بازاریابیمدیریت ارتباط با مشتری

تقسیم‌بندی بازار چیست و چه انواعی دارد؟

هنگامی که به دنبال بهبود اثربخشی بازاریابی کسب و کار خود هستید، تقسیم‌بندی بازار باید همیشه یکی از اولین نقاط مورد تمرکز شما باشد. در این مقاله در مورد ۴ نوع رایج تقسیم‌بندی بازار، به علاوه برخی دیگر که ممکن است تاکنون نشنیده باشید، خواهید آموخت.

تقسیم‌بندی بازار بخش مهمی از یک استراتژی بازاریابی قوی است و می‌تواند برای شرکت‌ها در چشم‌اندازهای بازار رقابتی، مانند تجارت الکترونیک، تفاوت ایجاد کند.

هنگامی که در مقابل طیف وسیعی از رقبای آنلاین قرار می‌گیرید، ارتباط موثر بهترین راه برای متمایز کردن کسب و کارتان است. تقسیم‌بندی بازار فرصتی را برای تعیین پیام‌هایی که مشتریان را به سمت خرید از شما سوق می‌دهد، به وجود می‌آورد.

۴ نوع اصلی تقسیم‌بندی بازار عبارتند از:

۱- جمعیت‌شناختی

۲- روانشناختی

۳- جغرافیایی

۴- رفتاری

در زیر به این ۴ نوع با جزئیات بیشتری خواهیم پرداخت.

۴ نوع تقسیم‌بندی بازار با مثال

هدف از تقسیم‌بندی بازار، شناسایی گروه‌های مختلف در بین مخاطبان هدف شماست تا بتوانید پیام‌های هدفمند و ارزشمندتری را برای آن‌ها ارسال کنید.

چهار مدل اصلی تقسیم‌بندی مشتری وجود دارد که باید تمرکز هر برنامه بازاریابی را به خود اختصاص دهد.

به عنوان مثال، چهار نوع تقسیم‌بندی عبارتند از جمعیت‌شناختی، روانشناختی، جغرافیایی و رفتاری. این‌ها نمونه‌های رایجی هستند از اینکه چگونه کسب و کارها می‌توانند بازار خود را بر اساس جنسیت، سن، سبک زندگی و غیره تقسیم کنند.

بیایید بررسی کنیم که هر یک از آن‌ها چه معنایی برای کسب و کار شما دارند.

۱- تقسیم‌بندی جمعیت‌شناختی

تقسیم‌بندی جمعیت‌شناختی ممکن است اولین چیزی باشد که مردم با شنیدن “تقسیم‌بندی بازار” به آن فکر می‌کنند. این شاید ساده‌ترین راه برای تعریف گروه‌های مشتری باشد، اما در عین حال قدرتمند است. تقسیم‌بندی جمعیت‌شناختی به ویژگی‌های غیرشخصیتی قابل شناسایی مانند موارد زیر اشاره دارد:

  • سن
  • جنسیت
  • قومیت
  • درآمد
  • سطح تحصیلات
  • دین
  • حرفه/نقش در یک شرکت

مثلا تقسیم‌بندی جمعیت‌شناختی ممکن است مشتریان بالقوه را بر اساس درآمد آن‌ها هدف قرار دهد، بنابراین بودجه بازاریابی شما برای هدایت پیام‌ها به سمت افرادی که احتمالاً توانایی خرید محصولتان را ندارند، هدر نمی‌رود.

سازنده کالاهای لوکس Montblanc مجموعه‌ای از پیشنهادات را در وب سایت خود ارائه داد. یکی از این پیشنهادات به دنبال افزایش نرخ تبدیل با استفاده از قرارداد روز پدر بود که یک هدیه رایگان به کسانی که بیش از ۲۰۰ پوند خرج می‌کردند ارائه می‌داد؛ مبلغی که انتظارات خرج‌ کردن مخاطبان هدف Montblanc را تایید می‌کرد و شاهد افزایش ۱۱۸ درصدی در تبدیل‌ها برای افراد مورد نظر بود.

پیشنهاد دیگر به طور خاص برای خریداران هدایای شرکتی (بخشی از بازار که Montblanc برای آن جذاب‌تر است) هدف قرار گرفت و منجر به افزایش ۳۰ درصدی برای آن بخش شد.

تقسیم‌بندی فقط به این وابسته نیست که کسب و کار شما به طور مؤثرتری به مشتریان دسترسی پیدا کند؛ بلکه بدین معناست که مشتریان پیام‌هایی را مشاهده کنند که بیشتر به آن‌ها مرتبط هستند!

۲- تقسیم‌بندی روانشناختی

تقسیم‌بندی روانشناختی بر شخصیت و علایق مشتریان متمرکز است. در اینجا ممکن است به مشتریان نگاه کرده و آن‌ها را بر اساس ویژگی‌های زیر تعریف کنیم:

  • ویژگی‌های شخصیتی
  • سرگرمی‌ها
  • اهداف زندگی
  • ارزش‌ها
  • باورها
  • سبک زندگی

جمع‌بندی

همه تصمیمات مشتریان بر این اساس ارزیابی می‌شود که آیا نتیجه آن چیزی است که می‌خواهند یا چیزی است که نیاز دارند. تقسیم‌بندی بازار به شما امکان می‌دهد این نیازها را بشناسید و بدون هیچ گونه پیام‌رسانی بیهوده مستقیماً برای آن‌ها بازاریابی کنید.

چه به رانندگان نوپا در مورد بهترین بیمه خودرو برای آن‌ها بگویید، یا پیشنهادات باربیکیو و صندلی‌های آفتابگیر را به کسانی که در وسط موج گرما زندگی می‌کنند ارائه دهید، تقسیم‌بندی بازار هزاران راه به شما می‌دهد تا اطمینان حاصل کنید که مشتریانتان دقیقاً همان چیزی که می‌خواهند و نیاز دارند را می‌بینند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره تخصصی «مدیریت پروژه چابک (اجایل)» با اسکرام مستر ارشد اکالااطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن