بازاریابی

مدل SOSTAC چیست و چه کاربردی در بازاریابی دارد؟

امروزه روند بازارها به دلیل نوآوری‌های جدید و توسعه فناوری‌های ارتباطی جدید، به‌سرعت در حال تغییر است که اکثر شرکت‌ها را وادار به تغییر برنامه‌های بازاریابی کرده تا بتوانند به بهترین شکل عمل کنند. برای اینکه بتوانیم بهترین برنامه بازاریابی را اجرا کنیم باید عوامل متعددی از جمله منابع موجود، شایستگی کارکنان، روش‌های منحصربه‌فرد ایجاد ارزش برای مشتری را در نظر بگیریم. چارچوب SOSTAC یک استراتژی بازاریابی جامع است که به ارزیابی موقعیت فعلی، تاکتیک‌های پیاده‌سازی و اقدامات نظارتی را با درنظرگرفتن عوامل ذکر شده می‌پردازد.

برنامه‌ریزی SOSTAC

چارچوب برنامه‌ریزی SOSTAC به طور گسترده توسط متخصصان برای توسعه برنامه‌های بازاریابی استفاده می‌شود. این چارچوب یک راه‌حل جامع را ارائه می‌دهد که با تجزیه‌وتحلیل موقعیت فعلی شروع می‌شود تا مشخص شود در حال حاضر شرکت در چه موقعیتی قرار دارد و سپس باتوجه‌به جایگاهی که شرکت باید در آن قرار گیرد، اهدافی را تعیین می‌کند. پس از آن، بازاریاب استراتژی‌ها، تاکتیک‌ها و اقدامات لازم برای دستیابی به این اهداف را توسعه می‌دهد. عنصر منحصربه‌فرد این مدل، بُعد ششم آن است که معیارهای اندازه‌گیری و نظارت بر عملکرد و نتایج را تعیین می‌کند تا به‌سرعت هرگونه انحراف از برنامه یا ناکارآمدی‌ها شناسایی شود.

علت استفاده از SOSTAC

این مدل تعیین اهداف را به‌صورت اصولی ممکن می‌سازد و در هر مرحله به سؤالاتی پاسخ داده می‌شود که نقش بسیار مهمی در موفقیت یک سازمان دارد و به‌صورت مداوم راه رسیدن به اهداف کنترل می‌شود تا از مسیر اصلی خارج نشوید و در صورت خروج از مسیر، عوامل منحرف‌کننده شناسایی شوند و بتوانید به‌سرعت به مسیر اصلی بازگردید.

مراحل اجرای SOSTAC

همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید این مراحل مانند چرخه می‌باشند و باید همواره این مراحل تکرار شود تا بهبود مستمر و رسیدن به نتایج مطلوب حاصل شود.

مرحله اول

تجزیه‌وتحلیل موقعیت فعلی

در این مرحله شرکت از تکنیک‌های مختلفی جهت ارزیابی وضعیت فعلی استفاده می‌کند. تجزیه‌وتحلیل در ابتدا بسیار مهم است زیرا باعث افزایش آگاهی شرکت نسبت به خود می‌شود. شرکت باید بداند چه قابلیت‌ها و منابعی را در اختیار دارد تا بتواند در زمینه‌های بهبود از آن استفاده کند و با نقاط ضعف و قوت خود آشنا شده تا بتواند فرصت‌های جدیدی ایجاد کرده و از تهدیدات جلوگیری کند. همچنین در این مرحله درنظرگرفتن دیدگاه‌ها یا به‌صورت کلی نیازهای مشتری هم اهمیت دارد. در واقع در این مرحله باید درک کنیم شرکت در چه وضعیتی قرار دارد.

یکی از تکنیک‌های مناسبی که می‌توان در این مرحله استفاده کرد، تحلیل SWOT است زیرا نقاط ضعف، بهبود، تهدیدات و فرصت‌ها تا حدود زیادی مشخص می‌شوند.

مرحله دوم

اهداف

در این مرحله اهداف مشخص می‌شود. در واقع در این مرحله باید تعیین کنیم در آینده می‌خواهیم در چه جایگاهی قرار بگیریم و اهدافی را در تعیین کرده تا به جایگاه موردنظر دست پیدا کنیم.

جمع‌بندی

مدل SOSTAC به عنوان سومین مدل محبوب در نظرسنجی CIM در مورد مدل‌های بازاریابی انتخاب شد، زیرا به خاطر سپردن آن آسان است و ساختار برنامه‌ها را برای فعالیت‌های برنامه‌ریزی مختلف آسان می‌کند.

بنابراین، چه در حال ایجاد یک استراتژی بازاریابی کلی باشید یا بهبود SEO یا بازاریابی ایمیلی، SOSTAC به شما کمک خواهد کرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره جامع و بلندمدت «تحلیلگر حرفه‌ای کسب‌وکار» با رویکرد کاربردی و اجراییاطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن