استراتژیمدیریت منابع انسانی

استراتژی مدیریت منابع انسانی چیست و چگونه تدوین می‌شود؟

فرقی ندارد که شما در یک شرکت بزرگ مشغول به کارید یا صاحب یک کسب‌وکار کوچک هستید. برخورداری از یک استراتژی منابع انسانی، اساس کار در مدیریت منابع انسانی (HR) است. در این مقاله، ما تعریفی از استراتژی منابع انسانی ارائه خواهیم داد، نحوه تأثیر استراتژی منابع انسانی بر عملکرد روزانه این دپارتمان را توضیح داده و در پایان با یک مثال صحبت خود را به اتمام خواهیم رساند.

استراتژی منابع انسانی چیست؟

استراتژی منابع انسانی برنامه کلی کسب‌وکار برای مدیریت سرمایه انسانی به جهت هم‌سویی با فعالیت‌های کسب و کار است. استراتژی منابع انسانی جهت همه زمینه‌های اصلی منابع انسانی، از جمله استخدام، ارزیابی عملکرد، توسعه و جبران خسارت را تعیین می‌کند. بنابراین استراتژی منابع انسانی یک برنامه بلندمدت است که شیوه‌های منابع انسانی را در کل سازمان دیکته می‌کند.

به بیان دیگر، مدیریت استراتژیک منابع انسانی ارتباط بین منابع انسانی یک شرکت و استراتژی‌ها، اهداف و چشم‌اندازهای آن را تشکیل می‌دهد. هدف از مدیریت استراتژیک منابع انسانی شامل این موارد خواهد بود:

  • پیشرفت
  • نوآوری
  • انعطاف‌پذیری
  • مزیت رقابتی
  • ایجاد فرهنگ سازمانی متناسب با هدف

استراتژی منابع انسانی مهم‌ترین جنبه از کار سازمان است. این استراتژی نحوه اجرای فرایند منابع انسانی و چگونگی اطمینان از عملکرد آن‌ها و کمک به سازمان برای دستیابی به هدف خود را تعیین خواهد کرد. هنگامی که این استراتژی تدوین شد، اصل اساسی در مورد چگونگی برنامه‌ریزی و اجرای وظایف بخش منابع انسانی در تمام سطوح، مشخص خواهد شد.

دو نوع اصلی استراتژی‌های منابع انسانی

دو نوع اصلی استراتژی‌های منابع انسانی عبارتند از:

  • استراتژی‌های کلی مانند کارایی با عملکرد بالا
  • استراتژی‌های خاص مربوط به جنبه‌های مختلف مدیریت منابع انسانی مانند یادگیری، توسعه و پاداش.

ویژگی‌های استراتژی منابع انسانی

استراتژی منابع انسانی مجموعه‌ای از ویژگی‌های زیر را دارد:

  • این امر مستلزم تجزیه‌وتحلیل سازمان و محیط خارجی است.
  • اجرای آن بیش از یک سال طول می‌کشد.
  • این مهم، شخصیت و جهت فعالیت‌های مدیریت منابع انسانی را شکل می‌دهد.
  • در استقرار و تخصیص منابع سازمانی (به عنوان مثال پول، وقت، پرسنل) کمک می‌کند.
  • به صورت سالانه در روند آن تجدید نظر می‌شود.
  • این استراتژی با تصمیم مدیریت ارشد HR پیش خواهد رفت.
  • شماره‌محور است.
  • این استراتژی منجر به یک رفتار خاص می‌شود.

این ویژگی‌ها نمای کاملی از آنچه استراتژی منابع انسانی شامل می‌شود را در خود دارند.

چگونه استراتژی منابع انسانی را تدوین کنیم؟

یک مدل بسیار مفید در اینجا مدل معیار و استاندارد HRM است. این مدل یکی از کلیدی‌ترین موارد در منابع انسانی بوده و نشان می‌دهد که استراتژی منابع انسانی از کجا نشأت گرفته و چگونه بر اجرای منابع انسانی و عملکرد کسب و کار تأثیر می‌گذارد.

این مدل نشان می‌دهد که استراتژی منابع انسانی نتیجه استراتژی گسترده‌تر (کسب‌وکار) است. این مهم همچنین نشان‌دهنده این امر می‌باشد که اگر فعالیت‌های منابع انسانی با آنچه سازمان برای دستیابی به آن تلاش می‌کند هم‌سو باشد، ارزش مورد نظر ایجاد خواهد شد. وقتی هماهنگی (تناسب) بین این دو وجود داشته باشد، منابع انسانی به عملکرد سازمان کمک خواهد کرد.

استراتژی کلی کسب‌وکار براساس گذشته و حال تدوین شده است. این مهم نتیجه آنچه شرکت در گذشته انجام داده و توانایی‌های داخلی فعلی آن را بررسی خواهد کرد. ابزاری که اغلب برای دستیابی به این استراتژی استفاده می‌شود، تحلیل SWOT است.

در تجزیه‌وتحلیل SWOT، نقاط قوت و ضعف درونی سازمان و تهدیدها و فرصت‌های خارجی آن ترسیم می‌شود. نقاط قوت شامل دانش و اطلاعات اصلی شرکت است. این مسائل ظرفیت تولید، برند موجود، کانال‌های بازاریابی، قابلیت‌های فروش، تخصص در تحقیق و توسعه و سایر عوامل مربوط به سرمایه انسانی آن را در نظر دارد.

استراتژی شرکت از نقاط قوت خود برای استفاده از فرصت‌های موجود در بازار بهره می‌برد. در عین حال، سعی می‌کند تهدیدات را دور بزند و تأثیر نقاط ضعف را به حداقل برساند. نتیجه این کار، تنظیم استراتژی ارزش پیشنهادی شرکت است. به عنوان مثال، ارزش پیشنهادی والمارت، خرده‌فروشی که به خاطر تخفیف‌هایش معروف است، “رسیدن به قیمت پایین” می‌باشد. این مهم توضیح می‌دهد تعدادی از اقدامات داخلی منابع انسانی، به ویژه موارد مربوط به جبران خسارت کارمندان باید مورد توجه قرار گیرد.

نتیجه سخن

ایجاد استراتژی منابع انسانی زمان‌بر است و اجرای این استراتژی نیز به زمان نیاز دارد. اما وقتی استراتژی شما کاملا مشخص باشد، می‌تواند با هم‌سو کردن فعالیت‌های منابع انسانی با اهداف سازمان، منفعت فوق‌العاده‌ای ایجاد کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره جامع و بلندمدت «تحلیلگر حرفه‌ای کسب‌وکار» با رویکرد کاربردی و اجراییاطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن