مدیریت پروژه

معرفی ۱۵ شاخص کلیدی عملکرد در دواپس

امروزه دواپس (DevOps) به استانداردی برای توسعه نرم‌افزار تبدیل شده است. این مهم به سادگی به دلیل پتانسیل آن در تسهیل توسعه نرم‌افزار با کیفیت بالا با نرخ سریع‌تر و با اطمینان از ثابت بودن نیازهای مشتری است. اصول دواپس همچنین در ادغام یکپارچه عملکرد تیم‌های توسعه (DEVelopment) و عملیات (OPerationS) به عنوان دو موجود مجزا با هدف‌های مشترک، مورد توجه است.

برای استفاده از مزایای بسیاری که می‌تواند در روند توسعه نرم‌افزار به وجود آورد، مهم است که دواپس را یک سفر بدانید و نه مقصدی برای به دست آوردن خود آن. این باور اساسا به معنای جمع‌آوری بازخورد، ایجاد معیارها و متریک‌ها و اندازه‌گیری مداوم نتایج، برای پیگیری پیشرفت است.

در این مقاله متریک‌های اندازه‌گیری عملکرد در دواپس را ارائه خواهیم داد.

مزایای اندازه‌گیری دواپس

فرض کنیم که، شما با موفقیت دواپس را به‌کار گرفته و آن را برای فرآیند توسعه نرم‌افزار خود مستقر کرده‌اید. اما چگونه می‌توان فهمید که آیا این پیاده‌سازی نتایج مطلوبی را ارائه می‌دهد؟ چگونه می‌توان گلوگاه‌ها را ردیابی کرد و موانع موجود در مانع سرعت تحویل را شناسایی کرد؟ چگونه رضایت مشتری را پیگیری کرده و دلایل یک تجربه فرعی را شناسایی می‌کنید؟

پاسخ هر یک از این سوالات یکسان است. با ردیابی متریک‌ها و تجزیه و تحلیل عملکرد. بنابراین این یک گام حیاتی در نقشه‌راه دواپس، اندازه‌گیری عملکرد موفق شما در پیاده‌سازی این مهم در سازمان است.

به همین دلیل است که هرچه بیشتر سازمان‌ها به لزوم اندازه‌گیری دواپس بپردازند، اطمینان حاصل می‌کنند که نرم‌افزار آنها مجهز است تا تجربه مشتری را به‌طور مداوم افزایش دهد. در این راستا، مفهوم نقشه‌برداری جریان ارزشی – the concept of value stream mapping  که یک روش اندازه‌گیری ناب است- نیز به طور گسترده‌ای در صنعت فناوری مورد بحث قرار گرفته است.

آمادگی برای پیگیری مداوم معیارها و اندازه‌گیری عملکرد، مزایای زیادی را برای چرخه عمر نرم‌افزار باز می‌کند. شما می‌توانید داده‌هایی مانند تجزیه و تحلیل گزارش دواپس، فعالیت‌های ابزارهای دواپس و عملکردهای مهم را جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل کنید.

سپس مدیران می‌توانند این معیارها را بر اساس مجموعه‌ای از شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI) مقایسه کرده تا مقاومت عملکردهای دواپس آنها را چه بر اساس یک میزان پروژه به پروژه و چه در حالت سطح به سطح تعیین کنند.

از آنجا که دواپس یک روند مداوم است، بررسی‌های مداوم و اصلاح موارد ضروری برای گسترش آن در داخل یک سازمان مهم است. علاوه بر این، اندازه‌گیری دواپس به شما اطلاعات مبتنی بر عملکرد فرآیندهای IT را می‌دهد. زین سبب به شما امکان می‌دهد برای افزایش کارایی، سرعت و کیفیت، انتخاب‌های آگاهانه داشته باشید.

۱۵ شاخص کلیدی عملکرد در دواپس

واضح است که اندازه‌گیری معیارها برای موفقیت در سفر دواپس یک سازمان، بسیار مهم است. اما چگونه تصمیم می‌گیرید که KPIها را انتخاب کنید؟ کدام معیارها با دواپس  با عملکرد بالا مطابقت دارند؟ بیایید نگاهی به ۱۵ KPI کلیدی بیندازیم که باید هنگام ارزیابی موفقیت دواپس شما بررسی شوند.

  1. در دسترس بودن و زمان بیشتر

وقتی می‌خواهید تعادل کاملی بین سرعت و کیفیت محصولات نرم‌افزاری خود برقرار کنید، طبیعتا پایین آمدن سطح کیفی برنامه‌های شما آخرین چیزی است که می‌خواهید. این شاخص باعث می‌شود که دسترسی به یک KPI اصلی برای اندازه‌گیری موفقیت دواپس را در نظر داشته باشد. در دسترس بودن، اساسا میزان خرابی در نظر گرفته شده برای یک برنامه را برجسته می‌کند.

به طور طبیعی، هدف اصلی، بهینه‌سازی زمان کار و کاهش هر چه بیشتر زمان خرابی است. دستیابی ۱۰۰% در دسترس بودن ممکن است غیرواقعی باشد، اگر شما در زمان برنامه‌ریزی شده برای تعمیر، نگهداری و همچنین امور قطعی‌ و غیرقابل پیش‌بینی، فاکتورهای مناسبی را نداشته باشید. تلاش اصلی شما باید در راستای پرورش معماری لازم شما باشد، که بتواند در کوتاهترین زمان ممکن از زمان خاموشی (Downtime) و امور برنامه‌ریزی نشده، سربلند بازگردد.

  1. فرکانس استقرار

این KPI نشان می‌دهد که چگونه قابلیت‌ها و ویژگی‌های جدید اغلب منتشر می‌شوند. فرکانس توسعه، باید در هفته یا روزانه پیگیری و اندازه‌گیری شود. سازمان‌هایی که هنوز در حال توسعه سفر دواپس خود برای افزایش کارایی هستند، ترجیح می‌دهند هر روز این معیار را ردیابی کنند.

فرکانس باید ثابت بماند یا یک مسیر رو به بالا (هر چند کوچک اما ثابت) را حفظ کند. هر افت ناگهانی در فرکانس استقرار نشان می‌دهد که فرآیندهای دواپس شما به دلیل تنگناهای موجود در گردش کار، با مانع مواجه می‌شوند.

در حالی که فرکانس بالا استقرار سالم قلمداد می‌شود، میزان خرابی زیاد یا افزایش زمان استقرار، غالبا به عنوان نشانه‌ای از مسائل اساسی شناخته می‌شود، که باید حل شوند.

  1. زمان استقرار

از آنجا که پیش‎‌فرض اصلی خدمات دواپس، اطمینان از توسعه نرم‌افزار با کیفیت بالا و با سرعت بالاتر است، پیگیری زمان لازم برای استقرار یک برنامه کاربردی، یک معیار مناسب را ایجاد می‌کند. پس از تأیید، باید زمان لازم برای راه‌اندازی اعزام‌ها را اندازه بگیرید. این کار می‌تواند کمک زیادی به شناسایی مشکلات و کاهش زمان استقرار کند.

استقرار سریع‌تر به طور طبیعی، فرکانس استقرار شما را نیز افزایش می‌دهد. در هنگام اندازه‌گیری این معیار، توجه به هرگونه افزایش ناگهانی و چشمگیر در زمان استقرار ضروری است، خصوصا اگر با کاهش میزان استقرار مطابقت داشته باشد.

اگرچه کاهش زمان استقرار امری مطلوب است، اما این اتفاق نباید به قیمت کم کردن دقت تمام شود. استقرار سریع اگر با خطای بالایی همراه باشد، بی‌معنی می‌شود.

  1. نرخ استقرار ناموفق

هرگونه استقرار منجر به مشکلات عملکرد یا منجر به تجربه مشتری فرعی به عنوان استقرار ناموفق شناخته می‌شود. بدین ترتیب، ردیابی درصد یا میزان اینگونه استقرارها، معیار مهمی برای ارزیابی موفقیت دواپس است.

انتظار در اینجا این است که تیم‌های شما از آغاز پروژه بتوانند محصولات با کیفیت بالا بسازند، زیرا مسئولیت حفظ بالاترین استانداردهای کیفیت به عهده کل تیم و نه فقط بخش کنترل کیفیت یا IT  است. در حالت ایده‌آل، این بدان معنی است که هیچ استقرار ناموفقی وجود ندارد. با این حال، این یک انتظار واقع‌بینانه نیست.

پیگیری درصد استقرار ناموفق می‌تواند به شما کمک کند تا واقعیت‌های موجود را ارزیابی کرده و طرحی لازم را برای مقابله با موانع موجود، تهیه کنید. این روش شما را به عدد جادویی ۰ درصد استقرار ناموفق نزدیک می‌کند.

تا زمانی که میزان خرابی شما زیر ۵٪ باشد، فرایندهای دواپس شما قوی ارزیابی می‌شوند. از طرف دیگر، میزان استقرار ناموفق ۱۰٪ یا بیشتر، نیاز به تعمیرات اساسی فرآیندها را نشان می‌دهد.

نتیجه سخن

در‌حالی‌که هر یک از موارد ذکر شده در بالا، یک شاخص حیاتی برای حرکت چرخ دواپس در مسیر درست است، اما نتیجه‌گیری موفقیت یا شکست فقط بر اساس یک KPI به سختی می‌تواند تصویر کاملی را ارائه دهد. این معیارها هنگامی‌که به طور همزمان تجزیه و تحلیل می‌شوند، مسیر شما رو به صعود خواهد بود.


مجموعه

دواپس (DevOps)


نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره آموزشی «مدیریت محصول» با مدرسانی از دیجی‌کالا و اکالا ؛ با رویکرد کاربردی و اجراییاطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن