مدیریت پروژه

نمودار PERT یا تکنیک PERT در مدیریت پروژه چیست؟

نمودار PERT یک نمودار شبکه است که در روش بررسی برنامه ارزیابی (PERT) برای نشان‌دادن جدول زمانی یک پروژه استفاده می‌شود. این نمودار به مدیران پروژه اجازه می‌دهد مدت‌زمان پروژه‌ها را بر اساس تجزیه‌وتحلیل توالی کار تخمین بزنند. در متن پیش رو، عملکرد این نمودار و چگونگی ترسیم و طراحی آن را در نظر خواهیم داشت.

نمودارهای PERT توسط مدیران پروژه، برای ایجاد برنامه‌های واقع‌بینانه با هماهنگی فعالیت‌ها و تخمین مدت آنها با اختصاص سه برآورد زمانی برای هر یک (خوش‌بینانه، به احتمال زیاد و بدبینانه) استفاده می‌شوند. این مسئله باعث می‌شود نمودارهای PERT هنگام برنامه‌ریزی پروژه‌هایی که مدت فعالیت آنها نامشخص است، مفید باشند. نمودارهای PERT وقتی با نرم‌افزار برنامه‌ریزی آنلاین پروژه ترکیب می‌شوند، قدرتمندتر هستند و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها را برای مدیر پروژه ساده می‌کنند.

تاریخچه نمودارهای PERT

تکنیک ارزیابی و بررسی برنامه (PERT) سال‌هاست که در مدیریت پروژه وجود داشته است. این تکنیک برای اولین‌بار توسط نیروی دریایی ایالات متحده ساخته شده است. آنها در سال ۱۹۵۷، پروژه‌های ویژه نمودار PERT را برای کمک به پروژه زیردریایی هسته‌ای Polaris خود ایجاد کردند. از آن زمان، مدیران پروژه از تکنیک ارزیابی و بررسی برنامه در کلیه صنایع و حتی در بازی‌های المپیک زمستانی ۱۹۶۸ در گرنوبل استفاده کرده‌اند.

چرا نمودار PERT در مدیریت پروژه استفاده می‌شود؟

نمودار PERT مسیر بحرانی را برای تخمین حداقل زمان لازم، به جهت اجرای کلیه وظایف یک پروژه مشخص می‌کند. این کار با بررسی خرابی پروژه، برآورد مدت‌زمان هر فعالیت، وابستگی‌های بین آنها و ترتیب انجام آنها صورت می‌گیرد. با این نمودارها می‌توانید:

  • پروژه‌های پیچیده را ساده کنید.

نمودارهای PERT به مدیران پروژه کمک می‌کنند تا پروژه‌های پیچیده را کنترل کنند. آنها مفید هستند زیرا تخمین می‌زنند چه مدت برای برنامه‌ریزی پروژه نیاز دارید و چه منابعی موردنیاز است. ماهیت نمودار PERT و ساختار تجزیه آن به تجسم پیچیدگی یک پروژه و وابستگی‌های بین هر مرحله از فرایند، کمک می‌کند.

  • چندین بخش و کارشناسان موضوع را درگیر کنید.

نمودار PERT همچنین به‌عنوان ابزاری برای مدیریت پروژه عمل می‌کند که داده‌های مربوط به هر بخشی را که روی پروژه کار می‌کنند، به سمت خود جذب خواهد کرد. این مهم به مدیران پروژه کمک می‌کند تا مشخص کنند چه کسی چه کاری انجام می‌دهد و مسئولیت‌های واضحی را برای آن فعالیت‌ها، فراهم می‌کند. ارتباط قوی بین بخش‌ها تسهیل می‌شود و اهداف استراتژیک کلی سازمان، بهتر هماهنگ خواهد شد.

  • فرضیات را کاوش کنید.

یکی دیگر از مزایای استفاده از نمودار PERT این است که به مدیران پروژه اجازه می‌دهد سناریوهایی را در صورت وجود ایجاد کنند. با نگاشت وظایف، زمان و منابع یک پروژه، می‌توانید به‌سرعت ببینید که چه چیزی کار می‌کند و چه چیزی مفید نیست. این مسئله باعث صرفه‌جویی در وقت زیادی می‌شود. این انعطاف‌پذیری باعث می‌شود نمودارهای PERT در مدیریت پروژه مفید واقع شوند.

  • وظایف را سازماندهی و برنامه‌ریزی کنید.

نمودارهای PERT به شما ایده می‌دهند که پروژه چه مدت باید طول بکشد. در کنار آنها می‌توانید از یک نمودار گانت هم استفاده کنید تا با جمع‌آوری تمام وظایف خود در یک جدول زمانی پروژه، بهره‌وری بیشتری داشته باشید. مدت‌زمان هر کار را تخمین بزنید، نقاط عطفی را تنظیم کنید تا هنگام حرکت بهتر ردیابی شوند. همچنین می‌توانید از یک مرحله‌به‌مرحله دیگر کار تیمی خود را تعیین کنید.

استفاده از نمودارهای PERT و CPM در مدیریت پروژه

مدیران پروژه غالبا از نمودارهای PERT همراه با نمودار روش مسیر بحرانی (CPM) استفاده می‌کنند که یک تحلیل شبکه است و تشخیص می‌دهد کدام وظایف و فعالیت‌ها باید انجام شود تا یک پروژه موفق ارائه شود. آنها هنگام ایجاد برنامه زمان‌بندی پروژه، هزینه‌های برنامه‌ریزی، زمان‌بندی منابع و کنترل پروژه را برای حفظ آن در زمان‌بندی، در نظر خواهند داشت. وقتی این موارد با هم ترکیب شوند، دیدگاه محافظه‌کارانه‌تری نسبت به مدت‌زمان انجام وظایف و فعالیت‌ها به دست می‌آورند.

مشکلات یک نمودار PERT

نمودارهای PERT نوعی دارو نیست که بتواند پروژه‌های شما را به طرز جادویی در مسیر خود قرار دهد. به طور طبیعی، داده بد در نتیجه منجر به خطا خواهد شد. مهم است که شخصی که تجزیه‌وتحلیل PERT را انجام می‌دهد، در این فرایند تجربه کافی داشته باشد. همچنین برای اطمینان از صحت اطلاعات و کارکرد، آنها به بررسی و به‌روزرسانی مداوم نیاز دارند. اگر از الگوی نمودار PERT استفاده می‌کنید، مجبورید نسخه‌های زیادی از آن را ایجاد کنید.

نرم‌افزار نمودار PERT چیست؟

از نرم‌افزار نمودار PERT برای کمک به مدیران پروژه در ارزیابی بهتر مدت‌زمان واقعی پروژه خود استفاده می‌شود. یک نرم‌افزار نمودار PERT به شما امکان می‌دهد برخلاف الگوی نمودار PERT، نمودارهای PERT پویا را به‌راحتی به‌روز کنید.

نمودارهای PERT در مدیریت پروژه

نمودار شبکه نمودار PERT شامل گره‌های شماره‌گذاری شده، فلش‌های جهت‌دار و فلش‌های واگرا است که حداقل زمان و مدت فعالیت‌ها را نشان می‌دهد. فلش‌های جهت‌دار فعالیت‌ها را نشان می‌دهند، درحالی‌که گره‌ها نقاط عطف در پروژه هستند. همان‌طور که قبلا بیان شد، استفاده از نمودار PERT به مدیران پروژه ابزاری برای تخمین زمان و منابع موردنیاز برای انجام وظایف پروژه خود می‌دهد که در مراحل شروع و برنامه‌ریزی بسیار مهم است.

هنگامی‌که نوبت به شروع کار یک با پروژه نمودارهای PERT می‌رسد، مراحل اولیه شامل تمام‌کارهایی است که جمع‌آوری کرده‌اید و منجر به تحویل نهایی شما می‌شود. سازماندهی آنها در یک برنامه زمانی را در نظر داشته باشید. دانستن مدت‌زمان لازم برای انجام هر کار، به‌ویژه کارهایی که دارای ریسک بیشتری هستند، برای مدیران پروژه، امری اساسی است.

نحوه ایجاد نمودار PERT

در مرحله برنامه‌ریزی پروژه خود، از نمودار PERT استفاده کنید. قبل از اینکه به مثال نمودار PERT برسیم، در اینجا مراحل گسترده‌ای وجود دارد:

  1. با شناسایی نقاط عطف پروژه شروع کنید و سپس آنها را به کارهای جداگانه تقسیم کنید.
  2. ترتیب کارها و وابستگی آنها را مشخص کنید.
  3. نمودار PERT را بسازید. ما یک نمونه نمودار PERT را برای مثال در بخش بعدی به شما نشان خواهیم داد.
  4. برای هر کار و زمان انجام آن تخمین بزنید.
  5. مسیر بحرانی را محاسبه کرده و هرگونه مانع احتمالی را شناسایی کنید.

اکنون شما اطلاعات لازم برای طراحی نمودار PERT خود را در اختیار دارید. به یاد داشته باشید، نمودار PERT یک سند زنده است که در صورت لزوم باید به آن بازگشته و اصلاحات را انجام دهید.

نتیجه سخن

همان‌طور که ذکر آن رفت، نمودار PERT ابزاری برای مدیریت پروژه است که نمایشی گرافیکی از جدول زمانی پروژه را ارائه می‌دهد. تکنیک بررسی ارزیابی برنامه (PERT) وظایف فردی پروژه را برای تجزیه‌وتحلیل بهتر روند انجام پروژه، به ما نشان خواهد داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره بلندمدت «متخصص حرفه‌ای هوش تجاری» با رویکرد کاربردی و اجراییاطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن