هوش تجاری

معرفی و بررسی نمودارها و چارت‌های مناسب تحلیل‌های مالی

سلامت مالی، جریان کسب و کار شما و در نهایت موفقیت طولانی مدت آن را تضمین می‌کند، به همین دلیل نظارت دقیق، جامع و منظم بر منابع مالی شما کاملا ضروری است. در عصر دیجیتالِ مبتنی بر داده، سازمان‌های “هوشمند تجاری” با توانایی جمع آوری، سازماندهی و استفاده از بینش‌هایی که برای اهداف تجاری مداوم آنها بسیار ارزشمند است، اطمینان دارند که در دراز مدت رشد می‌کنند. تجسم داده‌های آنلاین در عملیات تجاری اولویت دارد و باعث ایجاد فضاهای کاری کارآمدتر و سریع‌تر می‌شود.

گفته شده، در زمانی که کمتر از دو سال، در هر ثانیه حدود ۱٫۷ مگابایت اطلاعات جدید برای هر شخص در کره زمین تولید می‌شود، کسب و کارهایی که به دنبال سیال نگه داشتن امور مالی خود هستند، نیاز به دسترسی به داشبوردها و KPIهای مجهز به نمودارها و چارت‌های مالی دارند. این نمودارها قابل فهم، دقیق و سطح بینشی لازم برای افزایش کارایی و جلوگیری از مشکلات احتمالی قبل از وقوع را ارائه می‌دهند.

در این مقاله، ما تعریف اولیه نمودارهای مالی را ارائه خواهیم داد. توضیح می‌دهیم که چرا به آنها نیاز دارید و به اساسی‌ترین سوال‌ها را در این باب پاسخ می‌دهیم که: چه نمودارهایی را باید در تجزیه و تحلیل مالی قرار دهید؟

نمودارهای مالی چیست؟

نمودارها و چارت‌های مالی به صورت بصری، نقدینگی، بودجه، هزینه‌ها، گردش پول و بسیاری دیگر از معیارهای مالی را ردیابی می‌کنند، در حالی‌که با استفاده از داده‌های مالی در زمان واقعی و با مروری جامع بر اطلاعات مالی، به کسب و کارها کمک می‌کنند تا از بحران مالی جلوگیری نمایند.

برای اطمینان از بهترین عملکرد ممکن و سلامت مالی یک شرکت، انجام تجزیه و تحلیل‌های مالی منظم و اطمینان از بالاترین کیفیت مدیریت داده‌ها باید از اولویت‌های اصلی شرکت‌ها، بدون توجه به اندازه آنها باشد. اگر بخش دارایی زنگ خطر را به صدا درآورد، همه باید با دقت گوش دهند زیرا این خبر مربوط به مهمترین اطلاعات است و در صورت عدم توجه به آنها خسارات جدی به سازمان می‌رسد. به همین دلیل نمودارها و چارت‌های مالی باید با نهایت دقت و توجه ایجاد شوند.

چرا به نمودارهای تجزیه و تحلیل مالی نیاز دارید؟

ما به عنوان یک انسان، بهتر از هر چیز به داده‌های بصری پاسخ می‌دهیم و پردازش می‌کنیم. گفته شده، وقتی نوبت به درک و اقدام بر اساس معیارهای مالی و بینش‌های اساسی می‌رسد، نمودارها و چارت‌های مالی با طراحی مناسب بهترین راه‌حل را ارائه می‌دهند.

مزایای استفاده از نمودارهای مالی

شما قادر خواهید بود میزان نقدینگی، جریان وجوه نقد، بودجه و هزینه‌های خود را با سهولت، به صورت بصری و با فرآیندهای خودکار (که قبلا به صورت دستی و با خطرات بالاتر انجام می‌شدند)، به طور دقیق ردیابی کنید. با تعیین شاخص کلیدی عملکرد (KPI) مالی مناسب برای کسب و کار خود، قادر خواهید بود اهداف مالی ارزشمندی را که منجر به رشد و موفقیت می‌شود، تعیین کنید. در حالی که نمودارهای بی‌شماری وجود دارد، ما در این مقاله نمودارهای ارزشمند را برای هر کسب و کار توضیح خواهیم داد.

شما قادر خواهید بود که تمام داده‌ها و معیارهای مالی را درک کنید، زیرا آنها به دسته‌های عملی تقسیم می‌شوند و به صورت شهودی ارائه خواهند شد. همانطور که گفته شد، کار دستی مستعد اشتباهاتی است که با استفاده از نرم‌افزار تجزیه و تحلیل سلف سرویس می‌توانید به راحتی از آنها جلوگیری کنید.

واضح است که با استفاده از قدرت نمودارهای قوی که بینش مالی دقیق، قابل اعتماد و روشنی ارائه می‌دهند، ادارات مالی می‌توانند بینش‌های خود را به راحتی درک کرده و در نتیجه موفقیت و تکامل لازم را حاصل کنند، نه اینکه با انبوهی از داده‌های بی‌معنی و پیچیده درگیر شوند. برای این کار شما می‌توانید با ایجاد یک نمودار ساده درآمد در مقابل هزینه‌ها، کار خود را شروع کنید. داشبوردی ایجاد کنید که تمام داده‌های شما را در یک صفحه نمایش دهد.

تجسم داده‌های مالی کدام نقش را بازی می‌کند؟

تجسم داده‌های مالی مانند داشبوردهای تعاملی با نمودارها و چارت‌هایی که در ردیابی کلیه KPIهای مالی اصلی شما در یک سیستم عامل قابل مرور کمک می‌کنند، کاملا مورد استفاده است. این داشبوردها به دپارتمان‌های مالی، در طولانی مدت این قدرت را می‌دهند که در سطح بالای عملکرد اقتصادی کسب و کار خود، باقی بمانند. در نتیجه مدیریت نقدی کارآمدتر، پیگیری دقیق هزینه‌ها، بینش جامع در مورد فروش و داده‌های بصری اضافی با هدف دستیابی به اهداف ارزشمند مالی فراهم می‌شود.

داشبورد مالی تمام داده‌ها، معیارها و بینش‌های لازم را برای اطمینان از موفقیت عملکرد مالی، گردش پول، مدیریت پول نقد و تجزیه و تحلیل سود و زیان، ارائه می‌دهد. این مهم نه تنها استخراج سریع داده‌های کلیدی را به سرعت انجام می‌دهد، بلکه به روشی توسعه یافته است که ارتباطات یافته‌های خود را با سهامداران مهم در یک کسب و کار بسیار ساده‌تر ‌کند. برخلاف نمودار سنتی اکسل، این نمودارهای مالی، داده‌های به‌روز را ارائه می‌دهند که برای آینده مالی کسب و کار شما بسیار ارزشمند خواهد بود.

نه تنها کسب و کار شما فرصت کاوش، نظارت و دستیابی به داده‌های به‌روز را خواهد داشت، بلکه سطح تعاملی منبعی بسیار ارزشمند برای مدیریت حجم عظیمی از داده‌ها است، خصوصا در بخش مالی که یک اشتباه کوچک می‌تواند به میلیون‌ها خسارت منجر شود. به همین دلیل تعامل با نمودارها و چارت‌های مالی از اهمیت بالایی برخوردار است.

سرانجام، استفاده از نمودار در گزارش‌های مالی، در حال حاضر، یک استاندارد تجاری در محیط کاری است. وقتی ابزار هوشمند، اتوماسیون، تصاویر خیره‌کننده و تعاملی را برای فرآیند تجسم داده‌های مالی خود جمع می‌کنید، بخش دارایی شما بهره‌وری را افزایش داده و هزینه‌ها را کاهش می‌دهد.

برخی از مهم‌ترین نمودارهای گزارش مالی

  1. حاشیه سود ناخالص (Gross Profit Margin)

این نمودار مالی به عنوان یکی از مولفه‌های اصلی داشبورد سود و زیان ما، در قالب یک نمودار سنتی به سبک پای، اما با طراحی قابل کنترل‌تر، ساخته شده است. نمودار حاشیه سود ناخالص، درآمد کلی شما منهای هزینه کالاهای فروخته شده را بر تقسیم کل درآمد فروش شما به نمایش می‌گذارد.

با ارائه نمایشی بصری از سود ناخالص خود و همچنین معیارهای مشخص شده، این نمودار به شما امکان می‌دهد تا بازده تولید سازمان خود را بسنجید و در نهایت به شما کمک می‌کند از هر دلار فروش خود از درآمد بیشتری برخوردار شوید.

  1. حاشیه سود عملیاتی (Operating Profit Margin)

به عنوان نمودار مالی سود و ضرر دیگر، این تصویر علاوه بر نمودار میله‌ای تفصیلی، به بخش‌های درصدی در گیج نمایش داده می‌شود و به شما کمک می‌کند تا درآمد خود را قبل از بهره و مالیات (EBIT) را دقیق محاسبه کنید.

هرچه درآمد عملیاتی شما بیشتر باشد، سود بالقوه کسب و کار شما بیشتر خواهد بود و این نمودار مالی به شما کمک می‌کند تا این معیار در مخلوطی از داده‌های تاریخی و بینش‌های بی‌ارزش در زمان واقعی فرو نرود.

  1. نسبت هزینه عملیاتی (Operating Expense Ratio)

نسبت هزینه عملیاتی نیز به شدت مربوط به سود و زیان فعالیت‌های کلیدی بخش مالی شما است و این گیچ رنگی، به شما کمک می‌کند حتی در یک نگاه سریع به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنید. نسبت هزینه عملیاتی (OER) به شما این قدرت را می‌دهد تا با مقایسه هزینه‌های عملیاتی و درآمد کلی خود، کارایی عملیاتی کسب و کار خود را درک کنید.

این ابزار یکی از بهترین نمودار برای نشان دادن سود و زیان است، اما شما برای ایجاد یک داستان داده‌های مالی مناسب، باید با نمودارهای دیگر نیز ارتباط برقرار کنید. با نظارت منظم بر این اطلاعات، شما می‌توانید تصمیم بگیرید که آیا سرمایه‌گذاری شما مقیاس‌پذیر است و اگر احساس می‌کنید که چنین نیست، به کمک یک نمودار مالی فوق‌العاده با ارزش، تغییرات لازم را در استراتژی تجاری خود ایجاد کنید.

  1. نسبت فعلی (Current Ratio)

این نمودار، کاملا به داشبورد مدیریت و وجه نقد گره خورده است و اساسا یک نسبت نقدینگی است که به شما در سهولت درک توانایی مالی کسب و کار خود، برای پرداخت مهمترین تعهدات خود را در کوتاه مدت (غالبا در مدت ۶ یا ۱۲ ماه را می‌دهد)، کمک می‌کند.

این نمودار مالی در قالب دو محاسبه نسبت بصری برای دسترسی سریع به سطح سلامت یا عملکرد کلی نقدینگی و همچنین یک نمودار ستونی برای کمک به شما در مقایسه داده‌ها و روندهای نقطه‌ای ارائه شده است. این نمودار مالی اطمینان حاصل خواهد کرد که شما قادر به انجام تعهدات، پرداخت‌ها و رد شدن از موانع، قبل از برخورد با آنها هستید یا خیر.

  1. حاشیه سود خالص (Net Profit Margin)

این نمودار سود ویژه، که در قالبی مشابه نمودار نسبت هزینه‌های عملیاتی ارائه شده است، به راحتی تیم‌های مالی را قادر می‌سازد در تجزیه و تحلیل اطلاعات مورد نیاز برای درک عمیق‌تر شدن سطح سلامت خط اصلی، تلاش لازم را در نظر بگیرند. در نتیجه به دست آوردن سطح بینش مورد نیاز برای افزایش سود خالص کلی شما، آسان خواهد بود.

به عنوان یکی از مهم‌ترین KPIهای مالی که یک کسب و کار می‌تواند ردیابی کند، این نمودار بسیار ارزشمند است. با استفاده از این نمودار قوی، قابل اعتماد و بصری، شما قادر خواهید بود هرگونه ناکارآمدی را برطرف کرده و سود خالص شرکت خود را با گذشت زمان افزایش دهید.

نتیجه سخن

در متن پیش رو توضیح داده‌ایم که چرا نمودارها را باید در تحلیل مالی بگنجانیم. سعی شد تا ۱۰ مورد از بهترین نمودارهای گزارش مالی را نیز به همراه مزایای آنها برای شما نام ببریم تا بتوانید با استفاده از این نمودارهای مالی، در بهینه‌سازی گزارشگری و تجزیه و تحلیل کلی مالی خود، بهترین نتیجه را به دست آورید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره تخصصی «مدیریت پروژه چابک (اجایل)» با اسکرام مستر ارشد اکالااطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن