استراتژی
سهم بازار (Market Share) چیست و چگونه میتوانیم آن را افزایش دهیم؟
سهم بازار (Market Share) یکی از بزرگترین شاخصهای موفقیت کسب و کار است. میتوان از آن برای اندازهگیری اثربخشی تلاشهای مختلف درآمدزایی، از کمپینهای بازاریابی گرفته تا توسعه محصول، نوآوری، برنامههای کسب و کار و موارد دیگر استفاده کرد.
سهم بازار درصد فروش شرکت در کل بازار است. به عنوان مثال، اگر فروش یک شرکت در سال ۱ میلیون دلار و کل فروش صنعت ۲۰۰ میلیون دلار باشد، سهم بازار آن ۰/۰۵ درصد است. سهم بالای بازار منجر به سودآوری میشود. در تحقیقی که توسط دانشگاه هاروارد تحت عنوان پروژه «سوددهی استراتژیهای بازار» (PIMS) انجام شد، محققان کسب و کار ۳۷ عامل مؤثر بر سود را شناسایی کردند که یکی از مهمترین آنها سهم بازار است.
سهم بازار میتواند مطمئنترین روش برای قضاوت در مورد اثربخشی برنامههای درآمدزایی باشد. این شاخص میتواند نشان دهد که آیا کمپینهای بازاریابی، برنامههای کسب و کار یا CRM (مدیریت ارتباط با مشتری) شما طبق برنامه پیش میرود یا نیاز به اصلاح یا تعدیل دوره میانی دارد.
سهم بازار همچنین راهی عالی برای سنجش موفقیت شرکت شما در مقابل رقبا است. بر اساس سهم شما از کل معاملات در یک زمینه خاص، میتوانید اثربخشی استراتژیهای خود و اجرای آنها را اندازهگیری کنید.
با این حال، علیرغم اهمیت ظاهری و حیاتی سهم بازار آناهمیتی که شایستهاش است به آن داده نمیشود. بسیاری از شرکتها تمرکز خود را بر عواملی مانند آگاهی از برند و وفاداری، رضایت مشتری و سایر معیارهای داخلی گذاشتهاند. اما این یک روش قابل اعتماد برای قضاوت در مورد عملکرد کسب و کار شما نیست، به خصوص اگر در زمینهای بسیار رقابتی فعالیت میکنید.
معیارهای متمرکز داخلی اغلب میتوانند فریبنده باشند زیرا یافتهها ممکن است از نظر عملکرد داخلی شرکت، شما را تسکین دهند. اما وقتی عملکرد رقبا را نیز در مقایسه مد نظر قرار میدهید، همین یافتهها ممکن است وضعیت عملکرد پایینتر از سطح مقبول را نشان دهند.
ناگفته نماند که سهم بازار بالا، مزیت رقابتی را در اختیار شرکت قرار میدهد. از آنجا که آنها قادر به تولید بیشتر و فروش سریع هستند، از هزینههای عملیاتی کمتر و بازده سرمایه (ROI) سریع بهرهمند میشوند.
سهم بازار چیست؟
سهم بازار درصد یک بخش خاص میباشد که محصول، خدمات یا نرمافزار شما مسئول آن است و بر اساس میزان فروش محاسبه میشود.
از سهم بازار استفاده میشود تا شما دریابید که کسب و کارتان در بخش خاص خود چقدر بزرگ، قدرتمند یا مهم است. شما میتوانید سهم بازار خود را با در نظر گرفتن کل فروش و تقسیم آن بر کل فروش بخش یا بازاری که در آن میفروشید، محاسبه کنید.
شرکتی که سهم بازار خود را در طول زمان حفظ میکند، درآمدهایش را مطابق با رقبا افزایش میدهد. اما افزایش این سهم در طول زمان، نشاندهنده درآمد سریعتر و پیشرو در بازار است.
چرا سهم بازار مهم است؟
سهم بازار یک معیار مفید بوده و بینشهایی را ارائه میدهد که فراتر از نشان دادن اندازه نسبی یک سازمان در بازاری که در آن فعالیت میکند، میباشد.
همچنین دانستن مسئولیتهای شرکت در بازار نشان میدهد که کسب و کار شما در مقایسه با رقبا چقدر موفق بوده و بازاریابی، تبلیغات و توسعه محصول جدید شما چقدر موثر بوده است.
درک و تجزیه و تحلیل سهم بازار برای سازمانی که به دنبال افزایش یا بهبود سودآوری است، حیاتی میباشد. معمولاً نوسانات نشاندهنده مزیت رقابتی شرکت هستند و میتوانند اطلاعات بسیار مهمی در اختیار سرمایهگذاران و عملکرد سهام بگذارند.
اگر به دنبال مقیاسبندی شرکت و تمرکز بر سودآوری هستید، باید به افزایش سهم بازار خود توجه کنید. درسهای زیر از عملکرد برترین شرکتها گرفته شدهاند:
مرتبط ماندن از طریق نوآوری
بیایید در مورد گوگل صحبت کنیم که در حال حاضر ۹۰/۸٪ سهم بازار را در جستجوی وب، تلفن همراه و درون برنامهای در اختیار دارد. شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که چگونه گوگل موفق میشود بازار را در انحصار خود قرار دهد و نمیتواند رقیب واقعی داشته باشد؟
پاسخ، مرتبط ماندن از طریق نوآوری است. این شرکت سرمایهگذاری بسیار زیادی در آسان و سریع کردن جستجو برای همه انجام داد، که باعث شد بتوانند پاسخگوی ۵/۳ میلیارد جستجو در روز باشند! آنها سیستمعاملها و برنامههایی ایجاد کردند که جستجو را سادهتر میکند.
چه مردم به دنبال فروشگاههای معتبر خردهفروشی باشند که حمل و نقل رایگان ارائه میدهند، یا شرکتهایی که پیشپرداخت نقدی آنلاین دارند یا کلینیکهایی که میتوانند در آنها رزرو آنلاین انجام دهند، هر آنچه که نیاز دارند در دسترسشان است. استراتژی گوگل این است که مهم نیست کاربران کجا بروند، جستجو نباید برای آنها دشوار باشد.
جمعبندی
شرکتٰهایی که به دنبال افزایش سهم بازار هستند چند گزینه دارند. آنها میتوانند به دنبال بازاریابی و تبلیغات برای جذب مشتریان جدید، توسعه محصولات جدید برای بازار، کاهش قیمتها برای کاهش رقابت، یا تلاش برای توسعه اندازه بازار هدف خود با جلب نظر جمعیتی جدید باشند.
نوآوری و اختلال نیز راههای خوبی برای افزایش سهم بازار هستند. ارائه یک فناوری جدید (فناوری که رقبا به آن دسترسی ندارند) راهی بسیار موثر برای متقاعد کردن کاربران جهت استفاده از محصول یا خدمات شما است.