برنامه‌ریزی شغلیبهره‌وری شخصی

چرا و چگونه می‌توانیم یک منتور خوب برای پیشرفت خود پیدا کنیم؟

پیشرفت شخصی و شغلی برای همه مهم است. بهترین راه برای رسیدن به این پیشرفت ایجاد یک رابطه درست، با فردی است که مهارت‌های مناسبی دارد و می‌تواند به افراد با تجربه کمتر کمک کند. منظور دقیق ما صحبت با یک مشاور یا منتور خوب (Mentor) است.

در این مقاله به این موضوع می‌پردازیم که منتور کیست، از چه ویژگی‌هایی برخوردار است و چطور می‌توان یک رابطه عالی برای راهنمایی پیشرفت پیدا و البته ایجاد کرد. این مقاله برای افرادی است که به دنبال یک منتور خوب هستند تا بتوانند مهارت‌های حرفه‌ای خود را توسعه دهند.

منتور (Mentor) کیست؟

منتورینگ یک رابطه حرفه‌ای سودمند و متقابل است که در آن یک فرد باتجربه (منتور)، دانش، تخصص و خرد خود را به فردی کم‌تجربه‌تر، منتقل می‌کند. یک منتور موثر می‌تواند ضمن حفظ یک رابطه دوستانه و حمایتی، فرد را به طور حرفه‌ای راهنمایی کند. یک منتور باید همیشه بهترین منافع مراجع خود را در ذهن داشته باشد و سبک مشاوره خود را متناسب با نیازهای او طراحی کند.

تفاوت مربی (Coach) و منتور چیست؟

بسیاری از افراد منتورینگ و مربی‌گری را اشتباه می‌گیرند. با این حال، آنها روابط متفاوتی با اهداف مختلف هستند. مربی‌گری به طور کلی یک رابطه شخصی کوتاه مدت بین دو شخص است که در آن مربی از استراتژی‌های تفکر‌برانگیز و خلاقانه برای کمک به مشتری در پیشرفت فردی یا حرفه‌ای استفاده می‌کند. از طرف دیگر، منتورینگ رابطه طولانی‌تری است – به طور کلی یک سال یا بیشتر – که از نظر دو طرف سودمند است. منتور به فرد مورد نظر کمک می‌کند تا مهارت‌ها یا خواسته‌های حرفه‌ای را توسعه دهد و فرد به مشاور اجازه می‌دهد تا مهارت‌های رهبری خود را گسترش دهد.

یک منتور چه کاری انجام می‌دهد؟

خواه بنیان‌گذار یک استارت آپ کاملا جدید باشید و یا یک کارآفرین با کمی تجربه تجاری، همیشه می‌توانید از اطلاعات یک منتور بهره‌مند شوید. دایان دومیر کوک، مدیر اجرایی شرکت The Creative Groupمی‌گوید: “یک منتور می‌تواند به عنوان یک هیئت مدیره، در نقاط حساس در طول زندگی حرفه‌ای شما عمل کند. آنها می‌توانند در مورد مدیریت شغلی که ممکن است نتوانید از منابع دیگر و دیدگاه خودی در مورد کسب‌وکار خود بدست آورید، شما را راهنمایی کنند و همچنین ارتباطات اصلی صنعت را در نظر بگیرند.”

جنبه مهم دیگری که ویکی سالمی، متخصص شغل محبوب پلتفرم جستجوی کار Monster، به آن اشاره کرد این است که “وقتی در حرفه خود غرق می‌شویم، فراموش کردن تصویر کلان (منظور چشم‌اندازهای بلند مدت سازمان است) بسیار رایج است. در این شرایط داشتن منتور بسیار مهم خواهد بود. به ویژه در اوایل کار شما. این افراد باید افرادی غیر از رئیس شما باشند و باید بینش موثری را در مورد جایگاه شما و همچنین حمایت از اهداف کلی شما را فراهم کنند”.

چگونه یک منتور پیدا کنیم؟

  • تعیین اهداف کوتاه‌مدت

اولین قدم برای یافتن منتور، تعریف آنچه از حرفه خود می‌خواهید، است. این ممکن است به معنای برنامه‌ریزی برای کل شغل شما نباشد – مهم این است که مجالی را برای رفتن به جایی که شرایط شما را به همراه دارد، ترسیم کنید – اما تعریف آنچه می‌خواهید (در کوتاه مدت) می‌تواند راهی روشن برای شما فراهم کند. مسیر شغلی خود را در نظر بگیرید و آن را محدود کنید تا بتوانید تعیین کنید چه کسی شغل رویایی شما را دارد و چه کسی را تحسین می‌کنید.

بیل دریسکول، رئیس ارشد منطقه خدمات فناوری کارکنان در شمال شرقی و غرب میانه می‌گوید: “روابط موفق در منتورینگ زمانی اتفاق می‌افتد که منتور و فرد اهدافی مطابق و مناسب داشته باشند. با کسی که فکر می‌کنید با او راحت هستید ارتباط برقرار کنید. او می‌تواند یک صدایی خنثی باشد و درعین حال مشاوره خوبی ارائه دهد.”

  • به افراد حرفه‌ای در اطراف خود نگاه کنید.

این افراد می‌توانند رئیس سابق، استادان یا معلمان سابق، همکاران در بخش دیگری یا دوستان خانوادگی باشند. همانطور که نگاه می‌کنید، سعی کنید شخصی را که می‌تواند در مورد صنعت شما، مشاوره طولانی‌مدت بدهد و ایده خوبی از شرکت شما و آنچه برای پیشبرد نقش شما لازم است را در ذهن دارد، در اولویت قرار دهید.

سالمی در این مورد معتقد است: “بهتر است این فرد ترکیبی از کسی باشد که سازمان داخلی شما را به خوبی بشناسد اما لزوما در آنجا کار نکند. آنها می‌توانند با داشتن دید کامل‌تر به رشد شغلی شما، این بینش را فراهم کنند.” کسی که ایده کلی درباره نقش و صنعت فعلی شما داشته باشد، قادر خواهد بود در مورد مولفه‌هایی مانند پروژه‌های جدید برای کاوش، گواهینامه‌ها یا آموزش‌هایی که برای پیشبرد آنها لازم دارید و همچنین نحوه مدیریت سیاست‌های اداری در سازمان، به شما مشاوره دهد.

  • برقراری ارتباط مناسب

پس از آماده شدن برای برقراری ارتباط با یک مشاور، مهم است که ارتباط درست و روشنی را با او حفظ کنید. سالمی می‌گوید: “رویکرد شما به یک مشاور بالقوه باید همان رویکرد به یک دوست بالقوه باشد. رابطه شما با گذشت زمان توسعه می‌یابد. کسی را به این کار اجبار نکنید. آرام باشید. زیرا با گذشت زمان، درس‌ها و مشاوره‌ها به دست خواهند آمد”.

او ادامه می‌دهد: “اینطور نیست که شما در یک کنفرانس باشید و با شخصی که در کنارتان نشسته گپ بزنید و بگویید،” اوه، راهنمای من خواهی شد؟ ” این یک روند است. باید اجازه دهید که این آشنایی آرام و با احترام پیش برود”. تفاوت بین مشاوره و دوست، در نحوه پیگیری شماست.

چرا باید کار با منتور را در نظر بگیرید؟

یک منتور می‌تواند یک دارایی بسیار ارزشمند باشد. به ویژه برای کارآفرینان جوان و مشتاق. کار با منتور فواید زیادی برای شما دارد. از جمله:

  • یک دیدگاه جدید را به شما ارائه می‌دهد.

یافتن منتور مناسب راز موفقیت نیست. اما به میزان قابل‌توجهی، ضروری است. یادگیری از شخص مسن‌تر، باهوش‌تر و باتجربه‌تر، یک فرصت تجاری ارزشمند است. چه شما اولین کار خود را شروع کرده‌اید و چه در نیمه‌راه حرفه خود هستید. همانطور که به زندگی روزمره پیش می‌رویم، گم شدن در لحظه‌ها کار ساده‌ای است. منتور خوب کسی است که ما در این لحظه‌ها راهنمایی کند.

رایان هالید، نویسنده و کارشناس شغلی، معت است: “که یافتن منتور با سخت کوشی و ایجاد اعتبار شخصی برای موفقیت شروع می‌شود. با تمرکز بر نقش و شغل شخصی خود، می‌توانید روابط خود را تنظیم کنید تا با افرادی حرفه‌ای در زمینه کسب‌وکار خود، ارتباط برقرار کنید.

وی ادامه می‌دهد: “افراد قدرتمند دائما در جستجوی جوانان با استعداد هستند. البته آنها به اندازه کافی نمی‌توانند فرد مناسب را پیدا کنند. ایجاد شهرت برای خود به عنوان فردی قابل آموزش، کنجکاو، با انگیزه، با استعداد و بالاتر از همه متعادل و قابل اعتماد، بهترین راه برای جذب یک منتور است”.

  • راهی غیررسمی برای دریافت راهنمایی‌های ارزشمند است.

با در نظر داشتن اولین قدم، درک ماهیت کار یک منتور، در رابطه با فرد مورد نظر می‌تواند مهم باشد. سالمی معتقد است که: “یک منتور و یک فرد خواهان راهنمایی، باید متوجه شوند که برقراری ارتباط همیشه نیازمند به یک امر رسمی و جدی نیست. بهتر است بر حفظ روابط حرفه‌ای و یادگیری بیشتر، روی آنچه می‌توانید تمرکز کنید”. وی ادامه می‌دهد: “لازم نیست کاملا رفتاری فشرده داشته باشد و این همان چیزی است که منتور و شاگرد باید بدانند. شما درگیر یک مکالمه و گفتگوی مداوم هستید و این رابطه‌، قرار نیست زندگی شما را به طور کامل اصلاح کند.”

بخشی از سختی‌های یافتن منتور یادگیری نحوه پیگیری مناسب و فعال بودن در رشد کسب‌وکار خود است. این درس‌ها می‌تواند برای هر فردی در هر مرحله از حرفه خود، اعمال شوند. به خصوص برای افراد جوانی که تازه در یک صنعت ظهور می‌کنند و یا فاقد تجربه لازم برای پیشرفت هستند. آنها ممکن است نسبت به تلاش‌های خود احساس خودآگاهی داشته باشند. بعضی اوقات، در این لحظه‌ها تنها چیزی که نیاز دارید این است که شخصی را پیدا کنید، شخصی که جای شما بوده اما مسیر موفقیت خود را ایجاد کرده است.

دیمیتری آرگیروپولوس، مدیرعامل آوانت گلوبال می‌گوید: “منتور مدرن می‌تواند ذهن و حرفه شما را به گونه‌ای ارتقا دهد که در مدرسه، اتاق هیئت مدیره یا سفر کاری آموزش داده نشده. برای من، منتورینگ بخشی بی‌نظیر از رشد شغلی بوده است.”

چگونه می‌توان با منتور رابطه برقرار کرد؟

هنگامی که با کسی ملاقات کردید و مکالمه اولیه داشتید، اگر فکر می‌کنید برای پیشرفت شغلی شما می‌تواند مشاوره ارزشمندی به شما ارائه دهد، پیگیری لازم برای ارتباط را شروع کنید. این که چندبار (در طول هفته یا ماه) با منتور خود صحبت کنید، به خود شما بستگی دارد، اما هدف بینش طولانی‌مدت و مداوم است. این مسئله می‌تواند به معنای تماس با تلفن یا ملاقات برای صرف قهوه یک بار در هر سه ماه یا حتی فقط دو بار در سال باشد. سالمی می‌گوید: “شما باید زمان‌های دیدار با منتور خود را در تقویم یادداشت کنید. زیرا این زمان نباید فراموش شود”.

در حالی که جلسات حضوری مهم است، رسانه‌های اجتماعی به متقاضیان فرصت می‌دهند تا با منتورها تعامل منظم و بدون فشار داشته باشند. از توییتر (Twitter) و لینکدین (LinkedIn) برای این ارتباطات استفاده کنید. سالمی پیشنهاد می‌کند: “تلاش کنید تا با آنها ملاقات کنید. اگر تقویم آنها پر شده است، خارج از چارچوب فکر کنید. مثلا ” خوب، من در دفتر کار شما را ملاقات می‌کنم “یا “آیا می‌توانیم FaceTime داشته باشیم؟” فقط برای دریافت یک ارتباط موثر، همیشه لازم نیست فقط پیام بدهید.”

یک راه نهایی و معنادار برای برقراری ارتباط با یک منتور، ارسال یک پیام معمولی است. یک یادداشت تشکر یا هدیه کوچک می‌تواند کمک زیادی به شما کند تا حضور منتور خود را در زندگی، ارزشمند بدانید.

یک منتور خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟

انتخاب عاقلانه هنگام انتخاب منتور مهم است. او کسی است که باید به او نگاه کنید و آرزوی شبیه او را داشته باشید. با این اوصاف، ویژگی‌های مختلفی وجود دارد که همه منتورهای خوب از آنها استفاده می‌کنند.

  • تجربه و موفقیت

در ابتدایی‌ترین سطح، منتور شما باید بیش از شما تجربه و سابقه موفقیت داشته باشد. آرگیروپولوس معتقد است: “یک منتور  عالی کسی است که ویژگی‌های او، بیانگر نسخه‌ای باشد که شما در آینده از خود انتظار دارید. از طرف دیگر، برخی از منتورهای عالی ممکن است به شما کمک کنند تا یاد بگیرید که مانند دیگران نباشید. منتورهای بزرگ یک مجموعه مهارت مکمل دارند و ویژگی‌های مختلفی را به نمایش می‌گذارند”.

  • اصالت، همدلی، خلاقیت و صداقت

داگ وایت، یک متخصص کسب‌و‌کار و سردبیر وب سایت TCG Blog ، توصیه می‌کند که به دنبال منتوری باشید که دارای شخصیت و ویژگی‌های قوی باشد که ارزش تقلید داشته باشند. وایت نیز اضافه می‌کند که: “به دنبال منتورهایی باشید که اصیل، همدل، خلاق و صادق باشند. شما به کسی نیاز دارید که در رشد شغلی شما مراقبت‌تان باشد و روی استعدادهای شما سرمایه‌گذاری کند. همچنین او باید در مورد حقایق با شما صحبت کند. گاهی اوقات شما تنها به برخی انتقادات سازنده یا یک بررسی واقعی نیاز دارید.”

  • ارزش‌های مشابه ارزش‌های خودتان

یک منتور در همان منطقه تجاری ممکن است چالش‌ها و نگرانی‌های کسب‌وکار شما را بهتر درک کند. اینجاست فلسفه و سبک رهبری ممکن است از اهمیت بیشتری برخوردار باشد. استوری پیشنهاد می‌کند: “اطمینان حاصل کنید که منتور از یک سیستم ارزشی مشابه در رهبری و مدیریت برخوردار است. دانستن اینکه (به عنوان یک رهبر) او چه کسی است، بسیار مهم است. قبل از اینکه وارد یک رابطه راهنمایی شوید، فرد مقابل را خوب بشناسید. فقط در این صورت است که می‌توانید خود را با راهنمای مناسب همسو کنید.”

نتیجه سخن

تمام هدف ما برای جستجوی یک منتور خوب این است که بینش مهمی در باب پیشرفت خود کسب کنیم و حرفه خود را ارتقا دهیم. تنها راهی که ممکن است این شرایط را به خوبی پیش ببرید توجه به این امر است که که در مورد صنعت خود پیشگام باشید. ما باید فعالانه عمل کنیم. مهم است که همواره به دنبال کسی بروید که می‌خواهید از او الگوبرداری کنید. کسی که می‌تواند در مناطقی که کمبود دانش و مهارت دارید، به شما کمک کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره جامع و بلندمدت «تحلیلگر حرفه‌ای کسب‌وکار» با رویکرد کاربردی و اجراییاطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن