رپورتاژ
آیا باید کار خود را بدون در نظر داشتن شغل دیگری ترک کرد؟
برای اغلب ما پیش آمده که محیط کاری ناخوشایندی را تجربه کنیم و یا در شغل فعلیمان احساس درجا زدن و عدم پیشرفت داشته باشیم. در چنین مواقعی یکی از راههایی که پیش رویمان است ترک شغل است. اما ترک کردن شغل فعلی بدون وجود یک جایگزین مناسب میتواند ریسک بزرگی باشد. ممکن است شما در شرکت فعلی تحت استرس و فشار بوده و قصد ترک شغل قبل از خاتمه قرارداد کار را داشته باشید. در این مقاله به پاسخ به این سوال که بهترین تصمیم در چنین شرایطی چیست؟ میپردازیم.
جستجوی شغل؛ قبل یا بعد از ترک کار؟
معمولا بهتر است قبل از ترک کار فعلی و دریافت مزایای ماه آخرین حقوق به دنبال موقعیتهای شغلی دیگر باشید. این کار به شما دید خوبی درباره مهارتهایی که برای به دست آوردن شغل جدید نیاز دارید میدهد. حالت ایدهال این است که قبل از اینکه محیط کار فعلی غیر قابل تحمل شود آنجا را ترک کنید. فشار و استرس ناشی از یک محیط کاری نامناسب در صورت ادامهدار شدن میتواند منجر به تنش شده و باعث شود محیط کارتان را با دلخوری و ایجاد ذهنیت منفی در سایر کارکنان ترک کنید. گاهی بهتر است قبل از تصمیم گیری برای ترک شغل خود برای مدت موقت مرخصی گرفته و استراحت کنید و بعد از بازگشت به کار با ذهنی آماده تصمیمی منطقی بگیرید. برای پیدا کردن موقعیتهای شغلی جدید و مناسب خود میتوانید صفحه استخدام بدون شرط سنی را ببینید.
چه زمانی باید راجع به ترک کار با کارفرما صحبت کنیم؟
اگر قبل از ترک شغل فعلیتان قصد دارید به دنبال کار جدید بگردید، باید مراقب پخش شدن خبر بین همکارانتان باشید. اینکه بهتر است دیگران و خصوصا کارفرما از تصمیم شما مطلع باشند یا نه، بستگی زیادی به میزان سال سابقه کار و نیازهای کارفرمای شما دارد.
طبیعی است که اغلب کارفرمایان از اینکه فردی سازمان را ترک کند و مجبور به جستجوی برای نیروی جدید باشند خوشحال نمیشوند. از طرف دیگر، اگر شما برای سازمان یک کارمند ارزشمند بوده یا دارای سابقه و میزان تخصص قابل توجهی هستید، کارفرمای فعلی ممکن است برای ترغیب شما به ماندن، به شما پیشنهاد افزایش حقوق یا دریافت پاداش بدهد. همچنین، در یک محیط کاری حرفهای میتوانید با مطرح کردن تصمیمی که دارید، به کارفرمای فعلی خود در روند پیدا کردن فرد جدید و جانشین خودتان کمک کنید.
در برخی موارد اعلام کردن این موضوع ممکن است کارفرما را ناراحت کرده و بخواهد فوراً شما را اخراج و شخص دیگری را جایگزین شما کند. این موضوع ممکن است در فرآیند تسویه حساب شما اثر منفی بگذارد. بنابراین، برای مطرح کردن این موضوع باید شرایط محیط کاری و رفتار کارفرما را به دقت بررسی کرده تا بتوانید تصمیمی منطقی در این مورد بگیرید. اینکه چطور مساله را با کارفرمای فعلیتان مطرح کنید نیز موضوع مهمی است که در نتیجه حاصل از گفتگو اثرگذار است.
نحوه مطرح کردن تصمیم به ترک کار قبل از خاتمه قرارداد با کارفرما
اولین چیزی که باید در ذهن داشته باشید صداقت در مطرح کردن دلایل است. حتما وقتی از کارفرمای خود گرفته و رو در رو مسائل خود را با او مطرح کنید. حتی بهتر است قبل از اعلام تصمیم برای ترک کار با او درباره جایگزینهای موجود صحبت کرده و از دلایل نارضایتی خود بگویید.
رفتار حرفهای داشتن در این موقعیت به این معناست که وضعیت کارفرما را نیز در نظر بگیرید. استخدام، جذب و آموزش نیروی کار جدید زمان و هزینه زیادی را به کارفرما تحمیل میکند. بنابراین، در صورتی که از تصمیمتان مطمئن هستید بهتر است یک ماه قبل این موضوع را اعلام کرده و تا حد امکان در پیدا کردن فرد جدید و کمک به تسریع این فرآیند نقش داشته باشید.
چه زمانی قبل از شروع کار جدید باید استعفا بدهیم؟
زمانی که شرایط کار فعلیتان غیر قابل تحمل شده و یا به قدری مشغله دارید که فرصتی برای جستجوی کار جدید پیدا نمیکنید، لازم است برای پیدا کردن شغل جدید، از کار فعلی خود استعفا بدهید. اگر تصمیم به استعفا گرفتید، حتما از قبل برای آن برنامه ریزی داشته و برای مخارج ضروری چند ماه آینده خودتان پس انداز کنید. بهترین کار این است که اگر زمان و امکانش را دارید قبل از ترک کار فعلی به دنبال شغل جدید باشید.
ترک کار قبل از پیدا کردن شغل جدید چه مزایا و معایبی دارد؟
مزایا
زمان آزاد بیشتر برای پیدا کردن کار جدید
کار تمام وقت زمان زیادی را در طول روز از شما میگیرد. با ترک کار قبل از پیدا کردن شغل جدید، فرصت کافی برای پیدا کردن یک موقعیت کاری مناسب را خواهید داشت.
انعطاف زمانی بیشتر
برای پیدا کردن شغل مناسب باید چندین مصاحبه استخدامی انجام بدهید. معمولا مصاحبهها در ساعات کار اداری انجام میشوند و مجبورید برای هر بار حضور در مصاحبه مرخصی ساعتی بگیرید. در صورتی که قبل از پیدا کردن شغل جدید از کارتان استعفا بدهید نگرانیای در این باره نخواهید داشت.
زمان کافی برای رشد مهارتها
فاصله بین خروج از کار فعلی تا پیدا کردن شغل جدید، زمان بسیار خوبی برای تقویت مهارتها و رشد و پیشرفت در حیطه تخصصیتان است. شما میتوانید از این زمان آزاد ایجاد شده به بهترین نحو استفاده کنید و برای توسعه فردی و تخصصی خودتان زمان بگذارید.
معایب
از دست دادن حقوق و مزایا
یکی از مهمترین عواقب ترک شغل قبل از پیدا کردن کار جدید، از دست دادن منبع درآمدی است. قبل از اینکه چنین تصمیمی بگیرید ابتدا باید از خودتان بپرسید که تا چه زمانی میتوانید بدون دریافت حقوق هزینههای روزمره خودتان را پرداخت کنید. همچنین ممکن است مزایایی مثل بیمه سازمان تامین اجتماعی یا بیمه تکمیلی را نیز از دست بدهید که باعث اضافه شدن هزینههای درمانی به مخارج دیگر شما میشود.
فاصله افتادن بین مشاغل
یکی از مواردی که کارفرما در رزومه شما به آن توجه میکند، پیوستگی در حیطه تخصصی شما است. وجود فاصله زیاد بین مشاغل مختلف ممکن است جلوه خوبی برای کارفرما یا مصاحبه کننده نداشته باشد. هر چند میتوانید توضیح بدهید که چطور از این فاصله ایجاد شده برای رشد مهارت و تخصص خودتان استفاده کردید.
از دست دادن فرصتها
گاهی اوقات، فرصتهای دیگری وجود دارد که باید قبل از ترک شغل در نظر بگیرید. برای مثال، ممکن است بتوانید به جایگاه و موقعیت شغلی دیگری در شرکت منتقل شوید. اگر امکان این جابجایی وجود داشته باشد، بهتر است بررسی کنید که آیا این موضوع در مقایسه با ترک کار انتخاب بهتری است یا خیر. ممکن است صحبت درباره جابجایی شغلی در سازمان چالشبرانگیز باشد، ولی در مواردی انجام این کار بسیار بهتر از ترک کار فعلی و پیدا کردن یک شغل جدید است.
رفتار حرفهای داشته باشید
فارغ از هر تصمیمی که درباره زمان ترک کار میگیرید، روابط خودتان با کارفرما و همکاران فعلی را حرفهای نگه داشته و در هیچ شرایطی از محیط کاری فعلیتان بدگویی نکنید. احتمال زیادی وجود دارد که کارفرمای بعدی شما با کارفرمایان قبلی صحبت کرده و در مورد شما از آنها بپرسد.
جمع بندی
به طور کلی، منطق حکم میکند که قبل از ترک کار فعلی، شغل جدیدی پیدا کرده و با ریسک کمتری به همکاری خود با شرکت فعلی پایان بدهید. با این وجود، هیچ جواب قطعی برای این پرسش که بهتر است قبل از ترک کار به دنبال شغل باشید یا بعد از آن، وجود ندارد. اینکه کدام تصمیم بهتری است، بستگی زیادی به شرایط شخصی شما، محیط کار، شخصیت کارفرما و جایگاهتان در شغل فعلی دارد.
مقاله بسیار کاربردی و خواندنی است . مطالعه آن را به نسل جوانی که در اوایل زندگی کاری و حرفه ای خود هستند توصیه میکنم….