تصمیم‌گیری

‌معرفی ابزارهای برتر مدل‌سازی تصمیم‌گیری (Decision Making)

۱۱ ابزار مهم در مدل‌سازی تصمیم‌گیری

ابزارهای تصمیم‌گیری به شما کمک می‌کنند تا تمام گزینه‌های احتمالی تصمیم خود، هزینه آن و همچنین شانس موفقیت یا شکست را ترسیم کنید. این برنامه‌ها با ساده‌سازی فرایند تصمیم‌گیری و با ترسیم نمودار، راهی مفید برای انتخاب صحیح را به شما ارائه می‌دهند.

البته، قبل از همه اینها، مهم این است که اطمینان حاصل کنید، اعضای تیم و رهبران ارشد، در دستیابی به اهداف تعیین شده، هر تصمیمی را که به طور تدریجی گرفته‌اید، بررسی کرده و در راستای رسیدن به آن شما را یاری می‌کنند.

توجه داشته باشید که:

توانایی تصمیم‌گیری مداوم و صحیح بسیار مهم است. از طرف دیگر، اثربخشی تصمیم‌گیری ۹۵٪ با عملکرد مالی ارتباط دارد. بنابراین برای مدیران بسیار مهم است، تصمیماتی که می‌گیرند و نحوه تحقق آنها را پیگیری کنند. تصمیم‌گیری به طور کلی تصادفی، شهودی یا تحلیلی است.

در هر کسب و کار، یک رویکرد تحلیلی می‌تواند به تصمیماتی آگاهانه منجر شود که احتمالا ارزش واقعی کسب و کار را فراهم می‌کند. در حالی که تصمیم‌گیری یک روند مداوم است و بهترین راه برای استفاده از داشبورد داده‌ها به حساب می‌آید، یک فرایند تصمیم‌گیری رسمی می‌تواند مانع از خطاهای شناختی در تصمیمات سازمان شما شود.

در این متن، لیستی از ابزارهای تصمیم‌گیری برتر با ویژگی‌های محبوب را برای شما انتخاب کرده‌ایم. برخی از این برنامه‌ها به صورت رایگان و برخی دیگر با پرداخت هزینه قابل دسترسی هستند

  1. نمودار SWOT

SWOT مخفف چهار کلمه مهم است:

  • Strengths به معنای نقاط قوت
  • Weaknesses به معنای نقاط ضعف
  • Opportunities به معنای فرصت‌ها
  • Threats به معنای تهدیدها

نمودار SWOT یک برنامه مدیریتی مهم است که به هر سازمان شما کمک می‌کند تا وضعیت فعلی خود را ارزیابی کند. این برنامه به عنوان یک راهنمای اساسی برای برنامه‌ریزی استراتژیک کار می‌کند.

همچنین این نمودار می‌تواند به شما در شناسایی نیروهایی که بر یک استراتژی، اقدام یا برنامه تأثیر می‌گذارند، کمک کند. سپس می‌توان از این اطلاعات برای هدایت شما در مسیر درست و پشتیبانی از تصمیمات تجاری استفاده کرد.

تجزیه و تحلیل SWOT به شما کمک می‌کند تا نقاط قوت و ضعف داخلی سازمان خود را شناسایی کنید و به شما یادآوری می‌کند که همزمان به دنبال فرصت‌ها و تهدیدهای خارجی باشید. تجزیه و تحلیل SWOT به ویژه در برنامه‌ریزی استراتژیک و تصمیم‌گیری بسیار مفید است.

ابزار ایجاد نمودار Creately

برنامه Creately یک روش آسان برای ایجاد نمودارهای SWOT به صورت آنلاین است. این ابزار شامل ۱۰۰ نمونه الگو تجزیه و تحلیل SWOT آماده است. این برنامه یک رابط کاربر پسند دارد که به شما امکان می‌دهد نمودارهای خود را سفارشی کنید. می‌توانید از این ابزار برای همکاری درمورد استراتژی‌های سازمان خود در زمان واقعی استفاده کنید.

  1. Decision Making Diagram

Decision Making Diagram، نمودارهایی هستند که به شما امکان می‌دهند تصمیمی را که گرفته‌اید، به همان شکل ترسیم کنید. در واقع به شما کمک می‌کند اقدامات احتمالی را بر اساس نتایج و خطرات تخمین بزنید. می‌توانید از این نمودار برای برنامه‌ریزی استراتژی تیم خود نیز استفاده کنید.

ابزاری برای ایجاد نمودار تصمیم‌گیری: Lucidchart

Lucidchart ابزاری است که به شما کمک می‌کند، نمودارهای درخت تصمیم‌گیری خود را بسازید. از این نرم‌افزار می‌توان برای همکاری با هم تیمی‌های خود در زمان حال استفاده کرد. این برنامه امکانی را برای شما فراهم می‌کند تا مسیرهای بالقوه را تجسم کرده و نتایج را بررسی کنید. Lucidchart می‌تواند با استفاده از نمودارهای فنی روند تصمیم‌گیری را ساده کند.

  1. Decision Matrix

ماتریس تصمیم تکنیکی است که شامل مقادیری است تا به شما کمک کند، عملکرد سیستم را شناسایی و تحلیل کنید. عناصر ماتریس تصمیم‌گیری نتایجی را نشان می‌دهند که به معیارهای خاصی بستگی دارد. وقتی شما با گزینه‌ها و متغیرهای مختلفی روبرو هستید، یک ماتریس تصمیم می‌تواند ابهام کار شما را برطرف کند.

ماتریس تصمیم‌گیری مشابه لیست موافقان و مخالفان است، اما به شما این امکان را می‌دهد که سطح اهمیت خود را برای هر عامل تعیین کنید. به این ترتیب می‌توانید با دقت بیشتری گزینه‌های مختلف را در برابر یکدیگر بسنجید. با استفاده از این ابزار، تمام گزینه‌های موجود یا گزینه‌های یک تصمیم خاص را به صورت انتقادی تحلیل خواهید کرد.

شما می‌توانید از تحلیل مقایسه‌ای استفاده کنید تا بهترین گزینه را برای کمک به سازمان‌تان در تصمیم‌گیری مناسب، پیدا کنید. ماتریس تصمیم‌گیری یکی از مهمترین ابزارها برای اکثر سازمان‌ها است زیرا به شما کمک می‌کند تا بهترین استراتژی در تصمیم‌گیری را اتخاذ کنید.

هنگام استفاده از ماتریس، یک جدول با تمام گزینه‌های ستون اول و تمام عواملی که در تصمیم‌گیری در ردیف اول تأثیر می‌گذارد، ایجاد کنید. در مرحله بعد، هر گزینه را نمره‌گذاری کنید و ارزیابی کنید که کدام یک از فاکتورها از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. سپس نمره نهایی کسب می‌شود تا مشخص شود کدام گزینه بهترین است.

ابزاری برای ایجاد ماتریس تصمیم‌گیری: Mindtools

Mindtools داده‌های شما را به سطر و ستون تبدیل می‌کند. این برنامه، ردیف جدول را به عنوان تصمیم شما و عامل آن را به عنوان یک ستون نشان می‌دهد. این ابزار به شما امکان می‌دهد هر گزینه را از ۰ (نشانگر ضعیف) تا ۵ (نشانگر خیلی خوب) امتیاز دهید.

  1. Pareto Analysis

تجزیه و تحلیل پارتو روشی برای تصمیم‌گیری است. همچنین به معنای قانون ۸۰/۲۰ شناخته می‌شود. به این معنا که ۲۰٪ از فعالیت‌های شما ۸۰٪ از نتایج شما را تشکیل می‌دهد. این قانون برای اولویت‌بندی تغییرات احتمالی با شناسایی مشکلات و حل آنها، استفاده می‌شود.

این اصل به نام اقتصاددان ویلفردو پارتو نام‌گذاری شده است، وی دریافت که توزیع ۸۰/۲۰ بطور منظم در جهان اتفاق می‌افتد. اصل پارتو در شناسایی تغییراتی که بیشترین تأثیر را برای کسب و کار شما دارند، کمک می‌کند.

به عبارت دیگر، ۲۰٪ از عوامل به طور مستمر در ۸۰٪ از رشد سازمان نقش دارند. این مهم به مدیران این امکان را می‌دهد تا انرژی و منابع خود را صرف آنچه در واقع چرخ‌های اصلی را برای تجارتشان به حرکت در می‌آورد، متمرکز کنند.

این تکنیک زمانی مفید است که تصمیمات زیادی باید گرفته شود. همچنین وقتی سازمان‌ها مجبور به تصمیم‌گیری‌های عظیم می‌شوند نیز معمول است. مهم این است که با تعیین اینکه کدام تصمیمات بیشترین تأثیر را دارند، اولویت‌بندی کنید که کدام یک از آن تصمیمات در ابتدای امر، باید اتخاذ شوند.

ابزاری برای ایجاد تجزیه و تحلیل پارتو: Visual Paradigm

ویژوال پارادایم به شما کمک می‌کند، داده‌ها را به راحتی به نمودار پارتو اضافه یا وارد کنید. برنامه این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا فونت‌ها و رنگ‌های نمودار را بدون هیچ زحمتی تغییر دهید. این ابزار بر اساس داده‌های موجود در Google Sheet به طور خودکار نمودار ایجاد می‌کند. ویژوال پارادایم به شما امکان می‌دهد نمودار را در هر ابعادی تغییر اندازه دهید.

نتیجه سخن

برای تصمیم‌گیری ابزارهای بسیاری وجود دارد که می‌تواند توسط سازمان‌ها برای تسهیل تصمیم‌گیری موثر مورد استفاده قرار گیرد. پس از تعیین تکنیک‌هایی که به شما کمک می‌کنند تا در تصمیم‌گیری بهتر کمک کنید، می‌توانید یکی از این ابزارها را برای پیشبرد کار خود انتخاب کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره تخصصی «مدیریت پروژه چابک (اجایل)» با اسکرام مستر ارشد اکالااطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن