب‌ترین موارد، بر اساس آنچه شما درباره یک وضعیت می‌دانید، است.

اگر می‌توانید از طریق حلقه OODA سریع‌تر از رقیب خود پیشرفت کنید، یک گام جلوتر خواهید بود زیرا که زمانی که رقیب شما نسبت به این تغییر واکنش نشان بدهد، با حضور شما در وضعیت بهتری رو به رو خواهد شد.

به بیان دیگر شما قبلا به حلقه OODA وارد شده و مراحل مهم آن را طی کرده‌اید. بنابراین، آنها (رقبای شما) به اطلاعات تاریخ گذشته پاسخ می‌دهند، که این مسئله اقدام بعدی آنها را به یک عملکرد دیرهنگام تبدیل می‌کند. همانطور که رقبای شما متوجه می‌شوند که در هر مرحله از صحنه خارج خواهند شد، گیج و وحشت‌زده می‌شوند. در این مرحله، برای حریف شما روشن می‌شود که آنها باخته‌اند. این مسئله خود تمایل آنها به جنگ را در هم می‌شکند.

در حالی که در حال پیشرفت هستید، ممکن است وضعیت در حال تغییر باشد یا اطلاعات جدیدی آشکار شود. به همین دلیل، ممکن است لازم بدانید در هر زمان اقدام برنامه‌ر‌یزی شده خود را برای تفسیر آخرین اطلاعات لغو کرده یا به تعویق بیاندازید.

بررسی چهار اصل

قبل از اینکه به یک مثال در این زمینه نگاه کنیم، اجازه دهید مراحل اصلی حلقه OODA را به طور مفصل بررسی کنیم:

  1. مشاهده کنید (Observe)

مرحله مشاهده در مورد جمع‌آوری اطلاعات یا داده‌ها با تأمل بیشتر سخن می‌گوید. در این مرحله، شما سعی دارید بفهمید چه عواملی در محیط داخلی و چه مواردی در محیط خارجی تغییر می‌کنند.

در عمل، این مسئله به معنای درک داده‌های خود، استراتژی و حرکات رقبا و روندهای گسترده‌تر در صنعت و جامعه شما است. نکته مهم برای درک این مسئله، این است که داده‌های امروز ممکن است فردا منسوخ شوند. بنابراین، شما باید اطلاعات خود را در اسرع وقت جمع‌آوری کرده و آماده تصمیم‌گیری بر اساس آنها باشید.

شما می‌توانید داده‌های بی‌شماری را جمع‌آوری کنید، اما این مهم را فراموش نکنید که سرعت عمل نیز امری ضروری است. بنابراین شما با استفاده از آنچه در دسترس است، حتی اگر ناقص باشند، در ادامه مسیر خود بهترین راه را انتخاب کنید. لازم نیست نگران این مسئله باشید زیرا در صورت آشکار شدن اطلاعات جدید، می‌توانید از طریق حلقه مجددا درجه‌بندی لازم را لحاظ کنید.

  1. جهت‌گیری یا Orient

این مرحله، مهم‌ترین مرحله در این حلقه است. زیرا که در مورد تجزیه و تحلیل و معنی‌سازی داده‌هایی سخن می‌گوید که جمع‌آوری کرده‌اید. در پایان این مرحله، باید بدانید که چه گزینه‌هایی در دسترس شماست.

هدف از این مرحله شناسایی خطاها یا شکاف‌های موجود در تفکر قبلی شما یا دیگران است. اگر می‌توانید این شکاف‌ها را قبل از شروع مسیر خود پیدا کنید، می‌توانید از آنها به نفع خود استفاده نمائید. هرچه زودتر بتوانید شکافی را مشاهده کنید، زودتر می‌توانید جهت استفاده از آن را تغییر مسیر دهید.

به عنوان مثال:

اگر فیلم The Big Short را دیده‌اید، می‌دانید که چگونه مایکل بوری (با بازی کریستین بیل) متوجه می‌شود که بسیاری از وام‌های زیرمجموعه احتمالا پیش‌فرض دارند. این یک عدم تطابق است زیرا اتفاق نظر کلی در آن زمان این بود که قیمت مسکن برای همیشه افزایش می‌یابد.

در نتیجه، او شرکت خود را با شرط‌بندی علیه بازار مسکن جهت می‌دهد. سقوط در این زمینه سال ۲۰۰۸ برای همه وحشتناک بود، به جز تعداد معدودی که ناسازگاری را مشاهده کردند و بر این اساس جهت‌گیری کردند.

توجه داشته باشید که بوید وراثت ژنتیکی، سنت‌های فرهنگی، تجربیات گذشته، تجزیه و تحلیل و اطلاعات جدید را به عنوان عواملی که در مرحله جهت‌گیری لازم داشت، شناسایی کرد.

  1. تصمیم بگیرید.

در دو مرحله قبلی، باید ایده‌های زیادی برای نحوه کار شما ایجاد کند. در این مرحله، شما انتخاب می‌کنید که کدام گزینه را دنبال کنید. گزینه‌ای که انتخاب می‌کنید بهترین مورد برای شما در جهت دست‌یابی به هدف سازمان خواهد بود.

مبحث دیگر برای بررسی این مرحله این است که شما در حال ایجاد یک فرضیه هستید که کدام یک از اقدامات برای شما بهتر (و حتی بهترین) است. اکنون وقت آن است که هرچه سریع‌تر آن فرضیه را آزمایش کنیم.

  1. اقدام کنید.

مرحله نهایی حلقه OODA اقدام و عمل است. تمام مراحل قبلی منجر به این مرحله خواهد شد. فقط با یک اقدام منطقی و سریع می‌توانید رقبای خود را شکست دهید.

توجه داشته باشید این شما هستید که تصمیم می‌گیرید ایده‌ای را به طور کامل پیاده‌سازی کنید یا آن را به عنوان یک فرضیه آزمایش کنید. با در نظر گرفتن عمل به عنوان یک آزمون، می‌توانید به روش سریع‌تر شرایط یادگیری را ایجاد کنید. این مسئله به شما بازخورد مناسبی را می‌دهد تا حلقه OODA را از ابتدا شروع کرده و این داده‌های جدید را به عنوان ورودی اضافی، در نظر بگیرید.

نتیجه سخن

حلقه OODA به شما امکان می‌دهد تا به سرعت در محیط‌های بسیار پویا سازگار شوید و رقبای خود را شکست دهید. حلقه OODA یک روند مداوم و چرخه‌ای پویا است. مراحل مشاهده، جهت‌گیری، تصمیم‌گیری و اقدام فعالیت‌های اصلی چرخه را مشخص می‌کنند. در نهایت با تکیه بر اصول این حلقه می‌توانید تصمیم‌گیری خود را تسریع کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره تخصصی «مدیریت پروژه چابک (اجایل)» با اسکرام مستر ارشد اکالااطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن