استراتژی
چگونه تحلیل استراتژیک انجام دهیم؟
تحلیل استراتژیک فرآیند تحقیق و تجزیه و تحلیل محیطی که یک سازمان در آن فعالیت میکند و همچنین خود سازمان است که به منظور آگاهی از روند تدوین استراتژی انجام میشود. محیط یک سازمان توسط دو مولفه تشکیل شده است: محیط داخلی و محیط خارجی. برای شناسایی عواملی که بر سازمانها تأثیر میگذارند و به تصمیمگیری کمک میکنند، باید هر دو محیط داخلی و خارجی بررسی شود.
اگر مطمئن نیستید از کجا و چگونه شروع کنید، نیازی به نگرانی نیست. این مقاله شما را در چگونگی انجام یک تحلیل استراتژیک با تیم خود راهنمایی میکند و شما را از بهترین ابزارها و چارچوبهای تجزیه و تحلیل استراتژیک که میتوانید در روند کار استفاده کنید، مطلع میسازد.
تحلیل استراتژیک در چرخه مدیریت استراتژی کجا قرار میگیرد؟
قبل از این که بخواهیم واقعاً به تحلیل استراتژیک و ابزارهای مختلفی که میتوانیم استفاده کنیم بپردازیم، باید بررسی کنیم که تحلیل استراتژیک در کجای چرخه مدیریت استراتژیک کلی قرار میگیرد. شاید از خود بپرسید که چرا این مورد نیاز است؟ ما میخواهیم درک جامعی از کل چرخه مدیریت استراتژیک به شما ارائه دهیم، زیرا تجزیه و تحلیل استراتژیک شما را به قسمت بعدی چرخه منتقل میکند که باید از آن نیز درکی داشته باشید. داشتن درک و شناسایی هر مرحله از فرآیند به شما امکان میدهد تا استراتژی خود را به طور کلی بهتر برنامهریزی و اجرا کنید.
چرخه مدیریت استراتژیک اساساً رفت و برگشت بین برنامهریزی و اجرای استراتژیک است. شما استراتژی خود را برنامهریزی و سپس آن را اجرا میکنید. پس از اجرا یا پس از یک دوره زمانی خاص، به برنامهریزی و تعریف مجدد استراتژی خود باز خواهید گشت و سپس یک بار دیگر به مرحله اجرا خواهید رفت.
اینفوگرافیک بالا درک خوبی از عناصر درگیر در فرآیند مدیریت استراتژیک به شما میدهد. با این حال، برای درک چگونگی انطباق تحلیل استراتژیک با فرایند، باید این مسئله را حتی بیشتر تجزیه کنیم. مرحله برنامهریزی استراتژیک از تجزیه و تحلیل استراتژیک و تدوین استراتژی تشکیل شده است و باید به این ترتیب تکمیل شود.
مرحله تجزیه و تحلیل، محیط را برای فرمولبندی آماده میکند. همانطور که قبلا ذکر شد، تجزیه و تحلیل استراتژیک، شما را از فعالیتهایی که در فرمولبندی استراتژیک انجام میدهید باخبر میکند. اکنون که درک بهتری از چگونگی انطباق تحلیل استراتژیک با کل فرایند پیدا کردهایم، می توانیم بررسی کنیم که چگونه میتوان این تحلیل را انجام داد.
چگونه تحلیل استراتژیک انجام دهیم
انجام تحلیل استراتژیک بسته به سطح استراتژی که در آن این کار را انجام میدهید، متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، تیم درگیر در انجام تحلیل استراتژیک، به منظور ایجاد یک برنامه استراتژیک برای یک شرکت با چندین کسب و کار، تمرکز متفاوتی در تجزیه و تحلیل در مقایسه با مدیر یک تیم در یک بخش از یک سازمان دارد.
بنابراین بهتر است به جای اینکه مراحلی را برای دنبال کردن به شما ارائه دهیم، بهتر است شما را با مفاهیمی که باید در تحلیل استراتژیک مد نظر داشته باشید، آشنا کنیم. اینگونه فارغ از سطح استراتژی که با آن درگیر هستید، خواهید دانست که چگونه یک تحلیل استراتژیک را تکمیل کنید. اکنون بیایید نگاهی به مفاهیم اصلی بیندازیم که باید در هر تحلیل استراتژی دخیل باشند:
- سطح استراتژی مورد تجزیه و تحلیل را درک کنید.
- تجزیه و تحلیل داخلی را کامل کنید.
- یک تحلیل خارجی انجام دهید.
- یافتههای کلیدی را به اشتراک بگذارید.
محتوای تحلیل داخلی و خارجی چیزی است که بسته به سطح استراتژی شما متفاوت خواهد بود. در این راهنما، ما مثالهایی را ارائه خواهیم داد که باید در هر سطح استراتژی پوشش داده شود. بیایید اکنون نگاهی به جزئیات هر مرحلهای که در بالا لیست کردیم، بیاندازیم.
۱- درک سطح استراتژی در حال تجزیه و تحلیل
استراتژی بسته به اینکه در کدام سازمان هستید و اندازه سازمان شما چیست، در سطوح مختلفی ارائه میشود. شما ممکن است در حال ایجاد استراتژی برای هدایت مسیر کل سازمان با کسب و کارهای متعدد یا در حال ایجاد استراتژی برای تیم بازاریابی خود باشید. به همین ترتیب، فرایند هر یک متفاوت خواهد بود زیرا اهداف و نیازهای مختلفی برای هر یک وجود دارد. سه سطح استراتژی عبارتند از:
- استراتژی شرکت
- استراتژی کسب و کار
- استراتژی عملکردی
۲- تحلیل داخلی
یک تجزیه و تحلیل داخلی به درون سازمان نگاه کرده و عناصر تشکیلدهنده محیط داخلی را ارزیابی میکند. انجام یک تحلیل داخلی به شما امکان میدهد نقاط قوت و ضعف سازمان خود را شناسایی کنید. این دانش همراه با تحلیل خارجی به تصمیمگیری استراتژیک مدیریت در حین انجام فرایند تدوین استراتژی کمک میکند. بیایید نگاهی به مراحل مربوط به تکمیل تحلیل داخلی بیندازیم:
- ارزیابی ابزارهای مورد استفاده
- تحقیق و جمعآوری اطلاعات
- تجزیه و تحلیل اطلاعات
- اعلام کردن یافتههای کلیدی
اولین مرحله از تجزیه و تحلیل داخلی باید تصمیمگیری در مورد ابزار یا چارچوبی باشد که برای انجام تجزیه و تحلیل استفاده میکنید. ابزارهای زیادی وجود دارد که میتوانید برای کمک در هنگام تجزیه و تحلیل داخلی استفاده کنید اما برای ایده گرفتن در حال حاضر، تجزیه و تحلیل شکاف، ارزیابی استراتژی و VRIO همه ابزارهای خوبی هستند که میتوانند استفاده شوند تا تصویری روشن از محیط داخلی خود بدست آورید. پس از انتخاب ابزاری که استفاده خواهید کرد (میتوانید از بیش از یک مورد استفاده کنید)، باید تحقیق و جمعآوری دادهها را شروع کنید. ابزاری که استفاده میکنید باید ساختاری را در مورد اطلاعات و دادههایی که در حال جستجوی آنها هستید، به شما ارائه دهد.
پس از مرحله تحقیق و جمعآوری دادهها، باید تجزیه و تحلیل دادهها و اطلاعاتی را که جمعآوری کردهاید را آغاز کنید: دادهها و اطلاعات جمعآوری شده چه تاثیری در کسب و کار شما دارند؟ مشاهده سناریوهای مختلف به شما کمک میکند تا تأثیرات احتمالی را دریابید. سرانجام، شما باید یافتههای خود را به بقیه تیم تجزیه و تحلیل اطلاع دهید.