توسعه عملیات یا دواپس (DevOps) مخفف نام دو تیم مستقل، توسعه نرمافزار Development و عملیات فناوری اطلاعات Operations است. دواپس، مجموعهای از روشها و فرایندها و ابزارهایی است که با تمرکز بر ارتباطات و همکاری و یکپارچگی بین تیمهای توسعه نرمافزار و عملیات فناوری اطلاعات، ارزشهای تولیدشده را بهطور سریع و مداوم به مشتریان نهایی میرساند.
ترکیب این دو کلمه در کنار هم به این نکته اشاره دارد که تیمهای توسعه و عملیات کاملا مستقل و از هم جدا کار میکردند، اما بعدها با ترکیب اهداف و عملکرد آنها، به تیمهای چندتخصصی تبدیل شده و با ایجاد یک فرهنگ سازمانی جدید، مشغول به فعالیت هستند.
هدف اصلی دواپس (DevOps)
هدف دواپس (DevOps) ایجاد هماهنگی دقیقتر بین عملیات فناوری اطلاعات و کسب و کارهاست. این پدیده جدید، طوفان فکری اتاقهای مدیریت هر سازمان را به تصرف خود درآورده و روشها و اصول جدیدی را برای سادهسازی، ایجاد و استقرار نرم افزار در دوره جدید ارائه میدهد. این میان یک مهندس DevOps با توسعه دهندگان فناوری اطلاعات کار خواهد کرد تا هماهنگی بهتر عملیات، توسعه و آزمایش را از طریق اتوماسیون و سادهسازی فرآیندهای ادغام و استقرار تسهیل کند.
نکته مهم
یک باور کلی وجود دارد که DevOps بیشتر در مورد اتوماسیون پردازشها، استقرار کد و انتشار نرم افزار است. اما این صحیح نیست و بحث در این باب موارد بیشتری را پوشش میدهد. برای اینکه بتوانیم در این زمینه یک فرد حرفهای، موفق و دارای گواهینامه DevOps باشیم، باید مهارتهای فنی و غیر فنی را به یک اندازه در خود پرورش دهیم. شکی نیست که در آینده نیز فرصتهای زیادی در این زمینه وجود خواهد داشت.
مهندس دواپس (DevOps) کیست؟
مهندس DevOps کسی است زیرساخت IT را طبق نیاز کد نرم افزار پشتیبانی شده که به یک محیط ترکیبی اختصاص یافته است، مدیریت کند. برای تهیه و بدست آوردن مدل استقرار مناسب و همچنین اعتبار سنجی و نظارت بر عملکرد، نیاز به داشتن برخی منابع است.
وقتی نوبت به DevOps میرسد، نیاز به تغییرات مکرر و افزایشی در نسخههای کد است تا آزمایش و استقرار مکرر امکان پذیر باشد. ممکن است همیشه مهندسین DevOps نتوانند کدگذاری را از ابتدا انجام دهند، اما به هر حال باید در مورد تمام جوانب مورد نیاز آن اطلاعات داشته باشند.
به دیگر سخن، یک سازمان به مهندسین DevOps برای اتصال عناصر مختلف کدگذاری به همراه کتابخانهها و کیتهای توسعه نرم افزار و ادغام اجزای مختلف مدیریت داده SQL یا ابزار پیام رسانی برای اجرای نرم افزار با سیستم عامل و زیر ساخت تولید نیاز دارد.
درک نقش یک مهندس دواپس (DevOps)
همانطور که قبلا گفته شد، رویکرد DevOps برای توسعه نرم افزار به تغییرات مکرر و افزایشی نیاز دارد و مهندسان DevOps بندرت از ابتدا کد میزنند. با این حال، آنها باید اصول زبانهای توسعه نرم افزار را درک کنند و با ابزارهای توسعه مورد استفاده برای ایجاد کد جدید یا به روزرسانی کد موجود آشنا باشند.
یک مهندس DevOps با کارمندان توسعه کار خواهد کرد تا کدگذاری و اسکریپت نویسی مورد نیاز برای اتصال عناصر کد، مانند کتابخانهها یا کیتهای توسعه نرم افزار (SDK) را برطرف کند و اجزای دیگری مانند مدیریت دادههای SQL یا ابزار پیام رسانی را که برای اجرای آنها لازم است، ادغام کند.
یک مهندس DevOps باید بتواند زیرساخت IT را مطابق با کد نرم افزاری پشتیبانی شده که در محیطهای ابری چند مستأجر یا ترکیبی اختصاص داده شده است، مدیریت کند. به تهیه پیش بینی برای منابع مورد نیاز و به دست آوردن مدل استقرار مناسب، تأیید اعتبار انتشار و نظارت بر عملکرد، از جمله نیازهائی است که این مهندسین باید در نظر داشته باشند. مهندسین DevOps میتوانند یا توسعه دهندگانی باشند که به عملیات منتقل شدهاند یا مدیران سیستم که به دامنه کدگذاری منتقل شدهاند. در هر صورت، این یک نقش شغلی متقابل است که در روند تولید و استقرار جای دارد.
وظایف یک مهندس دواپس (DevOps)
- آشنایی کامل با زبانهای مختلف برنامه نویسی رایانه و آشنایی با مفاهیم اساسی لینوکس مفید خواهد بود. خوب است که از هر زبان اسکریپت نویسی نیز آگاهی داشته باشند.
- انتظار میرود یک مهندس DevOps با انواع ابزارها و فن آوریهای منبع باز برای مدیریت کدهای منبع کار کند.
- داشتن آگاهی کامل از عملیات IT و نقشهای مدیریت سیستم (sysadmin) به منظور طراحی استراتژی کل روند ادغام و استقرار، ضروری است.
- تخصص در آزمایش و استقرار کد نرم افزار سفر یک مهندس DevOps را هموار میکند.
- یک مهندس DevOps باید ابزارهای مختلف اتوماسیون DevOps را به حد کمال برساند. انتظار میرود که او دانش کاملی در مورد توسعه نرم افزار از طریق ابزارهای اتوماسیون داشته باشد.
- یک پایه محکم در روش چابک مدیریت پروژه، مهندسین DevOps را به یک سطح کاملا جدید میرساند. روش چابک به تکرار مداوم توسعه و آزمایش نرم افزار کمک میکند.
- توانایی اتصال به اهداف فنی و تجاری با دقت باید مهمترین هدف مهندس DevOps باشد.
- یک مهندس DevOps باید مهارتهای ارتباطی خوبی از خود نشان دهد و باید در کار با تیم مهارت کافی داشته باشد.
شما میتوانید در دورههای آموزشی در حوزههای هوش تجاری، مدیریت فرایند، مدیریت پروژه، مدیریت چابک و ... ثبتنام کنید. جهت آشنایی با دورههای آموزشی کاروکسب از تقویم دورههای آموزشی بازدید نمایید.
تقویم دورههای آموزشی کاروکسب