استراتژیتصمیمگیری
معرفی برترین چارچوبهای هدفگذاری برای هر کسب و کار
حتما شما نیز این جمله را شنیدهاید: “کسانی که موفق به برنامهریزی نمیشوند، برنامهریزی میکنند که شکست بخورند.”
برای جلوگیری از شکست، شما باید اهداف عملیاتی را برای کسب و کار خود برنامهریزی کنید. اما روشهای بیشماری برای تعیین هدف وجود دارد. چگونه یک روش هدفگذاری که برای شرکت شما بهترین است را انتخاب میکنید؟
معمول است که همه با دیدن تمام گزینهها و انتخاب یکی از گزینههایی که شبیه فرهنگ و رویکرد سازمان خودشان است، شروع میکنند.
در این مقاله، ما فرآیندهای تعیین هدف را به اشتراک میگذاریم که توسط شرکتهای برتر برای حرکت در مسیر موفقیت به کار میروند. همچنین برخی از نکات جالب توجه را که برای کمک به شما، در استفاده حداکثری از برنامهریزی هدفمند، به اشتراک خواهیم گذاشت.
قبل از شروع تنظیم هدف
قبل از اینکه به اهداف خود برای سال آینده بپردازید، همانطور که توسط Australia’s Business.Gov پیشنهاد شده است، چند مرحله وجود دارد که باید از آنها بگذرید.
تجزیه و تحلیلSWOT :
نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای کسب و کار خود را شناسایی کنید. در نظر بگیرید که هر یک از اینها چگونه بر اهداف، چشماندازها و استراتژیهای شما تأثیر میگذارند. اگر اعضای تیم جدیدی اضافه کرده باشید یا در سال قبل رشد قابل توجهی داشته باشید، باید همه را در تجزیه و تحلیل SWOT در نظر داشته باشید.
معیارگذاری
در مورد کسب و کار مشابه در صنعت یا مکان خود تحقیق کنید و میانگین موفقیت در آن صنعت را بر درآمد و هزینه مقایسه کنید. این مسئله میتواند به شما کمک کند، عملکرد کسب و کار خود را ارزیابی کنید و در تعیین اهداف واقع بینانه، راهگشا خواهد بود.
اهداف سال گذشته را ارزیابی کنید.
اگر قبلا اهدافی را تعیین کردهاید، وقت بگذارید تا بفهمید کجا موفق بودهاید، چرا موفق بودهاید و چگونه میتوانید این کار را تکرار کنید. به اهداف از دست رفته و موانعی که مانع از دستیابی به آنها میشود، توجه کنید تا بتوانید با دقت بیشتری برای سال آینده برنامهریزی نمایید.
روش، چارچوب و سیستمهای هدف گذاری
خلاصههای زیر نگاه اجمالی به نحوه استفاده از هر روش هدف گذاری ارائه میدهد.
اهداف S.M.A.R.T
اهداف باید مشخص، قابل اندازهگیری، قابل اجرا، مرتبط و محدود به زمان باشند. اهداف SMART شما را مجبور میکند تا روی انتخاب اهدافی که برای تولید نتایج بهتر برای کسب و کارتان مفید است، تمرکز کنید.
OKR (اهداف و نتایج کلیدی)
برنامهریزی برای دستیابی به اهداف، بر اساس چشماندازهایی است که میخواهید به انجام برسانید و نتایج / معیارهای کلیدی که باید برای رسیدن به هدف بدست آورید. اهداف کلیدی مواردی هستند که میخواهید به آنها دست یابید و نتایج کلیدی مولفههایی هستند که با رسیدن به اهداف، آنها را نیز به دست خواهید آورد. OKRها برای اهداف سه ماهه نوشته شدهاند و این روش در شرکتهای بزرگ IBM ،Google و Jell استفاده میشود.
B.H.A.G. اهداف بزرگ، پرریسک، جسورانه
اهداف گستردهای که رویکرد همه جانبه را در پیش میگیرد مانند بوئینگ ۷۴۷ یا سونی که سعی در درک فناوری ژاپن دارد. این اهداف شامل یک مولفه عاطفی هستند و ضمن دستیابی به یک چیز مهم، هدفی بزرگتر را برای شرکت هدایت میکنند.
اهداف وارونه
برای یافتن سریع هدف خود، با انتخاب موفقیت کلی که دوست دارید داشته باشید، شروع کنید. سپس معکوس کار کنید تا مشخص کنید که برای تحقق آن هدف اصلی چه اهداف، چشماندازها و وظایف کوچکی باید انجام شود. این سبک با بررسی وارونه تمام موارد و با نگاهی واقعبینانه به آنچه برای موفقیت لازم است، پیش خواهد رفت.
هدفگذاری یک کلمهای
یک کلمه را انتخاب کرده و روی آن تمرکز کنید تا به یک هدف دورانی برسید. این امر به دلیل سادگی تعیین هدف، از بین بردن فرایندها، سازماندهی و بحث و گفتگو برای فهمیدن اینکه مهمترین کانون شما چیست، محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. این رویکرد بر اساس کتاب One Word 365 است و برای تعیین اهداف شخصی و همچنین اهداف اصلی یک کسب و کار، استفاده میشود.
۵ اصل لاک و لاتام
در این رویکرد تعیین هدف، ۵ اصل وجود دارد که شانس موفقیت را افزایش میدهند: وضوح، چالش، تعهد، بازخورد و پیچیدگی کار. اهداف باید مشخص و چالش برانگیز بوده اما طاقت فرسا نباشند. باید تعهد تیمی وجود داشته باشد تا بازخورد مناسب دریافت شده و پیچیدگی کارها در انتخاب اهداف در نظر گرفته شود.
چارچوب اهداف طبقهای
اهداف بر اساس بازه زمانی دستیابی به آنها نوشته میشوند. به عنوان مثال اهداف سالانه، اهداف سه ماهه و سپس اهداف ماهانه که موارد به نظر میرسد بیشتر شبیه لیست کارها باشند. این رویکرد، مانند یک دوره ارزیابی پیگیری میشود که در صورت لزوم اهداف را دوباره بررسی کرده، تنظیم مجدد و یا حذف کنید.
دایره طلایی
یک دایره هدف را با سه لایه رسم کنید، در مرکز دلیل خود را برای در نظر داشتن آنها، بیان کنید و در لایه بعدی نحوه دستیابی به آنها را توصیف نمائید. در لایه آخر آنچه برای رسیدن به آنها باید انجام دهید را توصیف کنید.
نتیجه سخن
با اجرای یک سیستم هدف که به بهترین شکل نحوه کار تیم شما را نشان میدهد، برنامهریزی آینده خود را پیش خواهید برد. ضمن ارائه هدفی چالش برانگیز، در عین حال قابل دستیابی، تیم را در مسیر درست و سرحال نگه دارید. همانطور که در این متن ذکر شد، روشهای زیادی وجود دارد که بتواند اهداف را برای شرکت شما مفید واقع کند. مهم این است که شروع کنید، به حرکت خود ادامه دهید، با هم کار کنید و هدف خود را برای موفقیت، تعیین کنید.