بهره‌وری شخصی

چگونه می‌توانیم یک سخنرانی عالی برای معرفی خود داشته باشیم؟

اولین برخورد بر تصور دیگران از ما تأثیر می‌گذارد. اگر یک سخنرانی تأثیرگذار و خوب در مورد خودتان را به طور مختصر و هوشمندانه ارائه کنید، تأثیرات قابل‌توجهی بر اولین برخوردتان با دیگران خواهد داشت. بسیار مهم است که سخنرانی خوبی را به مخاطب ارائه دهید. با این حال، سخنرانی واقعی می‌تواند چالش‌برانگیز باشد زیرا بسیاری از افراد در آن لحظه، با عصبی بودن و فراموشی دست‌وپنجه نرم می‌کنند که می‌تواند بر عملکرد گفتاری آن‌ها تأثیر بگذارد. همچنین، برنامه‌ریزی و نوشتن یک سخنرانی برای معرفی خودتان می‌تواند یک فرایند اعصاب خردکن و خسته‌کننده باشد.

اگر به سؤالاتی از این دست فکر می‌کنید که چگونه بر آشفتگی‌های سخنرانی غلبه کنیم، اطلاعات مهم درباره خود را آماده کرده و تأثیرگذارترین سخنرانی را به مخاطبان مورد نظر ارائه دهیم، با ما در این مقاله همراه باشید تا راه‌های برنامه‌ریزی، ایجاد و ارائه سخنرانی قانع‌کننده و قابل‌توجه را برای شما به اشتراک بگذاریم.

سخنرانی معرفی چیست؟

این سخنرانی اصلی‌ترین وسیله برای معرفی خودتان به جمعیت مورد نظر است. جمعیت می‌تواند متشکل از همکاران، کارفرمایان، هم‌گروهی‌ها، شرکای تجاری یا تنها افرادی باشند که دوست دارید از افکار و باورهای شما اطلاع داشته باشند. حرف‌های شما در این بخش باید مختصر باشد تا بتوانید اهداف، علایق یا ایده‌های خود را در مدت کوتاهی معرفی کنید.

اهمیت سخنرانی معرفی

سخنرانی معرفی، پیشینه‌ای مختصر از شما را در مورد اهداف، علایق، نقاط قوت، باورها و دستاوردها به جمعیت ارائه می‌دهد. لازم است این گفتار برای معرفی و از بین بردن موانع اجتماعی در عموم به اندازه کافی مختصر شود. گفتار مقدماتی می‌تواند پیش‌گام سایر مباحث برجسته و باعث آشنایی و تأثیرگذاری گردد.

چهار ویژگی یک سخنرانی خوب برای معرفی خودتان

برداشت‌های اولیه ماندگار در ذهن افراد به اندازه سخنرانی معرفی شما مهم هستند. سخنرانی خوب برای معرفی خودتان باید دارای ویژگی‌های زیر باشد:

واقعی

جزئیات مربوط به زندگی شخصی و موفقیت شما باید تا حد امکان دقیق و واقعی باشند. حتی در صورت لزوم نام‌ها و تاریخ‌ها را عنوان کنید. نباید هیچ دروغی در صحبت شما وجود داشته باشد و رویدادها باید از نظر ترتیب زمانی درست باشند زیرا نشان‌دهنده اعتبار و صداقت شما هستند.

مختصر

این نکته را به خاطر بسپارید که هرچه بیشتر صحبت کنید، بی‌علاقگی مخاطبین به نیت شما بیشتر می‌شود و منجر به بی‌حوصلگی و عدم تعامل آن‌ها خواهد شد. ارائه یک معرفی جذاب، مختصر و واقعی برای ارتقاء و حفظ تعامل با مخاطبان ضروری است.

سازگار با مخاطب و مناسبت

یک سخنرانی خوب برای معرفی باید اطلاعاتی را منتقل کند که برای مخاطب تنظیم شده و سازگار با علایق آن‌ها باشد. می‌توانید یادداشت‌هایی در مورد ترجیحات مخاطبان و نوع رویداد حاضر آماده کنید و متناسب با آن متن سخنرانی خود را آماده نمایید. هیچ‌چیز مؤثرتر از یک سخنرانی مقدماتی نیست که به طور قابل‌توجهی برای مخاطب جذاب و مناسب تنظیم شده باشد.

هیجان‌انگیز

شما می‌توانید با افزودن کلمات الهام‌بخش، نقل‌قول‌ها یا کلمات قانع‌کننده، حواس مخاطب را به گفته‌های خود، جمع کنید. به این ترتیب، مخاطبان با صحبت‌های شما تعامل خواهند داشت.

مراحل تدوین سخنرانی معرفی

مراحل گام‌به‌گام تدوین سخنرانی معرفی شامل موارد زیر است:

  • آماده‌سازی
  • تمرین و ویرایش
  • برنامه‌ریزی
  • ارائه واقعی

۱- آماده‌سازی

آماده شدن برای سخنرانی، شامل ایجاد یک طرح کلی سخنرانی، ارائه سرگرمی‌ها و علایق، ارائه اهداف خودتان و برجسته شدن در این اهداف است. جملات زیر بخشی از یک مثال گفتار مقدماتی است که بر اساس مراحل آماده‌سازی ترتیب داده شده‌اند:

  • معرفی مستقیم: “صبح‌به‌خیر! نام من جان دیویی است و من دانشجوی برنامه‌نویسی کامپیوتر در دانشگاه برکلی هستم”.
  • علایق و برنامه شغلی: “من در حال توسعه برنامه‌ای هستم که به مردم امکان می‌دهد از طریق حساب توییتر خود پیتزا سفارش دهند. این آخرین برنامه‌ای است که من طراحی کرده‌ام”.
  • سوابق شغلی: “برنامه دوم من به دلیل مشارکت در کمک به مردم در مکان‌یابی جای پارک‌های مجاور، جایزه دانشگاه را دریافت کرد”.
  • ارائه اهداف: “به دلیل دانش گسترده شخصی‌ام، در نوشتن برنامه و ارتباطات گسترده حرفه‌ای، می‌دانم که امروزه چه چیزی برای جوانان مفید و مناسب است. برنامه‌های من راحتی و کمک فوری را ارائه می‌دهند”.
  • برجسته‌سازی اهداف: “من زمان زیادی را برای شرکت در کنوانسیون‌های برنامه اختصاص می‌دهم تا ترجیحات مخاطبان خود را بشناسم و همیشه برنامه‌های برتر را طراحی کنم”.

۲- تمرین و ویرایش

دومین مرحله مهم در تدوین سخنرانی مناسب، تمرین و ویرایش است. می‌توانید سخنرانی خود را کوتاه کنید، از جملات کوتاه استفاده کرده، تمرین نمایید و متناسب با آن محتوای کلام خود را حفظ کنید. یک مثال سخنرانی معرفی که با استفاده از جملات ساده تدوین شده است، به این شکل خواهد بود:

  • “من در خوابگاه خارج از دانشگاه با بهترین دوست خود کار می‌کردم. در این خوابگاه بود که مونتاژ و جداسازی تلفن‌های همراه و لپ‌تاپ‌ها را شروع کردم”.

۳- برنامه‌ریزی

برنامه‌ریزی پیش از سخنرانی شامل تعیین مخاطب، نکات مربوطه، هدف و لحن سخنرانی است.

۴- ارائه واقعی

در نهایت، ملاحظات اساسی قبل از ایراد سخنرانی واقعی شامل آرامش، زبان بدن قابل‌قبول، اجتناب از عجله و استفاده از شوخ‌طبعی در صورت بروز یک اشتباه است.

چگونه سخنرانی معرفی را شروع کنیم؟

سرانجام، پس از گذراندن ساعت‌ها توصیف، ویرایش و تمرین سخنرانی خود، می‌خواهید سخنرانی را به مخاطبان واقعی ارائه دهید. شروع سخنرانی معرفی بسیار مهم است زیرا توجه مخاطب را به خود جلب کرده و مدت‌زمان علاقه و تعامل مخاطبان نسبت به سخنرانی شما را تعیین می‌کند. اگر در ابتدای سخنرانی احساس خستگی کردید، شانس کمی برای انتقال پیام و تأثیرگذاری بر مخاطبان وجود دارد.

بیایید راه‌های مختلف شروع سخنرانی معرفی و جلب توجه مخاطبان را بررسی کنیم:

مرجع رویدادهای جاری

شروع سخنرانی با یک رویداد خبری جاری و مرتبط، روشی مؤثر برای جلب‌توجه است، زیرا ارتباط موضوع را در دنیای امروز نشان می‌دهد. می‌توانید از اخبار یا آخرین روندهای مربوط به هدف سخنرانی مورد نظر خود و مخاطبان مورد نظر استفاده کنید. یک مثال سخنرانی معرفی عالی ممکن است با “روز به خیر” شروع شود و ادامه پیدا کند که “آمریکا تا ژوئیه ۲۰۲۰ به ۱ میلیون مورد مبتلای جدید کووید ۱۹ رسیده است”.

استفاده از نقل‌قول‌ها

شروع یک سخنرانی مقدماتی با یک نقل‌قول مربوطه لحن بقیه سخنرانی را تعیین می‌کند. می‌توانید یک سخنرانی مقدماتی را با نقل‌قولی از بیل گیتس آغاز کنید: “زندگی عادلانه نیست، به آن عادت کن”.

سناریوی “چه می‌شود اگر”

قدرت مشارکت در توانایی گوینده است که بلافاصله توجه جمعیت خود را به سخنرانی جلب کند. پرسیدن سناریوی “چه می‌شود اگر” مردم را وادار می‌کند تا جریان افکار شما را دنبال کنند. برای نمونه “اگر ما تنها ساکنان انسانی این کهکشان باشیم، چه؟ اگر نسل ما منقرض شود چه اتفاقی می‌افتد؟ “

استفاده از کلمه “تصور کن”

این تکنیک با جذب مخاطب به سمت تجسم تصویر ذهنی از یک موقعیت خارق‌العاده، از تصویر هدایت شده استفاده می‌کند. هدف این است که تمام حواس مخاطب را درگیر کنید تا تأثیرگذاری را بیشتر کرده و آن‌ها را به تفکر مثبت تشویق کنید. برای مثال “تصور کنید که در جزیره‌ای متروک گیر افتاده‌اید و هیچ کس در کنار شما نیست. اولین کاری که انجام می‌دهید چه خواهد بود؟”

قصه‌گویی

یک داستان کوتاه یا قصه خوب تمرین شده توجه مخاطب را جلب می‌کند و در طول سخنرانی مشارکت و الهام عاطفی را بر می‌انگیزد. مردم داستان‌های شخصی را راحت‌تر از سخنرانی‌های عمومی رسمی به خاطر می‌آورند.

با یک داستان جذاب از شخصی یا داستان زندگی خود شروع کنید و ببینید چگونه این داستان جذابیت بصری و فوری را برای مخاطبان شما ایجاد می‌کند. برای نمونه “وقتی جوان بودم، یک سگ بزرگ داشتیم که در مقابل آسیب‌ها از من محافظت می‌کرد … “

با یک شوک شروع کنید

در طول سخنرانی مخاطبان را با ارائه اظهارات قدرتمند، قانع‌کننده یا حیرت‌انگیز و سکوت مختصر بر صندلی‌هایشان میخکوب کنید. شما آن‌ها را درگیر گفتار خود می‌کنید در حالی که نمی‌دانید در آینده چه خواهید گفت. مثلا: “ما نمی‌توانیم ببازیم. نمی‌توانیم ببازیم…”

سؤال بپرسید

ارائه یک سؤال تحت‌اللفظی یا تصویری به مخاطبان در ابتدای سخنرانی، یک پاسخ شهودی را به دنبال دارد، خواه به پاسخ نیاز باشد یا نه. این کار اجازه می‌دهد تا مخاطب احساس کند که در افکار شما گنجانده شده و حس ارتباط را ایجاد می‌کند. برای نمونه “چه کسی نمی‌خواهد با پشتکار خود ثروتمند شود؟”

بازی با طنز

طنز راهی مؤثر برای جلب‌توجه مخاطبان است. برای شروع سخنرانی خود می‌توانید چند لطیفه تعریف کنید، اما همیشه آن را مناسب با علاقه مخاطب و مناسبت مورد نظر خود، تعیین نمایید.

آمار

می‌توانید از یک آمار قانع‌کننده و شخصی استفاده کنید که باعث تحریک کنجکاوی مخاطب شده و پیام شما را مستقیما به او منتقل می‌کند. همچنین می‌تواند یک آمار واقعی شگفت‌انگیز باشد که راه حلی برای مشکلات مخاطبان و مرتبط با موضوع انتخابی شما ارائه می‌دهد. برای مثال “تصور اینکه ۷۰ درصد جمعیت جهان از بیماری کووید ۱۹ بهبود یافته‌اند، شگفت‌انگیز است… “.

چگونه می‌توانید سخنرانی معرفی را به پایان برسانید؟

به همان میزان که شروع و ادامه سخنرانی مهم است، پایان‌بندی درست نیز یک چالش مهم برای شماست. با استفاده از موارد زیر می‌توانید سخنان خود را به پایان برسانید در حالی که مطمئن هستید، مخاطبان را به یک اقدام مهم دعوت کرده‌اید.

عنوان

می‌توانید از عنوان سخنرانی خود (در صورت وجود) به عنوان آخرین اظهارنظرتان استفاده کنید. کلمات پایانی ماندگار می‌شوند، پیام شما را تقویت می‌کنند و مخاطبان را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

نتیجه‌گیری

می‌توانید به نقل‌قول یا داستان اولیه خود بازگردید، نکات اصلی سخنرانی خود را تکرار کرده و خلاصه کنید. از جملاتی مانند “ما به انتهای جایی که شروع کرده‌ایم رسیدیم … ” استفاده کنید.

چالش

شما می‌توانید یک تماس یا چالش چشمگیر برای تغییر، اقدام یا مشارکت مخاطبان پیشنهاد دهید. این چالش مخاطبان را تشویق می‌کند تا بر اساس آنچه از صحبت شما شنیده‌اند، اقداماتی را آغاز کنند.

نقل‌قول

یک نقل‌قول معروف جهت ایجاد تأثیر ماندگار برای سخنرانی و همچنین پایان‌بندی آن ذکر کنید. مانند “با کمک شما، ما می‌توانیم دوباره فکر کنیم و در مورد مسائل جدید پیش روی خود بهتر عمل کنیم” -نقل‌قول از رئیس‌جمهور آبراهام لینکلن.

تکرار

از یک عبارت استفاده کنید و آن را به صورت مکرر و تجمعی بسازید. این پایان مکرر تأثیر سخنرانی شما را بر مخاطب افزایش می‌دهد. مثلا “وظیفه ما، در نظر گرفتن فرصت‌هاست، از آن استفاده کنید. با روح خود سفر کنید و این وظیفه را به ثمر برسانید”.

آوازخوانی

چند بار در سخنرانی خود یک عبارت خاص را ارائه دهید و دوباره بیان کنید. از مخاطبان خود بخواهید این عبارت را به عنوان نشانه تکرار کنند. این پایان با حالت آوازخوانی، یک پایان ماندگار برای سخنرانی شماست.

آرزوی خیر

 شما می‌توانید با داشتن آرزوی خیر در پایان سخنرانی، حرکات مهربانانه انجام دهید. برای نمونه “خداحافظ و مراقب خودتان باشید”.

تبریک گفتن

 به عنوان قسمت پایانی سخنرانی خود از یک پیام تبریک استفاده کنید. این پایان تبریک، مخاطب را به سمت تغییر یا عمل ترغیب می‌کند. “من به همه افرادی که وارد فصل جدیدی شده‌اند، سلام می‌کنم … “.

بازی‌های بدنی

در نهایت، می‌توانید برخی حرکات را نشان دهید یا به یک حرکتی اشاره کنید تا علامت بسته شدن صحبت شما باشد. برای مثال، می‌توانید بسته شدن یک کتاب را با دستان خود تقلید کنید و بگویید: “اکنون فصل آخر به پایان می‌رسد … “

طرح کلی سخنرانی برای معرفی خود

در این قسمت نمونه‌ای از یک طرح سخنرانی مقدماتی را در نظر داریم که به عنوان راهنمای ایجاد سخنرانی معرفی شما عمل می‌کند:

  • علاقه آن‌ها را جلب کنید.
  • اطلاعات پیش‌زمینه را ارائه دهید.
  • موضوع مورد بحث خود را با استفاده از حداقل جملات ایجاد کنید.
  • مثال‌هایی را ذکر کنید.
  • نتیجه‌گیری و جمع‌بندی کنید.

نمونه موضوعات مهم برای ارائه در سخنرانی معرفی

موارد زیر موضوعاتی هستند که می‌توانید برای سخنرانی خود استفاده کنید:

  • چه چیزی شما را از سایر افراد متمایز می‌کند؟
  • هدف اصلی شما در زندگی چیست؟
  • کدام حادثه نقش مهمی در زندگی شما دارد؟ حادثه و پیام را بگویید.
  • مهارت‌های منحصربه‌فرد شما چیست؟
  • مراحل مهم در زندگی شما چیست؟

نتیجه سخن

سخنرانی معرفی وسیله‌ای اساسی برای رساندن هدف و تأثیرگذاری بر جمعیت مورد نظر است. این عمل می‌تواند اعتبار مناسبی را برای شما ایجاد کند یا حتی آن اعتبار از بین ببرد. می‌توانید با آماده‌سازی، تمرین، ویرایش و برنامه‌ریزی برای سخنرانی تأثیرگذار خود شروع کنید.

هنگامی که سخنرانی به طریق درستی تدوین شد، می‌توانید از طریق نکات مختلف ذکر شده، سخنرانی را آغاز نموده، ارائه و پایان دهید. سخنرانی شما می‌تواند اولین و بهترین برداشت را در ذهن مخاطبین به صورت طولانی‌مدت ایجاد کند. پس مهم است که آن را جدی بگیرید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره تخصصی «مدیریت پروژه چابک (اجایل)» با اسکرام مستر ارشد اکالااطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن