استراتژی شبکههای اجتماعی (Social Media Strategy) خلاصهای از هر فعالیتی است که قصد انجام آن را دارید و امیدوارید در شبکههای اجتماعی با آن به موفقیت برسید. این اقدامات شما را راهنمایی میکنند و به شما اجازه میدهند تا در مورد موفقیت یا شکست خود اطلاعات بیشتری را به دست آورید.
در این مقاله، ما یک برنامه هشت مرحلهای را برای ایجاد یک استراتژی بازاریابی در رسانههای اجتماعی برای شما دنبال خواهیم کرد.
چگونه میتوان استراتژی رسانههای اجتماعی ایجاد کرد؟
تنظیم اهداف مشترک
اهداف بازاریابی شبکههای اجتماعی را متناسب با اهداف تجاری انتخاب کنید. این مهم را میتوان به دو صورت به دست آورد:
تنظیم اهداف S.M.A.R.T
اولین قدم برای ایجاد یک استراتژی موفق، تعیین اهداف کسب و کار و به ویژه اهداف شخصی خود شما برای راهانداری آن کسب و کار است. بدون اهداف، شما راهی برای اندازهگیری موفقیت و بازگشت سرمایه (ROI) ندارید.
هر یک از اهداف شما باید این موارد را داشته باشد:
_ خاص باشد (Specific)
_ قابل اندازهگیری باشد (Measurable)
_ قابل دستیابی باشد (Attainable)
_ به مسیر پیشرفت شما مربوط و مناسب باشد (Relevant)
_ زمانبندی محدود داشته باشد (Time-bound)
دنبال کردن متریکهای معنیدار
اندازهگیری متریکهای پوچ مانند تعداد مخاطبین و لایک کردنهای بیمورد، آسان است. درعوض، روی متریکهایی مواردی مانند تعامل و نرخ کلیک تمرکز کنید.
ممکن است بخواهید اهداف مختلفی را برای شبکههای مختلف یا حتی کاربردهای مختلف را برای هر شبکه دنبال کنید. به عنوان مثال، اگر از لینکدین (LinkedIn) برای هدایت بازدید به وبسایت خود استفاده میکنید، میزان کلیک را اندازهگیری میکنید. اگر اینستاگرام برای آگاهی از نام تجاری شما است، ممکن است تعداد بازدیدهای Instagram Story را دنبال کنید و اگر در فیس بوک تبلیغ میکنید، هزینه کلیک (CPC) یک معیار موفقیت معمول است.
اهداف شبکههای اجتماعی باید با اهداف کلی بازاریابی شما همسو باشد. این کار ارزشمندی کار شمارا به مخاطب نشان خواهد داد. با نوشتن حداقل سه هدف برای رسانههای اجتماعی، برنامه بازاریابی شبکههای اجتماعی خود را شروع کنید.
از شناخت مخاطب، غافل نشوید.
شخصیتهای مخاطب (Audience Personas) ایجاد کنید.
دانستن اینکه مخاطبان شما چه کسانی هستند و میخواهند در شبکههای اجتماعی چه چیزی ببینند، نکته اساسی است. به این ترتیب میتوانید محتوایی ایجاد کنید که مورد توجه آنها باشد. درباره آن محتوا نظر دهند و به اشتراک بگذارند. همچنین اگر میخواهید پیروان شبکههای اجتماعی را به مشتری کسب و کار خود تبدیل کنید، طراحی شخصیت مخاطب، نکتهای بسیار مهم است.
وقتی صحبت از مشتری هدف شما میشود، باید مواردی مانند این را بدانید:
_ سن
_ محل زندگی یا کار
_ درآمد متوسط (اگر قصد فروش محصول دارید)
_ عنوان شغلی یا صنعت مربوطه
_ منافع و نیازهای مخاطب
_ و غیره.
طرفداران، پیروان و مشتریان خود را به عنوان افرادی واقعی با خواستهها و نیازهای واقعی بشناسید تا بدانید که چگونه آنها را در شبکههای اجتماعی هدف قرار داده و درگیر محتوای خود کنید.
جمع آوری دادهها
تجزیه و تحلیل شبکههای اجتماعی همچنین میتواند تعداد زیادی اطلاعات ارزشمند درباره اینکه پیروان شما چه کسانی هستند، کجا زندگی میکنند و همچنین چگونه در شبکههای اجتماعی با برند شما تعامل دارند، ارائه دهند. این اطلاعات به شما امکان میدهند، استراتژی خود را اصلاح کرده و مخاطبان خود را بهتر هدف بگیرید.
برای نمونه
Jugnoo (یک سرویس Uber مانند برای رانندگی خودکار در هند)، با استفاده از Facebook Analytics یاد گرفت که ۹۰٪ از کاربران، که مشتریان دیگر را معرفی کردهاند، بین ۱۸ تا ۳۴ سال سن داشتند و ۶۵٪ از این گروه از Android استفاده میکردند. آنها از این اطلاعات برای هدف قرار دادن تبلیغات خود استفاده کرده و در نتیجه ۴۰٪ هزینه کمتر برای معرفی محصول خود، صرف کردند.
رقبای خود را بشناسید.
امروزه تمام رقبای شما از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند. این بدان معنی است که شما میتوانید از کارهایی که آنها انجام میدهند، مسائل جدیدی را بیاموزید.
تجزیه و تحلیل رقابتی انجام دهید.
یک تجزیه و تحلیل رقابتی به شما امکان میدهد، درک کنید که این رقیب، چه کسی است و چه کاری را به خوبی انجام میدهند (یا حتی در چه کاری چندان خوب نیست). شما درک خوبی از آنچه در صنعت شما رخ میدهید، خواهید داشت، که به شما کمک میکند اهداف رسانههای اجتماعی خود را تعیین کنید.
به عنوان مثال شاید یکی از رقبای شما در فیسبوک مسلط باشد، اما تلاش کمی برای توییتر یا اینستاگرام کرده است. شاید بهتر باشد روی شبکههایی که رقبای صنعت شما در آنها کم است، تمرکز کنید.
از گوش دادن به شبکههای اجتماعی استفاده کنید.
گوش دادن به شبکه اجتماعی روش دیگری برای زیر نظر گرفتن رقبا است.
نکته حرفهای: از یک ابزار مدیریت شبکههای اجتماعی مانند Hootsuite برای تنظیم جریانهای گوش دادن برای نظارت بر کلمات کلیدی و حسابهای مرتبط در زمان حال، استفاده کنید.
هنگام رصد کردن، ممکن است تغییراتی در نحوه استفاده از کانالها مشاهده کنید. یا ممکن است یک پست یا کمپین خاص را مشاهده کنید که واقعا تغییری در مسیر کاری شما ایجاد کند.
عملکرد خود را در شبکههای اجتماعی ارزیابیی کنید
اگر در حال حاضر از رسانههای اجتماعی استفاده میکنید، تلاشهای خود را تاکنون ارزیابی کنید. حتما سوالات زیر را از خود بپرسید:
_ چه محتوایی عملکرد خوبی دارد و چه چیزی نه؟
_ چه کسانی جذب محتوای شما میشوند؟
_ مخاطبان شما از کدام شبکهها استفاده میکنند؟
_ حضور شما در شبکههای اجتماعی چگونه با رقیبان مقایسه میشود؟
پس از جمعآوری این اطلاعات، آماده خواهید بود که در مورد راههای بهبود فکر کنید. ارزیابی شما باید تصویری واضح از اهداف هر یک از حسابهای اجتماعی شما، ارائه دهد. اگر هدف یک حساب مشخص نیست، به این فکر کنید که آیا ارزش نگهداری دارد یا خیر.
برای کمک به تصمیمگیری بهتر، این سوالات را در نظر بگیرید:
_ آیا مخاطبان من اینجا هستند؟
_ اگر چنین است، چگونه آنها از این رسانه استفاده میکنند؟
_ آیا میتوانم از این حساب برای دستیابی به اهدافم استفاده کنم؟
پرسیدن این سوالات سخت، استراتژی شما را متمرکز نگه میدارد.
نتیجه سخن
استراتژی شبکههای اجتماعی شما باید سندی زنده باشد که در صورت لزوم بررسی و تنظیم شود. برای ادامه مسیر، اغلب به آن مراجعه کنید، اما از ایجاد تغییر نهراسید تا اهداف، ابزارها یا برنامههای جدید را بهتر منعکس کند.
وقتی استراتژی شبکه اجتماعی خود را به روز میکنید، مطمئن شوید که همه اعضای تیم شما این موضوع را میدانند. به این ترتیب همه آنها میتوانند با هم هماهنگ بوده و به شما کمک کنند تا از حسابهای کسب و کار خود بیشترین استفاده را ببرید.