تحلیل کسب و کارهوش تجاری
معرفی ۱۲ متریک و شاخص کلیدی عملکرد در زنجیره تأمین
زنجیره تأمین اساساً ستون فقرات هر کسب و کار است: یک اکوسیستم زنده که تحویل روان، کارآمد و سازگار محصول یا خدمات را از تأمینکننده به مشتری تضمین میکند. اگر زنجیره تأمین شما ناکارآمد یا چندپارچه باشد، میتواند به طور جدی مانع تحقق چشمانداز کسب و کارتان گردد. به همین دلیل نظارت و بهینهسازی معیارهای مربوط به زنجیره تامین حیاتی است.
در این مقاله، ما KPIها (شاخصهای کلیدی عملکرد) ضروری زنجیره تأمین را بررسی کرده و ۱۵ مورد برتر را که باید ردیابی کنید، ارائه خواهیم داد.
اما ابتدا، بیایید با تعاریف اولیه شروع کنیم.
معیار یا متریک زنجیره تأمین چیست؟
معیار زنجیره تأمین به معنی ایجاد پارامترهای خاصی است که در کمیسازی و تعریف عملکرد زنجیره تأمین استفاده میشود. از معیارها میتوان در متریکهای دقت موجودی و گردش مالی، نسبت موجودی به فروش استفاده کرد.
با توجه به رشد مستمر، تکامل، توسعه و موفقیت شرکت در تأمین، تحقق و تحویل، معیارهای عملکرد زنجیره تأمین از ارزشمندترین ابزارهای موجود هستند. با جمعآوری، بررسی و تجزیه و تحلیل معیارهای اصلی زنجیره تأمین (SCM) قادر خواهید بود ضمن بهرهگیری از نقاط قوت فعلی خود، ناکارآمدیهای موجود در اکوسیستم را مشاهده کرده و اهدافی را تعیین کنید که به مقیاس زنجیره تأمین در موفقیت شرکت شما کمک کند. در حالی که نمونههای KPI بیشماری وجود دارد که میتوانید برای ارزیابی و بهینهسازی انتخاب کنید، ما بر روی لیستی متمرکز شدهایم که به شما امکان شناسایی گلوگاههای بالقوه و اطمینان از توسعه پایدار را میدهد.
اگر به یادگیری مفهوم KPI و پیادهسازی آن در سازمان علاقهمند هستید پیشنهاد میکنیم کارگاه عملی OKR و KPI را بگذرانید.
۱۲ نمونه برتر شاخص زنجیره تامین
در اینجا ما میخواهیم ۱۲ معیار اصلی زنجیره تأمین را بررسی کنیم که به شما و کسب و کارتان جهت دستیابی به آیندهای روشن و مرفه کمک میکنند.
۱- چرخه زمان نقد به نقد
این معیار زنجیره تامین به شما کمک میکند مدت زمان لازم برای تبدیل منابع خود به جریانهای پول نقد را محاسبه کنید. با سه نسبت اصلی یعنی روزهای موجودی کالا (DOI)، روزهای پرداختی (DOP) و روزهای دریافتی (DOR)، KPI چرخه زمان نقد به نقد، زمان بین لحظه پرداخت پول توسط کسب و کار به تامینکنندگان را تا لحظهای که از مشتریان پول نقد دریافت میکند، مورد بررسی قرار میدهد. هرچه چرخه تبدیل کوتاهتر باشد، بهتر است و این معیار ارزشمند زنجیره تأمین به شما کمک میکند اقدامات درستی انجام دهید تا اطمینان حاصل شود که میتوانید با پول کمتری کسب و کار خود را اداره کنید.
۲- دقت صورتحساب حمل بار
حمل کالاها از تأمینکننده به انبار یا از انبار به مصرفکننده، برای موفقیت کل فعالیت شما حیاتی است و هر مسئله یا خطایی میتواند با اتلاف وقت و سرمایهگذاری همراه باشد.
دقت صورتحساب برای سودآوری و همچنین رضایت مشتری بسیار مهم است، بنابراین پیگیری این معیار خاص به شما کمک میکند تا روندهای مخرب را تشخیص دهید، دقت کلی حمل و نقل را بهبود ببخشید و در نهایت به رشد کسب و کار خود کمک کنید. نحوه محاسبه صورتحساب حمل بار بدین صورت است:
(صورتحساب حمل بار بدون خطا / صورتحساب حمل بار کل) × ۱۰۰
۳- نرخ سفارش عالی
این بینش خاص یکی از مهمترین KPIهای زنجیره تأمین برای کسب و کارهای فعال در بسیاری از بخشها است. نرخ سفارش عالی موفقیت توانایی شما در ارائه سفارشات بدون حوادث را اندازهگیری میکند، که در نهایت باعث میشود مسائلی مانند عدم دقت، خسارات، تأخیرها و ضررهای موجودی را از بین ببرید. هرچه نرخ سفارش عالی بالاتر باشد بهتر است، زیرا این KPI تأثیر مستقیمی بر میزان حفظ مشتری و وفاداری او دارد.
۴- فروش روز برجسته (DSO)
KPI فروش روز برجسته (DSO) میزان سرعت شما در جمعآوری یا کسب درآمد از مشتریان را اندازهگیری میکند.
اساساً، تعداد DSO کم یا سالم به این معنی است که کسب و کار برای جمعآوری حسابهای دریافتی خود، به روزهای کمتری نیاز دارید. سطح بالاتر DSO نشان میدهد که شرکت محصول خود را به صورت اعتباری به مشتریان میفروشد و جمعآوری درآمد به معنای ملموس بیشتر طول میکشد، که این امر میتواند جریان نقدی را متوقف کرده و سود را در برنامه اصلی به حداقل برساند. با محاسبه مکرر این موارد، شما میتوانید سریعتر و کارآمدتر درآمد را جمعآوری کنید، که به تقویت سود خالص در درازمدت کمک میکند.
۵- گردش موجودی کالا
یکی از مفیدترین KPIهای زنجیره تامین که امروزه در دسترس است، بر KPI تدارکات متمرکز بوده و به کسب و کار کمک میکند تعداد دفعات فروش کل موجودی خود را در یک بازه زمانی مشخص درک کند: یک شاخص باورنکردنی از برنامهریزی تولید کارآمد، استراتژی فرآیند، تواناییهای تحقق و مدیریت بازاریابی و فروش. با محاسبه نرخ حمل و نقل به موقع و مقایسه آن با سایر رقبا در صنعت، قادر خواهید بود یک روش گزارشگری مدیریتی مشخص ایجاد کنید، ببینید در کجا قرار دارید و اقدامات مناسب را برای بهبود آن در طول زمان انجام دهید. این منجر به افزایش اقتدار برند و همچنین افزایش سود خالص میشود؛ بنابراین مهم است.
جمعبندی
مطالعات اخیر حاکی از آن است که ۷۹٪ شرکتهایی که دارای زنجیره تأمین عملکرد بالا هستند، رشد درآمد بیشتر از متوسط در بخش خود دارند. علاوه بر این، استفاده از نرمافزار سالانه ۹ درصد در حال رشد است، که نشان میدهد ارزش مشخص تولید زنجیره تأمین کارآمد در جهت بهبود عملکرد یک شرکت، راهحلهای مدرن دارد.
اینجاست که قدرت داشبورد وارد عمل میشود. اگر میخواهید یک شرکت دادهمحور ایجاد کنید، ساعتهای بیشماری را صرف فرآیندهای تجزیه و تحلیل کرده و با دادههای زمان واقعی سر و کار داشته باشید، داشبورد یک روش عالی برای انجام این کار است.