مدیریت افرادمدیریت منابع انسانی
راهنمای کامل معرفی تیمهای چند تخصصه (Cross-Functional) و نحوه مدیریت آنها
در تحقیقی که توسط استاد دانشگاه استنفورد، بهنام تبریزی انجام شد، مشخص شد که تقریبا ۷۵ درصد تیمها با تخصصهای متفاوت، عملکردی ناکارآمد (Dysfunctional) دارند. این تیمها در حالتی ناکارآمد دستهبندی شدند که نمیتوانند از ۵ معیار مورد آزمایش، ۳ مورد را برآورده کند. این پنج معیار عبارتند از:
- عملکرد طبق برنامه
- حفظ بودجه
- رعایت الزامات
- همسو شدن با اهداف شرکتها
- برآورده کردن انتظارات مشتری
برای اطمینان از اینکه تیمهای شما، که قرار است با تخصصهای متفاوت در کنار هم کار کنند، دچار چنین وضعیتی نباشند، ما یک راهنمای کامل برای شما آماده کردهایم. این راهنما شامل بخشهای زیر است:
_ تیم چند تخصصه به چه معناست؟
_ جوانب مثبت و منفی تیمهای چند تخصصه
_ چگونه میتوان یک تیم چند تخصصه را در شرکت خود ساخت
تیم چند تخصصه (Cross-Functional Teams) به چه معناست؟
قبل از ساختن یک تیم چند تخصصه، مهم است که درک کنید این مهم به چه معناست. سایت freecodecamp این تیم متغیر کاربردی را چنین تعریف میکند: ”گروهی از افراد با تخصص عملکردی متفاوت که در جهت رسیدن به یک هدف مشترک کار میکنند. به طور معمول، این تیم شامل کارمندان از تمام سطوح یک سازمان است. اعضا همچنین ممکن است از خارج سازمان (به ویژه از تأمین کنندگان، مشتریان اصلی یا مشاوران) در این تیم حضور داشته باشند. تیمهای چند منظوره معمولا به عنوان تیمهای خودگردان کار میکنند که برای به سرانجام رساندن یک کار خاص، دور هم جمع شدهاند و نیاز به ورود و تخصص در بخشهای مختلف دارند”.
اساسا، یک تیم چند تخصصه گروهی از افراد را با مجموعه مهارتهای مختلف دور هم جمع میکند تا در یک هدف مشترک با هم کار کنند. این گروه از افراد میتوانند از همه جنبههای یک کسب و کار، افراد مختلفی را شامل شوند و تخصصهای مختلف عملکردی را گرد هم آورند. به عنوان مثال، ممکن است شامل افرادی از منابع انسانی، امور مالی، بازاریابی یا فروش باشد. به طور معمول، این مهم شامل کارمندان از تمام سطوح سازمان از مدیران ارشد تا کارمندان ارشد است.
جوانب مثبت و منفی تیم چند تخصصه
تیمهای چند تخصصه به طور فزایندهای رایج هستند. شرکتها و SMEها (منظور همان بنگاههای کوچک و متوسط است) برای کمک به دستیابی به اهداف شرکتی، نیاز به ترکیب استعدادهای حوزههای مختلف کسب و کار دارند. تیمهای چند تخصصه، میتوانند راهی عالی برای انجام این کار باشند و اغلب فواید زیادی دارند. با این حال، موارد منفی نیز وجود دارد که باید به آنها فکر کنید.
به بیان دیگر، تیمهای دارای عملکرد مختلف مزایا و معایبی دارند. قبل از تصمیمگیری برای تغییر ساختار سازمان، مهم است که همه نتایج را بررسی کنید و اینکه آیا این گزینه برای شما مناسب است یا خیر را حتما در نظر بگیرید. وقتی سازمان شما چالشهای ابتکاری و نوین را در پیش میگیرد، باید از تیمهای چند تخصصه استفاده شود.
شما باید در مورد اینکه آیا پرسنل مناسب را در اختیار دارید و اینکه آیا آنها با مهارتهای لازم (و قادر به صرف وقت از نقش منظم آنها هستید) برای تکمیل تیم، در کنار شما هستند، در گزینش چنین تغییری تأمل کنید. تیمهای چند تخصصه میتوانند بسیار موفق باشند اما باید با یک برنامهریزی دقیق پیش بروند. مطالعهای از دانشگاه هاروارد نشان داد که هزینه راهاندازی و توسعه یک تیم چند تخصصه عملکردی که ناموفق مدیریت شود، میتواند به ۱۰۰ میلیون دلار برسد. این نوع ضرر مالی، میتواند برای کسب و کار شما فاجعه بار باشد.
چگونه میتوان یک تیم چند تخصصه ایجاد کنیم؟
شما نمیخواهید تیمی بسازید که میلیونها هزینه اضافی برای کسب و کار شما داشته باشد. اما چگونه میتوان یک تیم چند تخصصه موفق را ایجاد کرد؟ با پیروی از مراحل ذکر شده در زیر، تیم شما شانس بیشتری برای موفقیت دارد، که به شما در رشد و رسیدن به اهداف تجاری خود کمک میکند.
بودجه تعیین کنید.
بودجهای واقع بینانه تعیین کنید. و مطمئن شوید آیا میتوانید در بودجه خود باقی بمانید یا احتمال دارد در حین کار هزینهها افزایش یابد. این مهم معیار خوبی برای عملکرد تیم شما است. برای بحث در مورد تخصیص بودجه با تیم خود جلسه برگزار کنید. در مورد هر منطقهای که به منابع مالی نیاز خواهید داشت، فکر کنید و مطمئن شوید که همه چیز را حساب کردهاید تا ایده روشنی از هزینه پروژه داشته باشید.
مهارتهای لازم را شناسایی کنید.
هدف پروژهای را که در حال انجام آن هستید و کلیه مهارتهای لازم برای رسیدن به نتیجه خود را تعیین کنید. بگذارید بگوییم شما میخواهید یک کمپین بازاریابی را اجرا کنید که شامل راهاندازی یک صفحه فرود (Landing Page) و تبلیغات برای تبلیغ این صفحه فرود است. مثالهایی از مهارتهای مورد نیاز شما میتواند چنین باشد:
_ نوشتن متن
_توسعه صفحه فرود
_طراحی صفحه
_ تبلیغات کلیکی (PPC)
تمام این موارد کنار هم هستند که اهداف تیم شما را بیان میکنند. از اینجا مهارتهای لازم برای تکمیل هدف را لیست کرده و به سمت انتخاب اعضای متخصص تیم خود بروید.
اعضای تیم مناسب را انتخاب کنید.
تیمهای چند تخصصه عملکرد پویا و مشخصی دارند. شما باید اعضائی برای تیم انتخاب کنید که همکاری خوبی داشته باشند و همچنین مهارتهای لازم را روی میز بگذارند. همه آنها نیاز به برقراری ارتباط قوی با یکدیگر دارند. بدون برقراری ارتباط قوی بین همه اعضای تیم، پروژهای میتواند به سرعت متوقف شود. همچنین داشتن طیف متنوعی از افراد برای کمک به تحریک ایدهها بسیار سودمند است. پس از شروع انتخاب اعضای تیم خود، به سندی که در مرحله قبل ایجاد کردهاید، برگردید و اختصاص اعضا به هر یک از مهارتهای مورد نظر خود را شروع کنید.