مدیریت فرایندهای کسب و کار

نرخ تکمیل چیست و چگونه می‌توان آن را محاسبه کرد؟

در چند سال گذشته، انتظارات مشتریان به شدت بالا رفته است.

در دنیایی که مشتریان انتظار دارند سفارشات خود را سریع دریافت کنند، یک فرآیند کارآمد برای موفقیت هر کسب و کار تجارت الکترونیک حیاتی است. به‌عنوان یک کسب‌وکار در حال رشد تجارت الکترونیک، باید از تأخیرهای تحویل ناشی از پیش‌سفارشات و کمبود موجودی جلوگیری کنید.

در نتیجه، باید به دقت بر فرآیند تکمیل سفارش نظارت شده و این فرآیند به طور موثر برای بهبود سرعت انجام و تحویل بهینه گردد. به همین دلیل، نرخ تکمیل (Fill Rate) معیار مهمی است که کسب و کارهای تجارت الکترونیک باید آن را پیگیری کنند.

نرخ تکمیل چیست؟

نرخ تکمیل، که به آن نرخ انجام سفارش نیز می‌گویند، درصد سفارش‌هایی است که می‌توانید از موجودی فعلی خود بدون از دست رفتن فروش، پیش سفارش و کمبود موجودی ارسال کنید. این بازتاب خوبی از توانایی شما برای برآورده کردن تقاضای مشتری و اثربخشی کلی عملیات تجارت الکترونیک شماست. همچنین به شما کمک می‌کند تقاضا برای واحدهای نگهداری موجودی مختلف را بسنجید و بر اساس آن خرید خود را برنامه‌ریزی کنید.

انواع نرخ تکمیل

اگرچه مردم به طور کلی وقتی در مورد «نرخ تکمیل» صحبت می‌کنند به نرخ تکمیل سفارش اشاره دارند، این معیار همچنین در مراحل مختلف فرآیند انجام سفارش استفاده می‌شود. انواع مختلف نرخ تکمیل عبارتند از:

نرخ تکمیل سفارش (Order Fill Rate)

نرخ تکمیل سفارش، معیاری است که نشان می‌دهد تعداد سفارش‌هایی که توانسته‌اید به‌طور کامل بدون برگشت خوردن یا کمبود موجودی انجام دهید چند عدد است.

نرخ تکمیل خط (Line Fill Rate)

نرخ تکمیل خط به درصد اقلام خطی اشاره دارد که موفق به پر کردن کامل آن‌ها از تمام خطوط سفارشی شده‌اید که باید پر شوند.

نرخ تکمیل پرونده (Case Fill Rate)

این نوع نرخ تکمیل که به طور معمول توسط عمده‌فروشان و توزیع‌کنندگان استفاده می‌شود، درصدی از پرونده‌های محصول است که موفق می‌شوند از بین تمام پرونده‌های محصول سفارش داده‌شده در ابتدا ارسال کنند.

نرخ تکمیل انبار (Warehouse Fill Rate)

این معیار که برای اندازه‌گیری کارایی عملیات انبارداری استفاده می‌شود، از همان مفهوم نرخ تکمیل سفارش پیروی می‌کند. نرخ تکمیل انبار، از بین تمام سفارشات مشتری، درصد سفارش‌هایی را که یک انبار قادر به انجام و ارسال آن‌ها است، اندازه‌گیری می‌کند.

نرخ تکمیل فروشنده (Vendor Fill Rate)

یک معیار مفید برای ارزیابی عملکرد فروشنده، درصد فروشندگانی است که توانسته‌اند محموله‌های سفارش را تکمیل کنند.

فرمول نرخ تکمیل چیست؟

فرمول نرخ تکمیل بسیار ساده است. فقط باید تعداد کل سفارش‌های ارسال‌شده را بر تعداد سفارش‌های ارسال‌شده تقسیم کنید و در ۱۰۰ ضرب نمایید. یعنی:

نرخ تکمیل = (کل سفارشات ارسال شده ÷ کل سفارشات ثبت‌شده) × ۱۰۰

نرخ تکمیل چگونه محاسبه می‌شود؟

می‌توانید نرخ تکمیل را با شمارش تعداد سفارش‌هایی که در یک زمان انجام داده‌اید محاسبه کنید. سپس کل سفارش‌هایی که دریافت کرده‌اید را بر آن عدد تقسیم کرده و مجموع را در ۱۰۰ ضرب نمایید.

به عنوان مثال، فرض کنید شما ۶۰ سفارش دریافت کرده‌اید اما فقط ۴۵ سفارش را می‌توانید ارسال کنید، نرخ تکمیل شما به شرح زیر خواهد بود:

نرخ تکمیل = (۶۰ ÷ ۴۵) × ۱۰۰ = ۷۵٪

چرا باید نرخ تکمیل را محاسبه کنیم؟

اکنون که می‌دانید چگونه نرخ تکمیل را محاسبه کنید، چرا باید این کار را انجام دهید؟

محاسبه نرخ تکمیل روشی موثر برای سنجش سایر جنبه‌های فرآیند تحقق و شناسایی فرصت‌های بهبود است. نرخ تکمیل شما ممکن است تحت تأثیر عوامل متعددی قرار گیرد.

برای مثال، مشکلات مربوط به دقت سفارش می‌تواند منجر به صرف زمان اضافی برای بازشماری موجودی، قرار دادن اقلام در قفسه و بسته‌بندی مجدد اقلام شود. این بدان معنی است که می‌توانید سفارش‌های کمتری را تکمیل کنید و فرآیند انجام به میزان قابل توجهی به تأخیر می‌افتد. بنابراین نرخ تکمیل پایین ممکن است دلیلی باشد برای بررسی دقیق گام‌های مختلف در فرآیند تحقق تا ببینید چه چیزی باعث تاخیر و ناکارآمدی می‌شود.

علاوه بر این، نرخ تکمیل می‌تواند به شما در درک بهتر فرآیند مدیریت موجودی کمک کند. اگر به‌دلیل کمبود موجودی به‌طور مداوم نرخ تکمیل پایین را می‌بینید، ممکن است لازم باشد امتیازهای سفارش مجدد خود را مرور کنید یا با فرمول امتیاز مجدد محاسبه نمایید تا بتوانید در زمان مناسب موجودی را مجدداً ذخیره کنید. یا در برخی موارد، حتی ممکن است لازم باشد به دنبال تامین‌کنندگان جایگزین باشید.

محاسبه نرخ تکمیل همچنین راهی موثر برای درک تقاضای مشتری است. این می‌تواند به شما کمک کند تا خرید خود را با دقت بیشتری برنامه‌ریزی نمایید تا سطوح بهینه موجودی را حفظ کرده و اطمینان حاصل کنید که می‌توانید تقاضای متغیر را برآورده سازید.

نرخ تکمیل خوب چقدر است؟

برای دستیابی به نرخ سفارش بی‌نقص، نرخ تکمیل شما باید تا حد امکان نزدیک به ۱۰۰٪ باشد. این نرخ نشان می‌دهد که شما تمام سفارش‌ها را بدون مواجه شدن با کمبود موجودی، تکمیل می‌کنید. با این حال، به دلیل عوامل زیادی که می‌توانند در فرآیند تکمیل شما نقش داشته باشند، این عملا غیرممکن است.

به طور متوسط، شرکت‌ها معمولا نرخ تکمیل را در حدود ۸۵ تا ۹۵ درصد حفظ می‌کنند. اما در حالت ایده‌آل، شما باید برای نرخ تکمیل بین ۹۷ تا ۹۹ درصد تلاش کنید.

چالش‌های حفظ نرخ تکمیل بالا چیست؟

اگرچه حفظ نرخ تکمیل بالا می‌تواند برای شرکت شما مفید باشد، اما این امر بسیار چالش‌برانگیز است. برخی از چالش‌ها برای حفظ نرخ تکمیل بالا عبارتند از:

داشتن طیف وسیعی از محصولات

یک چالش برای حفظ نرخ تکمیل بالا در صورتی رخ می‌دهد که شرکت شما طیف وسیعی از محصولات را ارائه دهد. اغلب، شرکت‌ها متوجه می‌شوند که هنگامی که شروع به فروش محصولات بیشتر می‌کنند، حفظ نرخ تکمیل بالا دشوارتر است. این بدان دلیل است که یافتن و پرداخت هزینه فضای ذخیره‌سازی محصولات متنوع بسیار سخت می‌باشد.

هزینه‌های ذخیره‌سازی موجودی

یکی دیگر از چالش‌های مربوط به حفظ نرخ تکمیل بالا، مقابله با هزینه‌های مربوط به ذخیره‌سازی موجودی است. شرکت‌ها معمولاً باید مبلغ مشخصی را برای ذخیره موجودی خود بپردازند، و اگر موجودی آن‌ها فضای بیشتری را اشغال کند، این مبلغ می‌تواند افزایش یابد. اگر در نهایت با موجودی اضافی مواجه شوند، این هزینه‌ها حتی بیشتر افزایش می‌یابند.

فقدان داده‌های تاریخی

برای شرکت‌های جدید، فقدان داده‌های تاریخی نیز می‌تواند تخمین مقدار موجودی را که باید در انبار نگه دارند، دشوار کند. این می‌تواند منجر به داشتن موجودی بیش از حد یا کمبود موجودی شود. همانطور که شرکت‌ها داده‌ها را جمع‌آوری می‌کنند، می‌توانند الگوهایی را در آن شناسایی نمایند و تشخیص اینکه در یک زمان معین به چه مقدار موجودی نیاز دارند، آسان‌تر می‌شود.

جمع‌بندی

نرخ تکمیل تعداد سفارش‌های مشتریانی است که کسب‌وکار شما می‌تواند بدون تمام شدن موجودی، تکمیل کند. نرخ تکمیل یک مفهوم مهم در مدیریت زنجیره تامین، انبارداری، عمده‌فروشی و سایر زمینه‌ها است. هدف شرکت‌ها اغلب دستیابی به نرخ تکمیل تا حد امکان نزدیک به ۱۰۰٪ می‌باشد، اما این اغلب با چالش‌هایی از جمله هزینه ذخیره‌سازی موجودی همراه است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره تخصصی «مدیریت پروژه چابک (اجایل)» با اسکرام مستر ارشد اکالااطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن