تصمیمگیریهوش تجاری
معرفی ۶ روش و ابزار برای جمعآوری داده در تحقیقات
این روزها، نیاز اساسی به جمعآوری دادهها (Data Collection) و دستهبندی شواهد با کیفیتی است که بتواند به همه سوالات مطرح شده محققان پاسخ دهد.
همچنین از طریق جمعآوری اطلاعات، هر کسب و کاری میتواند اطلاعات با کیفیتی را استنباط کند که پیششرط تصمیمگیری آگاهانه است.
از طرفی برای بهبود کیفیت اطلاعات، بهتر است که دادههایی جمعآوری شوند تا بتوانید در مورد آنچه که واقعیت تلقی میشود، نتیجهگیری کرده و آگاهانه تصمیم بگیرید. در پایان این مقاله، درک خواهید کرد که چرا انتخاب بهترین روش جمعآوری اطلاعات برای رسیدن به هدف تعیین شده شما، ضروری است. ما در ادامه روشهای مختلف جمعآوری داده، مزایا و معایب و ابزارهای هر یک را بررسی خواهیم کرد.
جمعآوری داده (Data Collection) چیست؟
جمعآوری دادهها یک فرآیند روشمند برای جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادهها و اطلاعات خاص برای دستیابی به راهحل برای سوالات مربوطه و ارزیابی نتایج است. این جمعآوری در یافتن همه موارد موجود در یک موضوع خاص متمرکز است. دادهها جمعآوری میشوند تا بیشتر تحت آزمایش فرضیاتی قرار گیرند که به دنبال تبیین یک پدیده است.
هدف اصلی جمعآوری دادهها
برای جمعآوری دادهها، طیف وسیعی از نتایج وجود دارد که دادهها برای آنها جمعآوری میشود. اما هدف اصلی برای جمعآوری دادهها، قرار دادن یک محقق در موقعیت مناسب برای پیشبینی احتمالات و روندهای آینده است.
انواع جمعآوری دادهها
دو شیوه اصلی که میتوان دادهها را در آن جمع کرد، دادههای اولیه و ثانویه هستند. در حالی که مورد اول توسط محقق از طریق منابع دست اول جمعآوری میشود، مورد دوم توسط شخصی غیر از کاربر اصلی، جمعآوری خواهد شد.
مجموعه دادههای اولیه
جمعآوری اطلاعات اولیه براساس تعریف، جمعآوری دادههای خام جمعآوری شده در منبع است. این یک فرآیند جمعآوری اطلاعات اصلی است که توسط یک محقق برای یک هدف تحقیق خاص جمعآوری شده است. این روش میتواند بیشتر به دو بخش تجزیه و تحلیل شود. روش تحقیق کیفی و کمی جمعآوری دادهها.
_ روش تحقیق کیفی
روشهای تحقیق کیفی در جمعآوری دادهها، به منظور جمعآوری دادههایی نیست که شامل اعداد یا نیاز به استنباط از طریق یک محاسبه ریاضی باشند، بلکه بر اساس عناصر غیرقابل اندازهگیری مانند احساس یا عواطف محقق است.
_ روش کمی
روشهای کمی به صورت عددی ارائه شده و برای استنباط نیاز به محاسبه ریاضی دارند. به عنوان مثال میتوان به استفاده از پرسشنامهای با سوالات نزدیک برای رسیدن به ارقامی که از نظر ریاضی محاسبه میشوند، اشاره کرد. همچنین، روشهای همبستگی و رگرسیون، میانگین و میانه، در این دستهبندی هستند.
جمعآوری اطلاعات ثانویه
از طرف دیگر، به جمعآوری دادههای ثانویه، همان جمعآوری دادههای دست دوم است که توسط شخصی جمعآوری میشوند که کاربر اصلی نیست. این فرآیند جمعآوری دادههایی است که از قبل موجود است، مثلا از قبل در کتاب، مجله و یا پورتال آنلاین منتشر شده باشد. از نظر سهولت، بسیار ارزانتر است و جمعآوری آن آسانتر خواهد بود.
نکته مهم: انتخاب شما بین جمعآوری اطلاعات اولیه و جمعآوری دادههای ثانویه به ماهیت، دامنه و حوزه تحقیق و همچنین اهداف کسب و کارتان بستگی دارد.
اهمیت جمعآوری دادهها
مجموعهای از دلایل اساسی برای جمعآوری دادهها به ویژه برای یک محقق وجود دارد. از جمله:
- یکپارچگی تحقیقات: یک دلیل اصلی برای جمعآوری دادهها، خواه از طریق روشهای کمی یا کیفی، اطمینان از حفظ یکپارچگی سوال تحقیق است.
- احتمال خطاها را کاهش دهید: استفاده صحیح از روشهای مناسب جمعآوری اطلاعات، احتمال خطاهای سازگار با نتایج را کاهش میدهد.
- تصمیمگیری: برای به حداقل رساندن خطر خطاها در تصمیمگیری، مهم است که دادههای دقیق جمعآوری شود تا محقق تصمیمات ناآگاهانه اتخاذ نکند.
- در هزینه و زمان صرفهجویی کنید: جمعآوری دادهها موجب صرفهجویی در وقت و بودجه محقق میشود که در غیر این صورت بدون درک عمیقتری از موضوع مورد سواستفاده قرار میگیرد.
- برای حمایت از نیاز به ایده جدید، تغییر و یا نوآوری: برای اثبات نیاز به تغییر در هنجار یا معرفی اطلاعات جدیدی که به طور گسترده مورد پذیرش قرار خواهد گرفت، جمعآوری دادهها به عنوان شواهد برای حمایت از این ادعاها مهم است.
ابزار جمعآوری داده چیست؟
ابزارهای جمعآوری دادهها به دستگاهها / ابزارهایی که برای جمعآوری دادهها استفاده میشوند، مانند پرسشنامه کاغذی یا سیستم مصاحبه با کمک رایانه، اشاره دارند. مطالعات موردی، چک لیستها، مصاحبهها، برخی اوقات مشاهدات و نظرسنجیها و غیره، همه ابزارهایی هستند که برای جمعآوری دادهها استفاده میشوند.
تصمیمگیری درباره ابزارهای جمعآوری داده مهم است زیرا تحقیقات به روشهای مختلف و برای اهداف مختلف انجام میشود. هدف در پشت جمعآوری دادهها، به دست آوردن شواهد با کیفیتی است که اجازه میدهد تجزیه و تحلیل منجر به تدوین پاسخهای قانعکننده و معتبر به سوالات مطرح شده شود.
مهمترین ابزارهای جمعآوری داده
در زیر ۷ روش جمعآوری داده برتر برای تحقیق دانشگاهی، مبتنی بر نظر یا تحقیق در مورد محصول ارائه شده، لیست شده است. همچنین در مورد جزئیات، ماهیت، جوانب مثبت و منفی هر یک بحث خواهیم کرد.
مصاحبه
مصاحبه مکالمهای رو در رو بین دو فرد است که تنها هدف آن جمعآوری اطلاعات مربوطه برای تأمین هدف تحقیق است. مصاحبهها انواع مختلفی دارند. ساختاریافته، نیمه ساختاریافته و بدون ساختاری که هر یک از آنها تفاوت جزئی از دیگری دارند.
مصاحبههای ساختار یافته:
به زبان ساده، این یک پرسشنامه است که به صورت کلامی اجرا میشود. از نظر اطلاعات مورد نیاز، سطحی خواهد بود و معمولا در مدت کوتاهی انجام میشود. برای سرعت و کارایی بسیار توصیه میشود، اما فاقد عمق است.
مصاحبههای نیمه ساختار یافته:
در این روش، چندین سوال اصلی وجود دارد که دامنه مناطق مورد کاوش را پوشش میدهد. در این روش محقق کمی بیشتر فرصت دارد تا بتواند موضوع را کشف کند.
مصاحبههای بدون ساختار:
این مصاحبهای عمیق است که به محقق اجازه میدهد طیف وسیعی از اطلاعات را با هدف جمعآوری کند. مزیت این روش آزادی عملی است که به محقق میدهد تا ساختار را با انعطافپذیری ترکیب کند. حتی اگر وقتگیرتر باشد.
مزیتها
- اطلاعات عمیق
- آزادی انعطافپذیری
- دادههای دقیق
معایب
- زمان بر خواهد بود.
- هزینه بر بودن جمعآوری
بهترین ابزارهای جمعآوری داده برای مصاحبه کدامند؟
برای جمعآوری دادهها از طریق مصاحبه، در اینجا چند ابزار آورده شده است که میتوانید برای جمعآوری آسان دادهها استفاده کنید.
ضبط کننده صدا
ضبط کننده صدا، برای ضبط صدا روی دیسک، نوار یا فیلم استفاده میشود. اطلاعات صوتی میتواند نیاز طیف گستردهای از مردم را برآورده کند و همچنین گزینههای دیگری برای ابزارهای چاپ داده جمعآوری کند.
دوربین دیجیتال
یک مزیت دوربین دیجیتال این است که در صورت نیاز، میتوان از آن برای انتقال تصاویر به صفحه مانیتور استفاده کرد.
دوربین فیلمبرداری
از دوربین فیلمبرداری برای جمعآوری دادهها از طریق مصاحبه استفاده میشود. ترکیبی از هر دو ضبط کننده صدا و دوربین فیلمبرداری را فراهم میکند. دادههای ارائه شده ماهیت کیفی دارند و به پاسخ دهندگان اجازه میدهد تا به سوالات پرسیده شده، به صورت جامع پاسخ دهند. اگر در هنگام مصاحبه نیاز به جمعآوری اطلاعات حساس دارید، ممکن است دوربین فیلمبرداری برای شما مناسب نباشد زیرا برای حفظ حریم خصوصی موضوع لازم است.
نتیجه سخن
بهترین روش جمعآوری داده برای محقق برای جمعآوری دادههای کیفی که به طور کلی دادههای متکی به احساسات، نظرات و عقاید پاسخدهندگان است، تحقیق ترکیبی است. دلیل بهترین نتیجه تحقیق ترکیبی این است که ویژگیهای مصاحبهها و گروههای متمرکز را در بر میگیرد. همچنین هنگام جمعآوری دادههایی که از نظر ماهیت حساس هستند، مفید است. این روش را میتوان به عنوان روش جمعآوری اطلاعات کمی همه منظوره نیز توصیف کرد.
ممنون از توضیحات خوب تون در مورد جمع آوری اطلاعات