ارتباطات

نکاتی ساده در مورد زبان بدن در مصاحبه شغلی

گاهی مصاحبه‌های شغلی را شبیه به پیاده‌روی در ارتفاع و روی یک طناب تشبیه کرده‌اند. در آن زمان خاص، شما می‌خواهید اعتماد به نفس داشته باشید، حرف‌های خود را به طور کامل گفته و به بهترین وجه ممکن، جلسه را خاتمه دهید. این کار آنقدر هم راحت نیست. تلاش برای یافتن تعادل و همچنین توضیح اینکه چرا شما لیاقت یک کار را دارید، به اندازه کافی سخت است. اما با دانستن اینکه نیمی از راه را می‌توان با زبان بدن (Body Language) به سهولت طی کرد، کار شما را آسان‌تر خواهد شد.

در طول مصاحبه شغلی، نحوه ارائه خود به همان اندازه که سخن می‌گویید، مهم است. زبان بدن شاخص مهمی در راحتی، اطمینان و علاقه شما برای مصاحبه‌کنندگان است. در نتیجه بهتر است که بدانیم در مصاحبه بعدی خود از زبان بدن خود چگونه استفاده کنیم تا بهترین تأثیر ممکن را ایجاد نماییم. در این مقاله، ما در مورد زبان بدن بحث می‌کنیم، دلیل مهم بودن آن را در طول مصاحبه توضیح می‌دهیم و لیستی جامع از نکات زبان بدن را برای مصاحبه بعدی شما، ارائه خواهیم داد.

زبان بدن (Body Language) چیست؟

زبان بدن روشی است که شما می‌توانید احساسات خود را با حالت‌های مختلف، حالت‌های حرکتی، حالات صورت و حرکات بدن نشان دهید. زبان بدن معمولا ناخودآگاه است، اما با تمرین می‌توانید زبان بدن خود را کنترل کرده و اعتماد به نفس لازم را برای برقراری ارتباط با اطرافیان خود به دست آورید.

چرا زبان بدن در هنگام مصاحبه مهم است؟

زبان بدن شما در حین مصاحبه شغلی احساسات شما را به مصاحبه‌کننده نشان می‌دهد. برخی حرکات و وضعیت‌های بدن وجود دارد که نشان دهنده احساسات منفی مانند عصبی بودن یا بیزاری است، در حالی که برخی دیگر از حرکات علاقه و سهولت را نشان می‌دهند. زبان بدن خنثی یا مثبت به مصاحبه‌کننده اجازه می‌دهد تا بر روی آنچه شما می‌گویید (به جای ظاهر شما) تمرکز کند. وقتی مصاحبه‌کننده می‌تواند به راحتی صحبت‌های شما را پردازش کند، احتمالا با یک پیشنهاد شغلی مناسب رو به رو خواهید شد.

چگونه می‌توان از زبان بدن استفاده کرد؟

اگر می‌خواهید زبان بدن شما در مصاحبه شغلی بعدی خود اطمینان ایجاد کند، این مراحل را دنبال کنید:

  • در خلوت آماده شوید.
  • در اتاق انتظار هوشیار باشید.
  • حالت خوب خود را حفظ کنید.
  • هنگام صحبت، کف دست خود را باز نگه دارید.
  • از تماس چشمی موثر استفاده کنید.
  • پاسخگو باشید.
  1. در خلوت آماده شوید.

افراد با اعتماد به نفس، همیشه آماده هستند. هنگامی که به زمان مشخص برای مصاحبه خود رسیدید، کمی وقت بگذارید تا اسناد و اطلاعات خود را جمع‌آوری کنید. تلفن خود را در حالت خاموش قرار دهید و قبل از ورود به ساختمان، هرگونه اطلاعات را مرور کنید. به محض ورود به داخل شرکت، با کارمندان تعامل خواهید داشت و بلافاصله می‌خواهید اعتماد آنها را جلب کنید. افکار و مطالب خود را در یک مکان خصوصی (مانند دفترچه یادداشت) جمع کنید.

  1. در اتاق انتظار هوشیار باشید.

به نظر می‌رسد انتظار برای شروع مصاحبه زمان خوبی برای انجام دادن کارهای عقب افتاده و یا پاسخ دادن به ایمیل‌ها و پیام‌هاست، اما بهتر است این موارد را به وقت دیگری موکول کنید و در آن زمان و مکان خاص، بهتر است با معرفی خود به مسئول پذیرش و صبر، هوشیاری خود را از دست ندهید. اگر می‌توانید جائی را برای نشستن انتخاب کنید که ورود و خروج دیگر افراد را به راحتی ببینید تا بدانید درب ورود کدام است.

  1. حالت خوب را حفظ کنید.

هنگامی که در مصاحبه واقعی قرار گرفتید، وضعیت خود را به حالت ایستاده (منظور دوری از خمودگی است) نگه دارید. در صورت امکان صندلی با پشت صاف انتخاب کنید و چانه را بالا و شانه‌ها را پایین نگه دارید. نشستن در حالت عالی، نشان‌دهنده اعتماد به نفس است.

  1. کف دست خود را باز نگه دارید.

اگر این برای شما طبیعی است می‌توانید از دستان خود برای صحبت استفاده کنید، اما اطمینان حاصل کنید که کف دست خود را باز نگه دارید. کف دست‌های باز و رو به بالا نشان می‌دهد که شما چیزی برای پنهان کردن ندارید و به گفته‌های خود اطمینان دارید.

  1. از تماس چشمی موثر استفاده کنید.

برخی معتقدند باید از نظر ارتباط چشمی، با مصاحبه‌کننده مانند یک دوست قدیمی رفتار کنید. به طور منظم با آنها تماس چشمی برقرار کنید. همیشه هنگام دست دادن تماس چشمی خود را حفظ کنید.

  1. پاسخگو باشید.

سر تکان دهید و لبخند بزنید تا نشان دهید در حال صحبت کردن با مصاحبه‌کننده هستید. این اقدامات به شما نشان می‌دهد که مصاحبه‌کننده چه می‌گوید و با گفته‌های او موافق هستید.

۹ نکته مهم در نظر متخصصین

همان‌طور که اشاره شد، مدتهاست که متخصصان، حرکت بدن را به عنوان راهی برای تعیین شخصیت فرد مورد تجزیه‌وتحلیل قرار می‌دهند. برای تعیین اینکه بدانیم چه نوع حرکاتی برای مصاحبه ضروری است، در ادامه، اشاره‌ای به مصاحبه دکتر زبان لیلیس گلاس، متخصص زبان بدن خواهیم داشت. او به همراه دو تن از همکارانش، پتی وود، متخصص زبان بدن و نویسنده SNAP و تونیا ریمان، متخصص زبان بدن (آخرین کتابش ۲۰۱۲ آشنایی با زبان بدن نام داشت) ۹ نکته ساده در مورد زبان بدن برای مصاحبه شغلی را بر شمرده‌اند که آنها را به ترتیب مرور خواهیم کرد.

  1. تا آخر روی صندلی خود بنشینید.

محکم بنشینید و پشت خود را مستقیم به صندلی تکیه دهید. این اولین چیزی است که گلس توصیه می‌کند.

بهتر است این طور فکر کنید که تاجی روی سرتان است و با شلخته نشستن و جابه‌جا شدن زیاد، سقوط خواهد کرد.

  1. به دنبال تماس مستقیم چشمی نروید.

در عوض، به دنبال “تماس مستقیم چهره” باشید. یک روش موثرتر برای اطمینان از علاقه و درگیر بودن شما این است که هر دو ثانیه به قسمت‌های مختلف صورت فرد نگاه کنید. از چشم، بینی، ابروها به سمت دست‌ها نگاه کنید. بنابراین هرگز فقط در چشم مصاحبه‌کننده خیره نخواهید شد.

  1. هنگام صحبت از حرکات دست استفاده کنید.

اگر مطمئن نیستید که با دستان خود چه کاری انجام دهید، هنگام صحبت پیش بروید و اشاره کنید. وود به Mashable می‌گوید: “وقتی واقعا عصبی هستید، تمایل دارید که دستان خود را پنهان کنید زیرا آنها اضطراب شما را نشان می‌دهند.” مخفی نگه داشتن دست می‌تواند به عنوان رفتار بی‌اعتمادی سوتعبیر شود.

  1. کف دست خود را نشان دهید.

هنگامی که کف دستان شما بالا است، این کد نشان دهنده صداقت و تعامل خواهد بود. وود می‌گوید: “سیستم لیمبیک مغز (قسمتی که از انواع عملکردها از جمله احساسات، رفتار، حافظه طولانی مدت و بویایی پشتیبانی می‌کند.) این کد مثبت را می‌گیرد و باعث راحتی مصاحبه‌کننده می‌شود.

وود معتقد است: “این یکی از دلایلی است که ما برای دست دادن با دیگران، از کف دست خود استفاده می‌کنیم. این مهم خیلی به غرایز بقا گره خورده است … “. همچنین گلاس می‌گوید: “به طور کلی، زبان بدن در حالتی رو به بالا، مانند کف دست باز، لبخند و حالت مستقیم، باعث می‌شود که شما پرانرژی به نظر برسید”.

  1. پاها را روی زمین بگذارید.

وود و ریمان هر دو توصیه می‌کنند پاها را محکم روی زمین نگه دارید. این ژست، راحت‌ترین نوع نشستن را برای شما ایجاد می‌کند و به شما امکان می‌دهد در صورت لزوم و بدون سختی، تغییر وضعیت دهید. همچنین زمین نگه داشتن پاها یک مزیت علمی نیز دارد. وود می‌گوید: “شاید این غیرممکن به نظر برسد اما پاسخ به سوالات بسیار پیچیده، برای شما دشوار است مگر اینکه هر دو پای شما روی زمین باشد. این مسئله به شما کمک می‌کند تا بتوانید به راحتی بین قسمت لیمبیک تا نئوکورتکس مغز، رفت آمد داشته باشید.”

  1. روی راه رفتن خود کار کنید.

وود می‌گوید: “مصاحبه‌کنندگان معمولا در ۱۰ ثانیه اول ملاقات، شما را قضاوت می‌کنند. نحوه ورود به اتاق بخشی از این قضاوت است”. همچنین ریمان می‌گوید: “شانه‌ها به عقب و گردن کشیده می‌شود. عرض هر گام باید تقریبا یک تا دو پا باشد. مستقیما به سمت شخصی که در حال ملاقات هستید با هر قسمت از بدن که جهت او را نشان می‌دهد، بروید و تماس چشمی را با وقفه‌های گاه به گاه در کنار خود حفظ کنید.”

  1. نفس عمیق بکشید و در بازدم صحبت کنید.

یکی از راه‌های تسکین اعصاب مصاحبه‌کننده، نفس کشیدن صحیح است. ریمان، وود و گلس توصیه می‌کنند تمرکز روی نفس کشیدن به عنوان بخشی حیاتی از روند مصاحبه در نظر گرفته شود. گلس توصیه می‌کند وقتی مصاحبه‌کننده از شما سوالی می‌کند، استنشاق کنید، سپس در بازدم، به دنبال جریان هوا صحبت کنید.

ریمان معتقد است: “تنفس عمیق واکنش پاراسمپاتیک ما را درگیر می‌کند که باعث آرامش ما می‌شود.” وی توصیه می‌کند قبل از مصاحبه ۱۰ بار تنفس عمیق و دیافراگم انجام دهید، زیرا ضربان قلب، فشار خون و سطح هورمون استرس ما را کاهش می‌دهد.

  1. هنگام گوش دادن سر خود را تکان دهید.

به غیر از حفظ تماس چشم و صورت، سر تکان دادن هنگام گوش دادن راهی اضافی برای نشان دادن توجه است. ریمان توضیح می‌دهد: “هر از گاهی سر خود را تکان دهید تا به آنها بفهمانید که از مصاحبت با آنها لذت می‌برید و آنچه را که گفته می‌شود درک می‌کنید.”

  1. کمی به درون خم شوید.

وود می‌گوید: “تکیه دادن، یک کار طبیعی است که باید هنگام مکالمه انجام دهید. البته کمی خم شدن به جلو (نگه داشتن شانه‌ها به عقب و پایین و سینه بالا) نشان دهنده علاقه‌مندی شما به هم صحبتی با دیگران است”.

نکته مهم: هیچ وقت فراموش نکنید که وضعیت جسمی شما، بخشی جدایی‌ناپذیر از مکالمه غیرکلامی شماست.

نکاتی مهم در یک نگاه کلی

نکات زیر را در مصاحبه بعدی خود بخاطر داشته باشید تا مطمئن شوید زبان بدن شما نشان‌دهنده اعتماد به نفس، مثبت بودن و علاقه شماست:

  1. دست دادن:

احتمالا با مصاحبه‌کننده دست خواهید داد. دست دادن شما باید محکم باشد و یک یا دو ثانیه طول بکشد.

  1. وضعیت قرارگیری بدن:

همیشه از وضعیت قرارگیری بدن خود آگاه باشید. شانه‌ها را عقب و پایین نگه دارید و چانه را بلند کنید. این حالت را مرتبا تمرین کنید تا برای شما راحت باشد.

  1. وضعیت پا:

در صورت امکان پاهای شما باید ساکن و بدون عبور (منظور ما این است که پاها را روی هم نیاندازید) باشد. عبور از پاها ممکن است ناراحت کننده باشد، به این معنی که باید در طول مصاحبه آنها را چند بار جا به جا کنید. این ناراحتی را می‌توان به عنوان بی‌علاقگی در مصاحبه تفسیر کرد.

  1. بی‌قراری:

اگر عادت عصبی دارید مانند اینکه پای خود را تکان دهید یا روی میز بزنید، تمام تلاش خود را برای سرکوب آن انجام دهید. عادات بی‌قرار ممکن است باعث حواس‌پرتی شود و عصبی بودن یا عدم علاقه به مصاحبه‌کننده را نشان دهد.

  1. وضعیت دست:

اگر برای مصاحبه پشت میز نشسته‌اید، دستان خود را در معرض دید قرار دهید. این موضوع نشان می‌دهد که شما چیزی برای پنهان کردن ندارید. اگر روی صندلی هستید و هیچ چیزی در مقابل شما نیست، دستان خود را در آغوش خود نگه دارید و کف دست‌ها مشخص باشند تا گشودگی را نشان دهد.

  1. تماس چشمی:

تماس چشمی باید تعدیل شود. با تماس چشمی بسیار کم به نظر می‌رسد شما عصبی هستید، در حالی که تماس بیش از حد نیز حالت تهاجمی را نشان می‌دهد. وانمود کنید که در طول مصاحبه با یک دوست راحت مکالمه می‌کنید تا ارتباط چشمی شما را راهنمایی کند.

  1. کجا بنشینید:

وقتی در اتاق انتظار هستید، صندلی را انتخاب کنید که بهترین دید و رفت و آمد افراد را برای شما فراهم کند تا مصاحبه‌کننده غافل نشوید. در مصاحبه، اگر به میزان کافی صندلی برای انتخابی دارید، صندلی را انتخاب کنید که به شما اجازه دهد حالت بسیار خوبی داشته باشید و بتوانید به راحتی با همه افراد در اتاق، تماس چشمی برقرار کنید.

  1. وسایل شخصی شما:

اگر کیف یا هر وسیله دیگری به همراه دارید، آن را روی زمین در کنار خود قرار دهید تا بتوانید پس از پایان مصاحبه به راحتی آن را بگیرید و با مدیر استخدام دست بدهید. اگر قصد تهیه اسنادی یا یادداشت‌برداری دارید، به محض ورود به اتاق، آن وسایل را از کیف خود بیرون بیاورید تا جریان گفتگو را مختل نکنید.

  1. روش ارتباط آینه‌ای:

ما به طور طبیعی تمایل داریم افرادی را که با آنها صحبت می‌کنیم، آینه خود کنیم. از این موضوع آگاه باشید و زبان بدن مصاحبه‌گر را آینه خود کنید تا راحت باشد.

  1. تمرین راه رفتن:

بین محل انتظار و اتاق مصاحبه به آرامی و با اطمینان قدم بزنید. در هنگام راه رفتن حالت عادی داشته باشید و وسایل خود را محکم نگه دارید تا چیزی را روی زمین نیندازید.

  1. نفس عمیق بکشید:

نفس‌های عمیق و یکنواخت بدن را آرام می‌کند و ممکن است به کاهش تمایل به انجام اعمال عصبی مانند حرکت دادن پا، کمک کند.

  1. پاسخگویی:

با لبخند زدن، تکان دادن سر و کمی خم شدن رو به جلو، نشان دهید شما علاقه‌مند به این هم‌صحبتی هستید.

نتیجه سخن

در متن پیش‌رو به این مهم پرداختیم که زبان بدن ما چه تاثیری در جلسه مصاحبه خواهد داشت و سعی کردیم با تکیه بر نظرات متخصصین نکات مهمی را در این باب مطرح کنیم. زبان بدن مثبت زمانی نشان داده می‌شود که حرکات شما نشان دهند درگیر موضوع جلسه و علاقه‌مند به هم‌صحبتی با مصاحبه‌کننده هستید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره جامع و بلندمدت «تحلیلگر حرفه‌ای کسب‌وکار» با رویکرد کاربردی و اجراییاطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن