استراتژی

بررسی استراتژی شرکت علی بابا (Alibaba)

در نتیجه طبیعت بسیار پویای دنیای کنونی و همچنین نیازهای مشتری که همواره در حال تغییر می‌باشد، سطح رقابت در محیط کسب‌و‌کار افزایش یافته و پیشرفت فناوری نیز عاملی مؤثر در افزایش سطح رقابت بوده است. سازمان‌ها خود را تحت فشار قرار می‌دهند تا رقابتی‌ترین و یا بالاترین سهم بازار را به دست آورند تا فروش و سوددهی خود را به حداکثر برسانند. در این میان، داشتن یک برنامه استراتژیک بسیار کارگشا خواهد بود. در متن پیش رو به بررسی لزوم داشتن یک برنامه استراتژیک برای هر سازمان توجه داشته و استراتژی شرکت علی بابا (Alibaba) را توضیح می‌دهیم.

چرا برنامه استراتژیک مهم است؟

برای اینکه یک سازمان در موقعیت رقابت مطلوب قرار گیرد، ملزم به داشتن یک برنامه استراتژیک است که معمولا توسط مدیران استراتژیک تدوین می‌شود. مدیریت استراتژیک معمولا فرمول‌بندی اهداف اولیه‌ای است که شرکت می‌خواهد در یک دوره مشخص به آن برسد.

این برنامه نحوه دستیابی به اهداف را با توجه به منابع موجود، داخلی و همچنین محیط خارجی که کسب‌و‌کار در آن فعالیت می‌کند، بیان می‌نماید. مدیریت استراتژیک به طور معمول جهت درست برای دستیابی به اهداف سازمان را نشان می‌دهد. همچنین سیاست‌ها و دستورالعمل‌هایی در مورد نحوه تخصیص منابع موجود برای به حداکثر رساندن پتانسیل شرکت ایجاد می‌کند.

در هر کسب‌وکار، ممکن است استراتژی‌هایی در سطوح مختلف وجود داشته باشد که عموما عملیات آن شرکت خاص را هدایت می‌کند. همان‌طور که اشاره شد این مقاله بر استراتژی‌های سطح کسب‌وکار علی بابا تمرکز می‌کند. علی بابا یک شرکت مستقر در چین است و خدمات آنلاین را به مشتریان ارائه می‌دهد.

تجارت الکترونیک به دنبال پیشرفت‌های اخیر فناوری در سازمان‌ها به طور فزاینده‌ای رایج شده است. فناوری منجر به تأسیس سازمان‌هایی مانند علی بابا شده که فعالیت اصلی آن‌ها تجارت الکترونیک است. این شرکت یک استراتژی عمومی و همچنین یک استراتژی بزرگ را در نظر دارد که فعالیت‌های کسب و کار آن را هدایت می‌کند.

استراتژی عمومی علی بابا

استراتژی عمومی که شرکت اتخاذ کرده، “رهبری هزینه” است. به موجب این استراتژی شرکت کالاهای خود را با قیمت پایین می‌فروشد. این همچنین یک استراتژی است که به طور معمول بازار انبوه را هدف قرار می‌دهد. اکثر مشتریان مایل‌اند اجناس را با کمترین قیمت ممکن خریداری کنند، اما در عین حال محصولات باکیفیت می‌خواهند.

علی بابا با استفاده از فناوری توانسته هزینه‌های فعالیت خود را کاهش دهد. همان‌طور که قبلا ذکر شد، فعالیت اصلی شرکت بر اساس تجارت الکترونیک است. این بدان معناست که فناوری، عامل اصلی موفقیت کسب‌وکار علی بابا می‌باشد.

لازم به ذکر است که فناوری در کاهش هزینه بسیاری از سازمان‌ها در سراسر جهان ضروری بوده است. علی بابا شرکتی است که کالاها را با قیمت نسبتا کمی می‌فروشد. در واقع، این شرکت توانسته است هزینه‌های عملیاتی خود را کاهش دهد زیرا هزینه‌هایی که مربوط به سهام است یا متحمل نمی‎‌شود یا این هزینه‌ها بسیار کم هستند.

این شرکت نیازی به انبار برای ذخیره کالاهای آماده ندارد. در عوض، کالا در وب‌سایت نمایش داده می‌شود، به این ترتیب مشتریان می‌توانند آن‌ها را به صورت آنلاین مشاهده کرده و خریدها را از طریق روش‌های خرید آنلاین که توسط علی بابا در اینترنت ارائه شده است، انجام دهند.

فعالیت به عنوان یک کسب‌وکار آنلاین به کاهش چشمگیر هزینه نگهداری سهام، هزینه سفارش و سایر هزینه‌های مربوط به سهام کمک می‌کند. ثانیا، این شرکت مغازه‌های فیزیکی یا فروشگاه‌های خروجی ندارد. این بدان معناست که علی بابا هزینه‌ای مانند اجاره مغازه یا هزینه اجاره را متحمل نمی‌شود.

بنابراین، علی بابا می‌تواند هزینه‌های عملیاتی خود را به میزان قابل توجهی کاهش دهد، همچنین سایر هزینه‌هایی که این شرکت به دلیل داشتن یک کسب‌وکار آنلاین می‌تواند آن‌ها را از بین ببرد یا به میزان قابل توجهی کاهش دهد، مورد توجه همه هستند. مزایای این کار در قیمت فروش کالا و خدماتی که شرکت ارائه می‌دهد، منعکس می‌شود.

یکی از نکات مهمی که باید به آن توجه شود این است که هدف اصلی شرکت ایجاد زمینه‌ای است که از طریق آن تولیدکنندگان چینی بتوانند با مشتریان خارج از کشور ارتباط برقرار کنند. این بدان معناست که علی بابا هزینه‌های عملیاتی را به راحتی کاهش می‌دهد.

خریداران بازار بین‌المللی می‌توانند از طریق موتور جستجوی خرید که توسط علی بابا تهیه شده است، کالاهای تولید شده در چین را جستجو کنند. آن‌ها همچنین می‌توانند به صورت آنلاین از وب‌سایت علی بابا سفارش دهند. از طرف دیگر، تولیدکنندگان می‌توانند سفارش‌ها را مشاهده کرده و تحویل‌ها را سازماندهی کنند. با این حال، علی بابا هزینه کمی برای این خدمات دریافت می‌کند.

علی بابا امکان مشاهده کالاهای تولیدکنندگان را برای بسیاری از افراد فراهم می‌کند و در نتیجه شانس فروش بالا را برای تولیدکنندگان افزایش می‌دهد؛ بنابراین هزینه‌ها از طرف مشتری کم است. لازم به ذکر است که مشتریان علی بابا تولیدکنندگان یا شرکت‌هایی هستند که کالاهای آن‌ها در وب‌سایت موجود بوده و مشتری بین‌المللی مجبور نیست برای خرید یا مشاهده کالا به چین سفر کند.

نتیجه سخن

علی بابا در طی این سال‌ها توانسته است موفقیت‌های بزرگی را در عملیات خود به دست آورد. این نشان می‌دهد که علی بابا استراتژی خوبی دارد. استراتژی رهبری هزینه برای شرکت بسیار موفق بوده است. در واقع، این روش به احتمال زیاد تنها استراتژی عمومی قابل اجرایی است که شرکت دارد، زیرا ممکن است ادغام یا ایجاد سایر استراتژی‌ها دشوار باشند.

استراتژی کلان این شرکت نیز موفق بوده و به آن در دستیابی به اهداف خود کمک کرده است. علی بابا با سازمان‌هایی همکاری می‌کند که عملیات آن را تکمیل کنند. این امر از نظر رشد و توسعه سازمانی و همچنین دستیابی به اهداف، تأثیر بسزایی خواهد داشت؛ بنابراین علی بابا نیازی به تغییر استراتژی فعلی خود ندارد، اما ممکن است دو استراتژی را که عبارت‌اند از استراتژی رشد بازار و اتحادهای استراتژیک برای نتایج بهتر، ترکیب کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره جامع و بلندمدت «تحلیلگر حرفه‌ای کسب‌وکار» با رویکرد کاربردی و اجراییاطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن