برندینگ

جایگاه‌یابی برند چیست و چگونه می‌توانیم آن را در استراتژی برندینگ خود پیاده‌سازی کنیم؟

جایگاه‌یابی یا موقعیت‌یابی برند (Brand Positioning) را می‌توان استراتژی جایگاه‌یابی برند با هدف ایجاد تأثیر منحصر به فرد در ذهن مشتریان و بازار تعریف کرد. جایگاه‌یابی برند باید مطلوب، مشخص، واضح و متمایز از بقیه رقبای بازار باشد.

جایگاه‌یابی برند موثر باعث می‌شود که برند یک شرکت به راحتی از برندهای رقیب در بازار متمایز شود. تمایز از سایر برندها می‌تواند بر حسب ویژگی‌های مربوط به برند، مزایای آن برای کاربران و یا تأکید بر بخش بازار باشد. جایگاه‌یابی برند موثر بر عناصر برتری در یک یا چند بُعد متمایز تأکید می‌کند که مصرف‌کنندگان برای آن‌ها ارزش قائل هستند.

مراحل ایجاد جایگاه برند

۱- وضعیت فعلی را مشخص کنید

این مرحله برای تازه‌واردان به بازار صدق نمی‌کند، اما اگر برند در حال حاضر یک بخش ثابت در بازار است و می‌خواهد موقعیت و معماری برند کلی خود را احیا کند، برای مدیریت شرکت بسیار مهم است که موقعیت فعلی آن را شناسایی نموده و تجزیه و تحلیل کنند که چگونه به نفع برند و دستیابی به اهداف کلی کسب و کار عمل می‌کند.

اگر پاسخ منفی است، پس مدیریت شرکت باید نقاط ضعف موجود در جایگاه‌یابی برند را دریابد و بررسی کند که آیا نیازی به تغییر جایگاه برند وجود دارد.

۲- رقابت مستقیم را مشخص کنید

گام بعدی در جهت جایگاه‌یابی برند، شناسایی برندهای موجود در بازار است که تهدیدی مستقیم به شمار می‌روند. برند باید ارزش اصلی، نقاط قوت، ماهیت محصولات و خدمات ارائه شده، اخلاق و اصول برندهای رقابتی را تجزیه و تحلیل و درک کند و پیشنهادات فروش منحصر به فرد آن‌ها و عواملی که آن‌ها را در بازار و ذهن مشتریان متفاوت و منحصر به فرد می‌سازد، تشخیص دهد.

۳- موقعیت برندهای رقیب را درک کنید

گام بعدی شامل درک موقعیت برندهای رقیب، تعیین بیانیه چشم‌انداز، بیانیه ماموریت، ارزش‌های اصلی، مبانی و کل معماری برند می‌باشد. بسیار مهم است که موقعیت مکانی و استراتژی برندهای رقیب را به طور پیچیده مطالعه کنید تا بتوانید موقعیتی منحصر به فرد و متمایز ایجاد نمایید که مزیت رقابتی در بازار را رقم می‌زند.

۴- ویژگی منحصر به فرد شرکت را شناسایی کنید

این مرحله عبارت است از تجزیه و تحلیل عمیق برند در داخل و شناسایی ارزش‌های اصلی، مبانی که بر اساس آن تدوین شده است، نقاط قوت، ارزش‌های پیشنهادی، چشم‌انداز بلندمدت و ویژگی‌هایی که آن را منحصر به فرد و متفاوت از بقیه برندهای موجود در بازار که محصولات و خدمات مشابه را ارائه می‌دهند، می‌کند.

۵- پیشنهادات فروش منحصر به فرد را توسعه دهید

مرحله بعدی جایگاه‌یابی برند شامل توسعه پیشنهادات فروش منحصر به فرد بسته به ویژگی‌ها، اهداف، ارزش‌های اصلی و نقاط قوت برند است که به آن هویت منحصر به فرد و متمایزی در بازار و ذهن مشتری می‌بخشد.

۶- بیانیه‌های پیام‌رسانی را تدوین کنید

بعد از آن روی بیانیه‌های پیام‌رسانی مانند بیانیه ماموریت، بیانیه چشم‌انداز و شعار برند که با لوگوی رسمی آن پیوست شده است، کار می‌شود. همه بیانیه‌های پیام‌رسانی باید واضح و منحصر به فرد مطابق با ویژگی‌ها و ماهیت ذاتی برند باشند.

اهمیت جایگاه‌یابی و استراتژی برند

تمایز بازار ایجاد می‌کند

جایگاه‌یابی منحصر به فرد برند نه تنها آشفتگی را از بازار حذف می‌کند، بلکه عامل تمایز برند را در مقایسه با رقبای مستقیم و غیر مستقیم آن نیز به ارمغان می‌آورد. این امر باعث می‌شود که برند در بازار و همچنین در ذهن مشتری متمایز شود و پیشنهاد فروش منحصر به فرد و ویژگی‌های قوی آن در ذهن آن‌ها نقش می‌بندد و به عنوان یک عامل یادآوری عمل می‌کند.

جمع‌بندی

جایگاه برند یکی از عناصر مهم کل معماری و استراتژی برند است زیرا ارزش‌ها، اخلاق، چشم‌انداز و اصول اولیه برند و کل شرکت را منتقل می‌کند.

بازاریابانی که دغدغه جایگاه‌یابی مناسب برای برند شرکت خود را دارند باید به دنبال درک دقیق ابعادی باشند که بر اساس آن‌ها می‌توانند در نتیجه ارزیابی مصرف کنندگان از برندها، در بازار متمایز شوند. جایگاه‌یابی موثر برند یک هدف مهم در توسعه استراتژی بازاریابی شرکت و مدیریت بازاریابی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره آموزشی «مدیریت محصول» با مدرسانی از دیجی‌کالا و اکالا ؛ با رویکرد کاربردی و اجراییاطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن