بازاریابی

همه آنچه باید درباره طراحی تجربه کاربر (UX) بدانید

طراحی تجربه کاربر (UX) یک حرفه بسیار گسترده، مرتبط با چندین رشته و جذاب است. این حرفه، محصولات و خدماتی که ما روزانه استفاده می‌کنیم را شکل می‌دهد و می‌تواند در رسیدن یک کسب و کار به موفقیت، نقشی تعیین‌کننده ایفا کند.

کار کردن در حوزه طراحی UX چالش‌برانگیز است و به مهارت‌های بسیار متنوعی نیاز دارد. اگر می‌خواهید وارد این زمینه شوید ، چیزهای زیادی برای یادگیری وجود دارد.

در این راهنما، ما توضیحاتی در زمینه طراحی UX ارائه خواهیم داد و همه آنچه را که باید در مورد شروع کار در این صنعت هیجان‌انگیز بدانید به شما می‌گوییم.

طراحی تجربه کاربر چیست؟

تجربه کاربر (UX) به تعامل هر کاربر با محصول یا خدمات گفته می‌شود. طراحی UX شامل تک تک عناصر شکل‌دهنده این تعامل، ایجاد احساس در کاربر و رساندن کاربر به مقصود خود می‌شود. این موارد می‌تواند شامل حال هرچیزی باشد، از احساسی که یک محصول فیزیکی در دستانتان به شما می‌دهد گرفته تا ساده بودن فرآیند پرداخت هنگام خرید یک محصول آنلاین. هدف از طراحی UX ایجاد تجربه‌های دلپذیر آسان، کارآمد همه جانبه برای کاربر است.

“تجربه کاربر شامل تمام جنبه‌های تعامل کاربر با شرکت، خدمات و محصولات آن است.” (دان نورمن)

طراحان UX تحقیقات بازار، توسعه محصول، استراتژی و طراحی را برای ایجاد تجربه کاربری بی‌نقص برای محصولات، خدمات و فرآیندها ترکیب می‌کنند. آن‌ها پل ارتباطی بین مشتری و شرکت می‌سازند و به شرکت کمک می‌کنند تا نیازها و انتظارات آن‌ها را بهتر درک کرده و آن‌ها را برآورده کند.

تفاوت بین طراحی UX و UI

هنگامی که در مورد UX صحبت می‌کنیم، اصطلاح طراحی رابط کاربر (UI) نیز در کنار آن ظاهر می‌شود. بنابراین، مهم است که بدانیم UX و UI دو چیز متفاوت هستند و نباید آن‌ها را باهم اشتباه رفت.

“UX بر حل مشکلات کاربر متمرکز است، درحالی که UI بر ظاهر و عملکرد سطحی محصول تمرکز دارد.” (کن نورتون)

طراحی رابط کاربر همان UX نیست. UI به رابط واقعی یک محصول اشاره دارد: طراحی بصری صفحه‌هایی که کاربر هنگام استفاده از یک اپلیکیشن تلفن همراه با آن‌ها مواجه می‌شود یا دکمه‌هایی که در وبسایت‌ها وجود دارند. طراحی UI مربوط به تمام عناصر بصری و تعاملی رابط محصول است، از تایپوگرافی و پالت رنگ گرفته تا انیمیشن‌ها را پوشش می‌دهد.

طراحی UX در همه‌جا وجود دارد، از جمله چیدمان یک سوپرمارکت، ارگونومی یک وسیله نقلیه، قابلیت استفاده از یک برنامه تلفن همراه. در حالی که اصطلاح “تجربه کاربر” برای اولین بار توسط دان نورمن در دهه ۹۰ ایجاد شد، مفهوم UX برای مدت طولانی‌تری وجود داشته است.

تاریخچه طراحی UX

برخی از اساسی‌ترین اصول UX را می‌توان از ۴۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در فلسفه فنگ شویی چین باستان جستجو کرد، که تمرکز آن بر تنظیم محیط اطراف شما به بهینه‌ترین، هماهنگ یا کاربرپسندترین روش است. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد از اوایل قرن ۵ قبل از میلاد، تمدن‌های یونان باستان ابزار و محل کار خود را بر اساس اصول ارگونومی طراحی کرده‌اند.

در اواخر قرن نوزدهم، متفکران و صنعتگران بزرگی مانند فردریک وینسلو تیلور و هنری فورد، اصول طراحی تجربه اولیه را در فرایندهای تولید خود وارد کردند. تیلور که قصد کارآمدتر ساختن نیروی انسانی را داشت، تحقیقات گسترده‌ای را در مورد تعاملات بین کارگران و ابزار آن‌ها انجام داد؛ دقیقاً مانند طراحان UX امروزه که نحوه تعامل کاربران با محصولات و خدمات را بررسی می‌کنند.

شخصیت کلیدی دیگر در تاریخ UX مهندس صنایع، هنری دریفوس است. دریفوس توصیف بسیار دقیقی از آنچه اکنون به عنوان طراحی UX می‌شناسیم ارائه می‌دهد:

“هنگامی که نقطه تماس بین محصول و مردم به یک نقطه اصطکاک تبدیل شود، طراح شکست خورده است. از طرف دیگر، اگر افراد با تماس با محصول از ایمنی، راحتی، اشتیاق بیشتری برای خرید و کارآیی بیشتری برخوردار شوند، طراح موفق شده است.” (هنری دریفوس)

در اوایل دهه ۹۰، دان نورمن، دانشمند علوم شناختی، به عنوان معمار UX به تیم اپل پیوست و اولین شخصی شد که عبارت UX را در عنوان شغلی خود داشت. او اصطلاح “طراحی تجربه کاربری” را به وجود آورد زیرا می‌خواست تمام جنبه‌های تعامل شخص را با یک سیستم، از جمله طراحی صنعتی، گرافیک، رابط، تعامل فیزیکی و کتابچه راهنما پوشش دهد. از آن زمان، به هر یک از این حوزه‌ها یک تخصص اختصاص یافته است. این روزها شرکت‌ها برای نقش‌های بسیار خاص مانند محقق UX یا طراح تعامل به طور کاملا تخصصی افراد را استخدام می‌کنند تا تمام جنبه‌های مختلف تجربه کاربر را پوشش دهند.

قرن‌ها است که انسان‌ها به دنبال بهینه‌سازی محیط اطراف خود برای به حداکثر رساندن راحتی کاربر هستند. این روزها اصطلاح طراحی UX دارای مفهوم دیجیتالی قوی است که به برنامه‌ها، وبسایت‌ها، نرم‌افزارها، ابزارها و فناوری اشاره دارد.

شاخه‌های طراحی UX

UX یک اصطلاح گسترده است که می تواند به چهار شاخه اصلی تقسیم شود: استراتژی تجربه (ExS)، طراحی تعامل (IxD)، تحقیقات کاربر (UR) و معماری اطلاعات (IA).

استراتژی تجربه (ExS)

طراحی UX فقط مربوط به کاربر نهایی نیست، بلکه ارزش بالایی برای کسب و کار ارائه دهنده کالا یا خدمات به ارمغان می‌‌آورد. استراتژی تجربه در واقع طراحی یک استراتژی جامع کسب و کار است که هم نیاز مشتری و هم نیاز شرکت در آن لحاظ می‌شود.

طراحی تعامل (IxD)

طراحی تعامل با در نظر گرفتن تمام عناصر تعاملی مانند دکمه‌ها، انتقال صفحه و انیمیشن‌ها به چگونگی تعامل کاربر با سیستم می‌پردازد. طراحان تعامل به دنبال ایجاد طرح‌‌‌‌‌های بصری هستند که به کاربر اجازه می‌دهد وظایف و اقدامات مورد نظرش را بدون زحمت انجام دهد.

تحقیقات کاربر (UR)

طراحی UX در واقع شناسایی یک مشکل و طراحی راه حل است. این امر مستلزم تحقیق و بازخورد گسترده مشتریان موجود یا بالقوه است. در طول مراحل تحقیق، طراحان UX برای درک نیازها و اهداف کاربر، با استفاده از نظرسنجی‌ها، مصاحبه‌ها و آزمایشات داده‌های کمی و کیفی را جمع‌آوری می‌کنند و آن‌ها برای تصمیم‌گیری صحیح در مورد طراحی به کار می‌گیرند.

معماری اطلاعات (IA)

معماری اطلاعات عبارت است از شیوه سازماندهی اطلاعات و محتوا به روشی معنادار و در دسترس. این امر برای کمک به کاربر در جهت یافتن محصول خود بسیار مهم است. برای تعیین IA هر محصول خاص، معماران اطلاعات رابطه بین مجموعه‌های مختلف محتوا را در نظر می‌گیرند. آن‌ها همچنین به زبان استفاده شده بسیار توجه می‌کنند تا هم قانع‌کننده و هم سازگار باشد.

در این چهار حوزه، مجموعه‌ای از رشته‌های فرعی نیز وجود دارد. همانطور که در نمودار زیر مشاهده می‌کنید، طراحی تجربه کاربر بسیار بیشتر از طراحی است. این رشته عناصر علوم شناختی و روانشناسی، علوم کامپیوتر، طراحی ارتباطات، و موارد دیگر را در بر می‌گیرد.

وظایف طراح UX

طراحان UX سعی دارند محصولات، خدمات و فناوری روزمره را تا حد ممکن مورد پسند کاربر سازند و در دسترس قرار دهند. آن‌ها از تفکر طراحی استفاده می‌کنند تا خواسته‌های کاربر را با امکان فنی و دوام کسب و کار سازگار کنند. نمودار زیر فرایند طراحی را نشان می‌دهد. روند تفکر طراحی را می‌توان به چهار مرحله مختلف تقسیم کرد: الهام، مفهوم سازی، تکرار و نمایش.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره جامع و بلندمدت «تحلیلگر حرفه‌ای کسب‌وکار» با رویکرد کاربردی و اجراییاطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن