به آخرین خرید خود فکر کنید. شاید خرید شما یک لپ تاپ بوده باشد. ممکن است تصمیم گرفته باشید با انتخاب یک برند معروف تصمیمگیری خود را ساده کنید یا شاید برای سفارش خود از وب سایت سازنده نیز بازدید کرده باشید.
اما روند تصمیمگیری در اینجا متوقف نمیشود، زیرا شما اکنون باید مدل خود را با انتخاب ویژگیهای مختلف محصول (سرعت پردازش، ظرفیت هارد دیسک، اندازه صفحه و غیره) شخصی سازی کنید و هنوز مطمئن نیستید که واقعا به کدام ویژگی نیاز دارید.
در این مرحله، بیشتر تولیدکنندگانِ فناوری یک مدل پایه (یا پیش فرض) را با گزینههایی نشان میدهند که با توجه به تنظیمات خریدار قابل تغییر است. زمانی که گزینههای محصول مناسب را به خریداران ارائه میدهید و بر خریدهای نهایی تأثیر میگذارید، تعدادی از مفاهیم نظریههای اقتصادی رفتاری (Behavioral Economics) را رعایت کردهاید.
اقتصاد رفتاری چیست؟
اقتصاد رفتاری مطالعه روانشناسی مربوط به فرایندهای تصمیمگیری اقتصادی مشتریان و سازمانهاست. اقتصاد رفتاری اغلب با اقتصاد هنجاری نیز مرتبط است.
در یک دنیای ایدهآل، مردم همیشه تصمیمات بهینه میگیرند تا بیشترین سود و رضایت برای آنها فراهم شود. در اقتصاد، تئوری انتخاب عقلانی بیان میدارد که وقتی در شرایط کمبود، گزینههای مختلفی به انسانها ارائه میشود، آنها گزینهای را انتخاب خواهد کرد که رضایت فردی را به حداکثر برساند.
این نظریه فرض میکند که افراد، با توجه به ترجیحات و محدودیتهای خود، قادر به تصمیمگیری منطقی هستند اما با اندازهگیری موثر هزینهها و مزایای هر گزینهای که در دسترس آنها باشد. تصمیم نهایی گرفته شده بهترین انتخاب برای فرد خواهد بود.
فرد منطقی دارای کنترل خویشتن است و تحت تأثیر احساسات و عوامل بیرونی قرار نمیگیرد و از این رو میداند چه چیزی برای خودش بهتر است. با این حال اقتصاد رفتاری توضیح میدهد که انسان در بیشتر مواقع منطقی نیست و توانایی تصمیمگیری خوب را ندارد.
دو اصل مهم: روانشناسی و اقتصاد
اقتصاد رفتاری از روانشناسی و اقتصاد به طور همزمان استفاده میکند تا کشف کند که چرا مردم گاهی اوقات تصمیمات غیرمنطقی میگیرند. چرا و چگونه رفتار آنها از پیش بینی مدلهای اقتصادی پیروی نمیکند. تصمیماتی از قبیل هزینه پرداخت یک فنجان قهوه، اخذ تحصیلات تکمیلی، پیگیری سبک زندگی سالم، میزان کمک به بازنشستگان و غیره انواع تصمیماتی است که اکثر مردم در برخی از مراحل زندگی خود میگیرند.
اقتصاد رفتاری در تلاش است تا توضیح دهد که چرا فردی تصمیم گرفت به جای انتخاب B به دنبال انتخاب A باشد.
انتخاب منطقی
اشاره کردیم که در یک دنیای ایده آل، پیش فرضها ، قابها و لنگرهای قیمت هیچ تأثیری در انتخابهای مصرف کننده ندارند. تصمیمات ما نتیجه سنجش دقیق هزینهها و منافع و آگاهی از تنظیمات موجود است. ما همیشه تصمیمات بهینه میگیریم. و نکته اینجاست که ما در دنیای ایدهآل زندگی نمیکنیم.
در کتاب رویکرد اقتصادی به رفتار انسان (۱۹۷۶)، اقتصاددان گری اس. بِکر به طور مشهور تعدادی از ایدهها را که به عنوان ستونهای تئوری یا به اصطلاح ” انتخاب منطقی” شناخته میشوند، بیان کرد. این تئوری فرض میکند که انسان ترجیحات پایدار دارد و رفتاری با حداکثر نتایج مطلوب را انجام میدهند.
اما…
از آنجا که انسانها موجوداتی احساسی هستند و به راحتی حواسشان پرت میشود، تصمیماتی میگیرند که به نفع شخصی آنها نیست. به عنوان مثال، طبق نظریه انتخاب منطقی، اگر چارلز بخواهد لاغر شود و به اطلاعات مربوط به تعداد کالری موجود در هر محصول خوراکی آگاه باشد، فقط محصولات غذایی با حداقل کالری را انتخاب خواهد کرد.
اقتصاد رفتاری اظهار میدارد که حتی اگر چارلز بخواهد لاغر شود و تصمیمش را برای خوردن غذای سالم ادامه دهد، رفتار نهایی او منوط به تعصب شناختی، احساسات و تأثیرات اجتماعی خواهد بود. اگر یک تبلیغ تلویزیونی یک برند بستنی را با قیمت جذاب تبلیغ کرده و اعلام کند که همه انسانها برای عملکرد موثر به ۲۰۰۰ کالری در روز نیاز دارند، تصویر بستنی، قیمت و آمارِ ظاهرا معتبر آن تبلیغ ممکن است چارلز را به وسوسه انداخته و از مسیر کاهش وزن منحرف کند. این مهم عدم کنترل فرد را نشان میدهد.
تصمیمات غیر منطقی: نمونههائی از روانشناسی قیمت
انتخابهای بی حد و حصر منطقی، که به دلیل محدودیتهایی در فرآیندهای تفکر ما بوجود آمده است (به ویژه مواردی که ما به عنوان مصرف کننده انجام میدهیم) در کتاب علمی مشهور دان آریلی با نام ” قابل پیشبینی غیر منطقی” به خوبی نشان داده شدهاند.
بخش خوبی از تحقیقاتی که وی درباره آن بحث میکند شامل قیمت و درک ارزش است. او طی یک مطالعه از شرکت کنندگان سوالاتی کرد که آیا آنها محصولی (به عنوان مثال صفحه کلید بی سیم) را با مبلغ دلاری که برابر با دو رقم آخر شماره تأمین اجتماعی آنها در ایالات متحده است، خریداری خواهند کرد. سپس از آنها در مورد حداکثر هزینهای که مایل به پرداخت آن هستند پرسیده شد.
این آزمایش مبحثی به نام لنگر انداختن را نشان میدهد، فرایندی که به موجب آن یک مقدار عددی، یک نقطه مرجع غیرآگاهانه را فراهم میکند که بر درک ارزش تصمیمات غیرمنطقی افراد تأثیر میگذارد.
قیمت صفر
آریلی همچنین مفهوم تأثیر قیمت صفر را نیز معرفی میکند، یعنی وقتی کالایی به عنوان “رایگان” تبلیغ میشود، مصرف کنندگان آن را ذاتا دارای ارزش بیشتری میدانند. شکلات رایگان نسبت به شکلات ۰٫۱۴ دلار یا نسبت به شکلات ۰٫۰۱ دلار در مقایسه با شکلات ۰٫۱۵ دلار از جذابیت بیشتری برخوردار است.
برای یک تصمیمگیرندهی اقتصادی، اختلاف قیمت ۱۴ سنت باید همیشه همان تغییر انگیزه را برای انتخاب محصول ایجاد کند. آگاهیم که قیمت گذاری محصول اغلب به عنوان شاخص کیفیت در نظر گرفته میشود.
برنامهای کاربردی
یکی از کاربردهای اقتصاد رفتاری، استفاده از قوانین میانبر یا ذهنی برای تصمیمگیری سریع است. تئوری بازی رفتاری، میتواند در اقتصاد رفتاری نیز اعمال شود زیرا تئوری بازی آزمایشاتی را انجام میدهد و تصمیمات مردم را برای انتخاب غیر منطقی تجزیه و تحلیل میکند.
این مهم چیزی شبیه مبحث لنگر انداختن را در نظر دارد. با کمک کمی خلاقیت، میتوانید راههائی برای جذب مشتری و یا مخاطب بیشتر برای محصول خود پیدا کنید. شناخت کامل مسیر کاری و چشم اندازهای سازمانتان شناخت این روش را آسان میکند.