هوش تجاری
همه چیز درباره هوش رقابتی
هوش رقابتی، که گاهی اوقات به عنوان هوش شرکتی نیز از آن یاد میشود، به توانایی جمعآوری، تجزیه و تحلیل و استفاده از اطلاعات جمعآوری شده در مورد رقبا، مشتریان و سایر عوامل بازار که به برتری رقابتی یک شرکت کمک میکنند، اشاره دارد. هوش رقابتی از آن جهت مهم است که به کسب و کارها کمک میکند تا فضای رقابتی و فرصتها و چالشهای موجود را درک نمایند. کسب و کارها با تجزیه و تحلیل اطلاعات به ایجاد شیوههای موثر و کارآمد تجاری میپردازند.
روش کار هوش رقابتی
هوش رقابتی اطلاعات قابل اجرا را از منابع متنوع منتشر شده و نشده به طور کارآمد و اخلاقی جمعآوری میکند. در حالت ایدهآل، یک کسب و کار با ارائه توصیفی دقیق از بازار، از هوش رقابتی استفاده میکند. بنابراین ممکن است چالشها و مشکلات را قبل از بروز آنها پیشبینی کرده و به آنها واکنش نشان دهد.
هوش رقابتی فراتر از این جمله ساده است: “دشمن خود را بشناس”. در حقیقت، هوش رقابتی کمک میکند کسب و کارها نکات دقیقتری از برنامههای تجاری رقبا، از جمله مشتریان آنها و بازارهایی که در آن فعالیت میکنند، کشف نمایند. هوش رقابتی همچنین تجزیه و تحلیل میکند که چگونه طیف گستردهای از حوادث، کسب و کارهای رقیب را دچار مشکل میسازد. همچنین نشان میدهد که چگونه ممکن است توزیعکنندگان و سایر سهامداران تأثیر بپذیرند و چگونه فناوریهای جدید میتوانند به سرعت هر فرضیهای را باطل کنند.
در درون هر سازمانی، هوش رقابتی برای افراد و بخشهای مختلف معنای متفاوتی دارد. به عنوان مثال، برای یک نماینده فروش، ممکن است به مشاوره تاکتیکی در مورد پیشنهاد بهتر برای یک قرارداد سودآور اشاره داشته باشد. از نظر مدیریت عالی، هوش رقابتی ممکن است به معنای پرورش بینش منحصر به فرد بازاریابی باشد که برای به دست آوردن سهم بازار در برابر یک رقیب قدرتمند استفاده میشود.
ماهیت هوش رقابتی برای شرکتهای مختلف بسته به صنعت، شرایط و مجموعه عوامل دیگر متفاوت است. به عنوان مثال، شرکتهایی که تحت تأثیر سیاست و قوانین هستند ممکن است به اطلاعات مربوط به تغییرات قوانینی که میتواند بر عملکرد شرکت تأثیر بگذارد، نیاز داشته باشند.
برای هر گروه، هدف از هوش رقابتی کمک به تصمیمگیری بهتر و آگاهانه و افزایش عملکرد سازمانی با کشف خطرات و فرصتها قبل از آشکار شدن آنها است.
انواع هوش رقابتی
فعالیتهای هوش رقابتی را میتوان در دو دسته اصلی گروهبندی کرد: تاکتیکی و استراتژیک. هوش تاکتیکی کوتاهمدت است و سعی دارد تا در مواردی مانند تصاحب سهم بازار یا افزایش درآمد وارد شود. هوش استراتژیک بر روی موضوعات بلندمدت مانند ریسکها و فرصتهای اصلی شرکت متمرکز است.
در هر صورت، هوش رقابتی با جاسوسی شرکتی یا صنعتی که متکی به روشهای غیرقانونی و غیراخلاقی برای کسب یک مزیت رقابتی ناعادلانه است، تفاوت دارد.
نکاتی درباره هوش رقابتی
اکثر شرکتها میتوانند اطلاعات قابل توجهی در مورد رقبای خود به صورت آنلاین بیابند، اما هوش رقابتی فراتر از چنین اقدامات کوچک و ساده است. فقط بخش کوچکی از هوش رقابتی شامل جستجو در اینترنت برای کسب اطلاعات است.
یک مطالعه هوش رقابتی معمولا شامل اطلاعات و تجزیه و تحلیل از منابع مختلف، از جمله رسانههای خبری، مصاحبههای مشتریان و رقبا، متخصصان صنعت، نمایشگاهها و کنفرانسها، سوابق دولتی و پروندههای عمومی است. اما این منابع اطلاعاتی که در دسترس عموم قرار دارند، تنها نقطه شروع هستند. هوش رقابتی همچنین شامل تحقیق در مورد تعداد سهامداران یک شرکت، توزیعکنندگان اصلی و تأمینکنندگان و همچنین مشتریان و رقبا میشود.
برای اثبات اهمیت روزافزون هوش رقابتی، ایجاد انجمن متخصصان هوش رقابتی، که در سال ۱۹۷۲ در ایالات متحده تاسیس شد، کافی است. این گروه متشکل از متخصصان بازرگانی در صنعت، دانشگاه و دولت است که به طور منظم در زیرساختهای اطلاعاتی شرکت میکنند، ابزارهای پشتیبانی تصمیمگیری تحقیقاتی را به اشتراک میگذارند و قابلیتهای تحلیل جمعی را پیش میبرند. این گروه که در سال ۲۰۱۰ به “متخصصان هوش استراتژیک و رقابتی” تغییر نام داده است، هر ساله چندین کنفرانس ملی و بینالمللی برگزار میکند.
تعریف هوش رقابتی
هوش رقابتی فرآیند ضبط و تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به رقبا برای ایجاد تغییرات و تاکتیکهای داخلی است. هوش رقابتی مهم است زیرا در حالی که اکثر شرکتها درک خوبی از آنچه در داخل کشور اتفاق میافتد دارند، اما اطلاعات خارجی برای گرفتن تصمیمات استراتژیک مناسب لازم است.
نکته کلیدی در اینجا تصمیمگیری مبتنی بر داده و فضای رقابتی همراه با عوامل داخلی است. هوش رقابتی به سازمانها اجازه میدهد تا با آگاهی بیشتر تصمیمات استراتژیک و مربوط به کسب و کار را بگیرند.
تجزیه و تحلیل رقابتی
تجزیه و تحلیل رقابتی فرآیند شناسایی نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصتهای فضای رقابتی فعلی و بالقوه است. شما میتوانید از تجزیه و تحلیل رقابتی برای بهبود استراتژی خود بر اساس این عوامل داخلی و خارجی استفاده کنید.
به طور معمول ، یک تحلیل رقابتی توسط تیمهای بازاریابی محصول یا هوش رقابتی انجام میشود و سپس یافتهها برای سازمان به اشتراک گذاشته میشوند. بینش حاصل از تجزیه و تحلیل توسط هر تیم به تصمیمگیری آگاهانه کمک میکند.