رپورتاژ
راهنمای ثبت دامنه برای مدیران کسب و کار
دامنه یا دامین، بخشی جدایی ناپذیر از هر وبسایتی در اینترنت است؛ اینطور بگوییم که بدون دامنه، داشتن سایت هم ممکن نخواهد بود!
در این مقاله میخواهیم چگونگی ثبت دامنه را به شما مدیران کسبوکارها آموزش دهیم. اینکه اصلاً دامنه چیست، چرا انتخاب دامنۀ مناسب بسیار مهم است، روال انتخاب نام دامنه چطور پیش میرود و…، همگی مواردی هستند که در این راهنمای ثبت دامنه بررسی خواهیم کرد.
احتمالاً بسیاری از شما با تعریف دامنه یا دامین آشنا هستید؛ ولی اجازه دهید برای آنهایی که شاید ندانند، بخشی را به تعریف این مفهوم اختصاص دهیم.
منظور از دامنه چیست؟
نوار مرورگرتان را نگاه کنید، karokasb.org دامنۀ این سایت است.
احتمالاً این عبارت را خیلی شنیده باشید: دامنه آدرس سایت در دنیای اینترنت است! تا حدی درست است؛ ولی نه کاملاً!
دامنه یا دامین بیشتر حکم نمای کار را دارد. آدرس واقعی هر سایت در شبکۀ اینترنت، از مجموعهای اعداد تشکیلشده که آن را با نام (IP (Internet Protocol میشناسیم. بیایید مثال بزنیم تا درک موضوع راحتتر شود.
هر نقطهای روی کرۀ خاکی، یک مختصات جغرافیایی مشخص دارد؛ ولی آیا دیدهاید کسی آدرس خانهاش را با این مختصات به آشناهایش بدهد؟ هیچکس نمیگوید در ۳۵ درجه و ۴۴ دقیقه شمالی، ۵۱ درجه و ۳۲ دقیقه شرقی منتظرت هستم؛ در عوض، خیلی راحت آدرس آن مکان را میدهند: من ضلع غربی فلکۀ سوم تهرانپارس منتظرت هستم!
دامنه هم در دنیای اینترنت نقش مشابهی دارد؛ اگر قرار بود بهجای دامنۀ سایتها، آدرس IP آنها را حفظ کنیم، کار خیلی سخت میشد و حتی شاید اینترنت به جایگاه امروزی نمیرسید؛ به همین خاطر، دامنه به وجود آمد تا بهنوعی کار بشریت را راحت کند.
بعد از ثبت دامین، باید آن را به IP سایتتان اختصاص دهید؛ به این ترتیب، هر بازدیدکنندهای که نام دامنۀ شما را در مرورگر خود وارد کند، بهصورت خودکار به IP سایتتان متصل میشود؛ بدون اینکه حتی یک عدد از آدرس IP را بلد باشد.
هر نام دامنه از چند بخش تشکیل شده است که در تصویر زیر آنها را میبینید:
اولی که پروتکل است و تکلیفش معلوم؛ اگر گواهی SSL داشته باشید (که باید داشته باشید)، دامنهتان با پروتکل https، نسخۀ ایمن پروتکل http کار میکند. www را هم که مخفف World Wide Web است و شبکۀ جهانی اینترنت را نمایندگی میکند.
ما مشخصاً با نام دامنه و پسوند آن کار داریم. یعنی دو قسمتی که دست خودتان است.
بهتر است اول با انواع پسوند دامنه آشنا شویم و بعد نکاتی راجعبه انتخاب بهترین نام دامنۀ ممکن تقدیمتان کنیم.
نگاهی به معروفترین پسوندهای دامنه و کاربرد هرکدام
پسوند دامنه، همان عبارتی است که بعد از دات (.) میآید. در تصویر بالا کاملاً مشخص است راجعبه چه چیزی صحبت میکنیم. شاید برایتان جالب باشد که بیشتر از ۱۵۰۰ پسوند دامنه در اینترنت وجود دارند.
طبیعتاً نمیتوانیم راجعبه همۀ آنها در این مقاله صحبت کنیم؛ پس اگر موافق باشید، چند مورد از معروفترین آنها را بررسی خواهیم کرد.
.com
شکی نیست که معروفترین پسوند دامنۀ دنیا همین .com است. طبق آمار موجود، پسوند دامنۀ نزدیک به نیمی از تمام سایتهای دنیا، همین .com است.
com از commercial بهمعنای تجاری یا بازرگانی است؛ شاید در روزهای اولیۀ اینترنت، هدف این بود که از .com فقط برای سایتهایی با چنین هدفی استفاده شود؛ ولی حالا همانطور که خودتان هم میدانید، این پسوند یکی از مهمترین نمادهای دنیای اینترنت است و تمام انواع سایتها و پلتفرمها از آن استفاده میکنند.
.net
بعد از .com معروفترین پسوند دامنه .net است. این پسوند از نظر تعداد استفادهکننده هم در رتبۀ دوم قرار میگیرد؛ البته که تفاوت فاحشی با رقیب قدر خود در جایگاه نخست دارد.
این پسوند هم قدمت زیادی دارد و از کلمۀ network بهمعنای شبکه گرفته شده است. قرار بود ارگانهایی که فعالیتهایشان با تکنولوژیهای مربوط به شبکه گره خورده است سراغ این پسوند بروند؛ ولی حالا، .net را میتوان جایگزین .com دانست!
یعنی وقتی افراد و کمپانیها نمیتوانند پسوند .com را برای نام دامنۀ انتخابی خود تهیه کنند، پسوند .net همان نام دامنه را میخرند.
.org
Org از organization میآید؛ این پسوند دامنه، برای ارگانهای غیرانتفاعی ساختهشده است و همچنان بعد از این همه سال، انتخاب اول چنین مجموعههایی است.
البته که هر شخص یا شرکتی میتواند سراغ این پسوند برود؛ منتهی توجه داشته باشید که اگر پسوند سایتتان .org باشد، بیشتر مخاطبان انتظار مواجهه با یک سایت تجاری را نخواهند داشت.
.xyz
این پسوند در مقایسه با دیگر مواردی که تا اینجا معرفی کردیم جدیدتر است و در سال ۲۰۱۴ عرضه شد. جالب است بدانید که معروفیت این پسوند، مدیون کمپانی Alphabet شرکت مادر گوگل است که اقدام به ثبت دامین abc.xyz کرد.
.xyz هم بهنوعی جایگزین .com محسوب میشود؛ چون نام دامنههای بسیاری روی .com در دسترس نیستند، متقاضیان آنها میتوانند سراغ .xyz بروند؛ پسوندی که اتفاقاً خیلی خوب در دهان میچرخد و خیلی راحت در یادها میماند.
.ir
کلاً تمام پسوندهای دو حرف، پسوندهای مخصوص کشورها هستند. مشخصاً .ir که از کلمۀ ایران گرفته شده است، پسوند اختصاصی کشور خودمان محسوب میشود. با اینکه خیلیها فکر میکنند .co از کمپانی گرفته شده و میتوان از آن برای سایت یک شرکت استفاده کرد، خوب است بدانید این پسوند مختص کشور کلمبیا است!
از دیگر پسوندهای اختصاصی هر کشور که بسیار معروفند، میتوان به .us برای ایالات متحدۀ آمریکا، .uk برای انگستان، .ru برای روسیه و… اشاره کرد.
حالا که با انواع پسوندهای دامنه آشنایی کافی دارید، بیایید به نکاتی بپردازیم که اشاره به آنها در یک راهنمای ثبت دامنه ضروری است.
نکاتی در رابطه با ثبت دامنه مناسب
در همان آغاز فرایند جستجو و ثبت دامین، باید مطمئن شوید نام دامنه و پسوند مدنظرتان موجود هستند؛ یعنی قبلاً توسط شخص یا مجموعهای خریداری نشدهاند. اغلب سایتهایی که این خدمات را ارائه میدهند، امکان بررسی آزاد بودن یک دامنۀ مشخص را هم دارند.
توجه داشته باشید که دامین، بخشی بسیار مهم از حضور آنلاین کسبوکار شما است؛ پس حتماً باید نام دامنهای انتخاب کنید که پیدا کردنش آسان باشد؛ همچنین، مرتبط بودن آن به حوزۀ فعالیتتان و مخاطبان هدفتان هم اهمیت دارد. بهطور کلی، یک نام دامنۀ مناسب باید خصوصیات زیر را داشته باشد:
- کوتاه و آسان بودن؛
- تلفظ و املای ساده؛
- استفاده از کلمات کلیدی مرتبط با زمینۀ کاری؛
- منحصربهفرد بودن؛
- نمایانگر برند بودن؛
- استفاده از پسوند مناسب و درست.
اگر مطمئن نیستید که از چه نام دامنهای برای سایت کسبوکارتان استفاده کنید، توصیه میکنیم سراغ ابزارهایی بروید که در این رابطه کمکتان میکنند. ابزارهایی که اصطلاحاً به آنها Domain Generator میگویند و کلی ایده در اختیارتان قرار میدهند.
با وجود همۀ اینها و اهمیت بالای خوب بودن نام دامنه که راجعبه آن صحبت کردیم، نباید فکر کنید که دامنه همهچیز است! تازه بعد از انتخاب نام مناسب، باید سایتی درخور بسازید که بهترین تجربۀ کاربری ممکن را رقم بزند؛ بهعلاوه، اگر دوست دارید موفق شوید، اتخاذ استراتژی درست برای کلیت کسبوکار هم بسیار مهم است.
ثبت دامنه مناسب: خشت اول یک امپراطوری مستحکم
سایت باید قلعۀ استوار شما در دنیای آنلاین باشد و انتخاب نام دامنۀ خوب، اولین قدم از ساخت این سنگر است.
اگر میخواهید انتخاب درستی داشته باشید، توجه به نکاتی که در همین مقاله به آنها اشاره کردیم را فراموش نکنید.
اگرچه ثبت دامنه خوب آخر کار نیست، اما باعث میشود قدم اول از ورود به دنیای آنلاین را به بهترین شکل ممکن بردارید.