مدیریت فرایندهای کسب و کار

چارچوب Disciplined Agile یا چابک منظم به چه معناست؟

چابکی واقعی یک کسب‌وکار از آزادی ناشی می‌شود، نه چارچوب‌ها.DA یک جعبه ابزار است که از صدها استراتژی چابک، ناب و سنتی استفاده می‌کند تا شما را به بهترین روش کار (WOW یا Way of Working) برای تیم یا سازمانتان راهنمایی کند. DA به‌جای تجویز مجموعه‌ای از «بهترین شیوه‌ها»، به شما می‌آموزد که چگونه یک WoW مناسب باهدف خود انتخاب کنید و بعداً آن را ایجاد کنید که باتوجه‌به موقعیتی که با آن روبرو هستید برای شما بهترین است.

تاریخچه

اگرچه Disciplined Agile در سال ۲۰۰۹ در IBM توسعه یافت، اما برای اولین‌بار در سال ۲۰۱۲ با کتاب Disciplined Agile Delivery به دنیا معرفی شد. در سال‌های بعد، زیرمجموعه‌های جدیدی ظاهر شدند که مفاهیم را در حوزه‌های خاصی مانند «Disciplined DevOps » و «Disciplined Agile IT »ارائه کردند.

تعریف

DA یک چارچوب تصمیم‌گیری فرایندی است که افراد را در اولویت قرار می‌دهد و تنها راهنمایی‌هایی را برای کمک به تیم‌ها برای بهینه‌سازی فرایندهای خود باتوجه‌به نیازهای هر پروژه ارائه می‌دهد. به‌عنوان یک چارچوب چابک، DA از جهاتی شبیه به روش کریستال است. در واقع، DA یک رویکرد ترکیبی طراحی شده است از XP، Scrum، Kanban و سایر متدولوژی‌ها می‌باشد.

این چهارچوب بیشتر به طراحی فرایندهای اثربخش برای همه حوزه‌ها اشاره دارد. برخی از این حوزه‌ها شامل ارائه راه‌حل، امور مالی، تدارکات، معماری فناوری اطلاعات، مدیریت پورتفولیو و… می‌باشد همچنین ارتباط بین این عناصر را نیز مشخص می‌کند.

به طور خلاصه DA یک جعبه ابزار (Toolkit) تصمیم‌گیری فرایندی است که برای کمک به تیم‌ها در ساده‌سازی فرایندهای داخلی، دستیابی به چابکی و افزایش موفقیت کسب و‌کار طراحی شده است.

توصیه:

برخی از تیم‌ها ماهیت ترکیبی DA را دشوار می‌دانند، به همین دلیل برای تیم‌هایی که در روش‌های چابک تازه‌کار هستند، توصیه نمی‌شود که فوراً از چهارچوب DA استفاده کنند. اما اگر سازمان مدتی است که با چابک کار می‌کند، DA می‌تواند در گام بعدی عالی باشد.

بیانیه DA:

  • افراد و تعاملات آن‌ها به‌جای فرایندها و ابزار
  • استفاده از راه‌حل‌های اجرایی به‌جای مستندات جامع
  • همکاری با ذی‌نفعان (مشتریان) به‌جای مذاکره بر سر قرارداد
  • پاسخ به بازخوردها به‌جای پیروی از یک برنامه
  • تاکید بر شفافیت به‌جای پیش‌بینی (کاذب).

ذهنیت DA

ذهنیت DA در قالب اصول، وعده‌ها(تعهدات) و دستورالعمل‌ها به تصویر کشیده می‌شود. چابک سازان DA به اصول DA اعتقاد دارند، و وعده یا تعهد می‌دهند که برخی رفتارها را اتخاذ کنند و هنگام انجام این کار از دستورالعمل‌ها پیروی می‌کنند. برای هر جنبه از طرز فکر هدفی وجود دارد:

اصول: اصول یک‌پایه فلسفی برای چابکی کسب‌وکار را فراهم می‌کند.

تعهدات: توافق‌هایی هستند که با هم‌تیمی‌های خود، سهام‌داران و سایر افراد درون سازمان خود که با آنها تعامل دارند صورت می‌گیرد. وعده‌ها مجموعه‌ای از رفتارهای منظم را تعریف می‌کنند که سازمان را قادر می‌سازد به طور مؤثر و حرفه‌ای عمل کند.

رهنمودها یا دستورالعمل‌ها: کمک می‌کنند تا در روش کار (WOW) و بهبود آن در طول زمان مؤثرتر باشیم.

چهاربخش اصلی DA

همان‌طور که در تصویر مشاهده می‌شود DA چهار بخش را معرفی کرده است که هرکدام به تفکیک توضیح داده می‌شود. هر شش‌ضلعی در تصویر یک قابلیت سازمان را نشان می‌دهد از هر قابلیت در مکان مناسب خود استفاده می‌شود.

بخش اول: پایه یا مبنا

این بخش ۹ جز دارد که شامل اصول، راهنماها، تعهدات و ذهنیت DA که شامل مفاهیمی از نابی و چابکی هستند. نقش‌ها، ساختار تیم‌ها، نحوه انتخاب WoW (Way of Working).

 بخش دوم: Disciplined DevOps

DD نسخه تعمیم داده شده دواپس برای کل سازمان است که امنیت و مدیریت داده را باهم ادغام می‌کند تا اثربخشی خروجی سازمان را افزایش دهد. برای سازمان‌هایی با صدها و گاهی هزاران سیستم در حال تولید، فعالیت‌های پشتیبانی و مدیریت انتشار باید بسیار قوی عمل کند. به همین دلیل این بخش شامل DAD، امنیت، مدیریت داده، مدیریت انتشار، پشتیبانی و عملیات IT می‌باشد.

بخش سوم: جریان ارزش

لایه جریان ارزش بر پایه DA FLEX است، DA FLEX مانند چسبی است که استراتژی‌های سازمان را به یکدیگر متصل نگاه می‌دارد و یک جریان ارزش اثربخش را تصویر می‌کند. با این کار شما قادر خواهید بود برای هر بخش استراتژیک سازمان باتوجه‌به کل سازمان تصمیم‌گیری نمایید.

جمع‌بندی

باتوجه‌به مطالب ذکر شده DA بیشتر یک ابزار است تا یک چهارچوب زیرا به‌جای توصیه یک سری به‌روش سعی دارد افراد را در سازمان به یادگیری و آزمایش بیشتر و تصمیم‌گیری مستقل متناسب با شرایط و وضعیت سازمان سوق دهد. استفاده از DA موفقیت سازمان را افزایش داده و گردش کار را بهینه خواهد کرد. استفاده از DA برای سازمان‌هایی مناسب است که پیش از پیاده‌سازی از دیگر روش‌های چابک‌سازی استفاده کرده باشند و به عبارتی فرهنگ چابک در سازمان آن‌ها شکل گرفته باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره تخصصی «مدیریت پروژه چابک (اجایل)» با اسکرام مستر ارشد اکالااطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن