مدیریت منابع انسانی

برنامه‌ریزی منابع انسانی چیست؟

برنامه‌ریزی منابع انسانی (Human Resource Planning) فرایند پیش بینی نیازهای آتی سازمان به منابع انسانی و تعیین کردن ظرفیت فعلی نیروی انسانی سازمان است که یکی از مهمترین اقدامات مدیریت منابع انسانی می‌باشد. در این مقاله خواهیم آموخت که برنامه‌ریزی منابع انسانی چیست و چه نکاتی را باید در مورد آن بدانیم.

برنامه‌ریزی منابع انسانی (HRP) چیست؟

برنامه‌ریزی منابع انسانی (HRP) فرآیند مداوم برنامه‌ریزی منظم پیش رو برای دستیابی به استفاده بهینه از کارمندان، ارزشمندترین دارایی‌های با کیفیت سازمان انجام می‌شود. برنامه‌ریزی منابع انسانی ضمن جلوگیری از کمبود نیروی انسانی یا مازاد آن، بهترین تناسب را بین کارمندان و کسب و کار تضمین می‌کند. چهار مرحله مهم برای روند برنامه‌ریزی منابع انسانی وجود دارد. این خدمات شامل تجزیه و تحلیل عرضه نیروی کار فعلی، پیش بینی تقاضای نیروی کار، متعادل کردن تقاضای نیروی کار پیش بینی شده با عرضه و پشتیبانی از اهداف سازمانی است. برنامه‌ریزی منابع انسانی یک سرمایه گذاری مهم برای هر کسب و کاری است زیرا به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد تا هم تولیدکننده و هم سودآور باقی بمانند.

درک برنامه‌ریزی منابع انسانی (HRP)

برنامه‌ریزی منابع انسانی به شرکت‌ها اجازه می‌دهد از قبل برنامه‌ریزی کنند تا بتوانند عرضه مداوم کارمندان حرفه‌ای را حفظ کنند. به همین دلیل از آن به عنوان برنامه‌ریزی نیروی کار نیز یاد می‌شود. این فرایند برای کمک به سازمان‌ها در ارزیابی نیازهایشان و برنامه‌ریزی برای رفع این نیاز‌ها استفاده می‌شود. برنامه‌ریزی منابع انسانی باید به اندازه کافی انعطاف پذیر باشد که در عین حال با شرایط متغیر در محیط کسب و کار در درازمدت سازگار باشد تا با چالش‌های کوتاه مدت کارکنان روبرو شود. برنامه‌ریزی منابع انسانی با ارزیابی و اصلاح ظرفیت فعلی منابع انسانی شروع می‌شود.

چالش‌های برنامه‌ریزی منابع انسانی

چالش‌های HRP شامل نیروهایی می‌شود که همیشه در حال تغییر هستند، مانند کارمندانی که بیمار می‌شوند، پیشرفت می‌کنند یا به تعطیلات می‌روند. برنامه‌ریزی منابع انسانی تضمین می‌کند که با اجتناب از کمبودها و مازادها در استخر کارمندان، بهترین وضعیت بین کارمندان و کسب و کار‌ها وجود دارد.

برای تحقق اهداف خود، مدیران منابع انسانی باید برای انجام موارد زیر برنامه‌ریزی کنند:

_ کارمندان ماهر را پیدا کنید و جذب کنید.

_ بهترین کاندیداها را انتخاب کنید، آنها را آموزش سازمانی دهید و به آنها پاداش دهید.

_ از غیبت‌ها جلوگیری کنید و با درگیری‌ها مقابله کنید.

_ کارمندان را ارتقا دهید یا برخی از آنها را اخراج کنید.

سرمایه گذاری در برنامه‌ریزی نیروی انسانی یکی از مهمترین تصمیمی‌است که یک شرکت می‌تواند بگیرد. از این گذشته، یک شرکت فقط به اندازه کارمندان خود خوب است و سطح بالایی از تعامل کارمندان می‌تواند برای موفقیت یک شرکت ضروری باشد. اگر شرکتی دارای بهترین کارمندان و بهترین شیوه‌های موجود باشد، می‌تواند به معنای تفاوت بین کندی و بهره وری باشد و به هدایت شرکت به سمت سودآوری کمک کند.

مراحل برنامه‌ریزی منابع انسانی

چهار مرحله کلی و گسترده در روند برنامه‌ریزی منابع انسانی وجود دارد. برای رسیدن به هدف نهایی، هر مرحله باید به ترتیب انجام شود، یعنی توسعه استراتژی است که شرکت را قادر می‌سازد با موفقیت کارمندان واجد شرایط کافی برای تامین نیازهای سازمان را پیدا و حفظ کند.

تجزیه و تحلیل عرضه نیروی کار

اولین قدم برای برنامه‌ریزی منابع انسانی شناسایی منابع کنونی نیروی انسانی سازمان است. در این مرحله، بخش منابع انسانی بر اساس تعداد کارمندان، مهارت‌ها، کیفیت، موقعیت‌ها، مزایا و سطح عملکرد، قدرت سازمان را مورد بررسی قرار می‌دهد.

پیش بینی تقاضای کار

مرحله دوم سازمان را ملزم می‌کند که آینده نیروی کار خود را ترسیم کند. در اینجا، بخش منابع انسانی می‌تواند موارد خاصی مانند ارتقای شغلی، بازنشستگی، اخراج و نقل و انتقالات را در نظر بگیرد، هر چیزی که نیازهای آینده یک سازمان باشد. بخش منابع انسانی همچنین می‌تواند به شرایط خارجی تاثیرگذار بر تقاضای نیروی کار، مانند فناوری جدیدی که ممکن است نیاز به کارگران را افزایش یا کاهش دهد، نگاه کند.

تعادل تقاضای کار با عرضه

مرحله سوم در روند برنامه‌ریزی منابع انسانی، پیش بینی تقاضای کار است. منابع انسانی یک تجزیه و تحلیل شکاف ایجاد می‌کند که نیازهای خاص را برای محدود کردن عرضه کار شرکت در مقابل تقاضای کار در آینده ایجاد می‌کند. این تجزیه و تحلیل اغلب یک سری سوال ایجاد می‌کند، مانند:

_ آیا کارمندان باید مهارت‌های جدیدی یاد بگیرند؟

_ آیا شرکت به مدیران بیشتری احتیاج دارد؟

_ آیا همه کارمندان در نقش‌های فعلی خود از نقاط قوت خود استفاده  می‌کنند؟

تدوین و اجرای یک برنامه

پاسخ به سوالات مربوط به تجزیه و تحلیل شکاف به منابع انسانی کمک می‌کند تا چگونگی فرایند را که مرحله نهایی برنامه‌ریزی منابع انسانی است، تعیین کند. منابع انسانی اکنون باید اقدامات عملی را برای ادغام برنامه خود با سازمان انجام دهد. این بخش برای اجرای برنامه نیاز به بودجه، توانایی اجرای طرح و تلاش مشترک با کلیه سازمان‌ها دارد.  سیاست‌های معمول منابع انسانی که پس از این مرحله چهارم اعمال می‌شود شامل سیاست‌هایی در مورد تعطیلات، روزهای بیماری، پاداش اضافه کاری و خاتمه است.

ملاحظات خاص برنامه‌ریزی منابع انسانی

هدف از برنامه‌ریزی منابع انسانی این است که تعداد کارمندان را بهینه کنیم تا بیشترین درآمد را برای سازمان داشته باشیم. از آنجا که اهداف و استراتژی‌های یک سازمان با گذشت زمان تغییر می‌کند، برنامه‌ریزی منابع انسانی یک اتفاق منظم است. علاوه بر این، با افزایش جهانی شدن، ادارات منابع انسانی با نیاز به اجرای شیوه‌های جدید برای پذیرش مقررات کار دولت که از کشوری به کشور دیگر متفاوت است، روبرو خواهند شد. افزایش استفاده از کارگران از راه دور توسط بسیاری از سازمان‌ها همچنین بر برنامه‌ریزی منابع انسانی تاثیر خواهد گذاشت و به ادارات منابع انسانی نیاز دارد که از روش‌ها و ابزارهای جدیدی برای استخدام، آموزش و حفظ کارگران استفاده کنند.

جمع بندی

_ برنامه‌ریزی منابع انسانی (HRP) یک استراتژی است که توسط یک شرکت برای حفظ جریان پایدار کارمندان ماهر و ضمن جلوگیری از کمبود یا مازاد کارمندان استفاده می‌شود.

_ داشتن یک استراتژی خوب برنامه‌ریزی منابع انسانی در محل می‌تواند به معنای بهره وری و سودآوری یک سازمان باشد.

_ چهار مرحله کلی در روند برنامه‌ریزی منابع انسانی وجود دارد: شناسایی عرضه فعلی کارمندان، تعیین آینده نیروی کار، تعادل بین عرضه و تقاضای نیروی کار، و تدوین برنامه‌هایی که اهداف شرکت را حمایت می‌کند.

در ادامه این مقاله پیشنهاد می‌کنیم مقاله “تعریف برنامه‌ریزی نیروی انسانی” را نیز مطالعه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره جامع و بلندمدت «تحلیلگر حرفه‌ای کسب‌وکار» با رویکرد کاربردی و اجراییاطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن