مدیریت منابع انسانی
استراتژی یادگیری سازمانی چیست و چگونه در کسب و کار پیادهسازی میشود؟
استراتژی یادگیری سازمانی شرکت را قادر میسازد تا به یادگیری، بهبود و توسعه قابلیتهای جدید بر اساس موفقیتها و شکستهای گذشته ادامه دهد. بیایید نگاهی به تمام آنچه در فرایند ایجاد یک استراتژی یادگیری سازمانی نیاز دارید بیاندازیم.
یادگیری سازمانی چیست؟
قبل از اینکه به جزئیات استراتژی یادگیری سازمانی بپردازیم، بیایید بررسی کنیم که این استراتژی چیست.
یادگیری سازمانی فرآیند ایجاد و انتقال دانش در کسب و کار شما و استفاده از آن اطلاعات برای تغییر استراتژی است. همانطور که شرکت شما رشد میکند و تجربه و تخصص به دست میآورد، باید آموختههای جدید را در فرآیند کلی کاری ادغام نمایید.
یادگیری سازمانی یک موضوع گسترده است و میتواند زمینههایی مانند تناسب محصول با بازار، مشتری ایدهآل شما یا توسعه محصول را پوشش دهد.
سه نتیجه کلیدی برای یادگیری سازمانی وجود دارد:
- ایجاد دانش: شناخت بینشهای جدید در مورد سازمان
- حفظ دانش: تبدیل یادگیری ضمنی فردی به اطلاعات کاملاً مستند
- انتقال دانش: به اشتراک گذاری آموختهها با کسب و کار
به عنوان مثال، تصور کنید برای یک شرکت نرمافزار به عنوان سرویس (Software as a Service یا SaaS) کار میکنید. مشتریان را از دست میدهید زیرا استفاده از محصول شما آسان نیست. یادگیری سازمانی به این صورت است که اطلاعاتی را که از مشتری آموختهاید، به صورت واضح مستندسازی کرده و سپس یک برنامه عملیاتی با فروش، محصول و فناوری اطلاعات برای بهبود محصول جهت جلوگیری از ریزش بیشتر ایجاد میکنید.
از طریق یک برنامه داخلی ساختاریافته، نه تنها میتوانید اطمینان حاصل کنید که تیم آموختههای به دست آمده را در شرکت شما حفظ میکند، بلکه میتوانید آنها را با تیمهای مرتبط و تصمیمگیرندگان نیز به اشتراک بگذارید.
جوامع دانش
چهار نوع جامعه دانش در یک سازمان وجود دارد:
شخصی
همانطور که احتمالاً از نام آن حدس میزنید، یادگیری شخصی به یک فرد مربوط میشود. در این صورت، کارمند شما مهارتهای سخت و نرم جدیدی را یاد میگیرد که بر بهرهوری و موفقیت کلی تیم تأثیر میگذارد. این به خود فرد بستگی دارد که تصمیم بگیرد که آیا میخواهد آموختهها را با تیم خود یا کل سازمان به اشتراک بگذارد. مهمتر از همه، هنگامی که کارمند تیم یا کسب و کار را ترک میکند، دانش او نیز همراهش میرود.
گروهی
همه ما میدانیم که مردم میتوانند چیزهای زیادی از یکدیگر یاد بگیرند. این امر به ویژه در یک سازمان اهمیت دارد. چند تعریف متناقض از چیستی یادگیری گروهی وجود دارد. برخی بر این باورند که یادگیری گروهی به عنوان گروهی تعریف میشود که اقدامی انجام میدهند، بازخورد دریافت میکنند و سپس آن را در اقدامات بعدی به کار میگیرند. برخی دیگر، یادگیری گروهی را به معنی به اشتراک گذاشتن دانش شخصی اعضای تیم با سایر اعضا میدانند. صرف نظر از تعریف آن، گروه مکان مهمی برای اشتراک گذاری اطلاعات جدید است.
سازمانی
هر چهار نوع جامعه دانش به استراتژی کلی یادگیری سازمانی شما کمک میکنند. اما ذکر آن جدا از سه مورد دیگر ضروری است. یادگیری سازمانی نحوه ایجاد، سازماندهی و حفظ دانش در کسب و کار شما است. این در تمام فعالیتهای شرکت اتفاق میافتد، به عنوان مثال مدیریت افراد، موفقیت مشتری، یا امنیت فناوری اطلاعات. این یادگیریها نیز با سرعتهای متفاوتی رخ میدهند. به عنوان مثال، آزمایش سریع تیم محصول، یادگیری را سریعتر از یادگیریهای فروش فصلی امکانپذیر میسازد. هدف یادگیری سازمانی، سازگاری با شرایط متغیر کسب و کار، شرایط نامطمئن و بهبود کارایی تیم شما است.
بین سازمانی
یادگیری بین سازمانی به معنای به اشتراک گذاری دانش و یادگیری سازمانهای مختلف از یکدیگر است. از طریق این روش، تیم شما میتواند سریعتر کار کند زیرا کسی قبلاً تحقیقات را انجام داده است. همچنین ریسکها را کاهش میدهد زیرا میتوانید از اشتباهات شرکت دیگری درس بگیرید. شما معمولاً این روش را زمانی میبینید که توسط یک فرنچایز هنگام مطالعه مدل کسب و کار فرنچایز آن استفاده میشود.
نمونهای از یادگیری سازمانی چیست؟
بسیاری از شرکتها از یادگیری سازمانی برای رشد محصولات خود و ایجاد درآمد بیشتر استفاده میکنند. اجازه دهید شرکت والت دیزنی را به عنوان مثال در نظر بگیریم. بسیاری از ما آن را با فیلمهایی که حول محور پرنسسهای خیالی ساخته شدهاند و همچنین پارکهای تفریحی میشناسیم. با این حال، دیزنی به ابداع اشکال جدید سرگرمی از طریق یادگیری سازمانی خود ادامه میدهد. آنها یک شبکه تلویزیونی دارند، موسیقی تولید میکنند و با Disney+ وارد کسب و کار خدمات پخش آنلاین شدهاند.
دیزنی اولین سرویس استریم (پخش آنلاین) خود را در سال ۲۰۱۵ در بریتانیا راهاندازی کرد تا نیازهای در حال تغییر مصرفکنندگان را برآورده کند. این محصول DisneyLife نام داشت و اولین محصول دیزنی در خط سرویس استریم بود. در طی پنج سال بعد، دیزنی در مورد آنچه که مصرفکنندگان از یک سرویس استریم میخواهند آموخت. سپس، در سال ۲۰۱۹، آنها نسخه بهتر Disney+ را که امروز میشناسیم منتشر کردند.
در حالی که این نمونهای از تغییر یک شرکت به بازار محصول جدید است، اما تبدیل شدن به یک سازمان یادگیرنده به این معنا نیست که شما باید هر هفته تغییرات گستردهای در سطح شرکت داشته باشید. در عوض، سازمان شما باید هر روز تغییرات کوچک را یاد بگیرد و اعمال کند.
اهمیت استراتژی یادگیری سازمانی
به گفته مک کینزی، تنها ۸ درصد از مدیران نتایج روشنی را از تلاشهای یادگیری خود میبینند. با این حال، داشتن یک استراتژی یادگیری سازمانی برای موفقیت سازمان شما ضروری است. یک استراتژی سازمانی به خوبی تدوینشده، چارچوبی محکم برای کمک به تیم شما در برآورده کردن اهداف کلی استراتژیک شرکت شما فراهم میکند. همچنین شامل حفظ و انتقال دانش است که میتواند به شما در برآوردن نیازهای کارکنان، شرکا و مشتریان کمک کند.
یک استراتژی یادگیری سازمانی باید به چهار سوال اساسی پاسخ دهد:
- چه چیزهایی را باید بدانیم تا در ایجاد یک شرکت یادگیرمنده موثر عمل کنیم؟
- چگونه آموختههای جدید کسب و کار خود را ایجاد، تجزیه و تحلیل، به اشتراک گذاری و استفاده خواهیم کرد؟
- چه کسی مسئول اطمینان از ایجاد، تجزیه و تحلیل، اشتراک گذاری و استفاده از آموختههایمان است؟
- چگونه شرکت ما این روشها را در سازمان تقویت خواهد کرد؟
سازمانها بدون داشتن استراتژی دقیق، جهت و اثربخشی خود را از دست میدهند.
چرا داشتن یک استراتژی یادگیری سازمانی کلید موفقیت شرکت شماست؟
مککینزی گزارش میدهد که نیروی کار جهانی در ده سال گذشته به دلیل عوامل مختلفی مانند چشمانداز رقابتی فزاینده، انقلاب دیجیتال، نیروی کار چند نسلی، و مهارتهای مجدد/ ارتقاء مستمر کارکنان برای رقابت با زمانه، در حال تغییر بوده است. بنابراین، داشتن یک استراتژی یادگیری سازمانی قوی به شرکت شما کمک میکند تا:
- در یک محیط در حال تغییر، توانایی رقابت را داشته باشد: یکی از چالشهای اصلی یک کسب و کار این است که از رقبای خود جلوتر بماند. حفظ مزیت رقابتی مستلزم اجرای تاکتیکهای بسیاری در کل سازمان است تا کسبوکارتان را برای مصرفکننده برجسته کنید. با اطمینان از اینکه کارکنان دائماً در حال ایجاد، حفظ و انتقال دانش هستند، سازمان شما قادر خواهد بود نوآوری کند و از رقبا جلوتر باقی بماند.
- قابلیت سازگاری داشته باشد: همه رهبران کسب و کار میدانند که شرکت آنها برای بقا در طول زمان باید انعطافپذیر باشد. بسیاری از شرکتها را دیدیم که در طول همهگیری کووید، زمانی که تیمها باید از خانه کار میکردند، این کار را انجام میدادند. شرکتها نه تنها باید به روش جدیدی از کار عادت میکردند، بلکه باید در تناسب محصول با بازار خود تجدید نظر میکردند. مهارتهای حل مسئله برای موفقیت ضروری است.
- بهرهوری و سودآوری را افزایش دهد: سازمانهای یادگیرنده نسبت به سازمانهای غیر یادگیرنده بهرهوری و سودآوری بیشتری دارند. هنگامی که کارکنان به دانش دست مییابند، از آن برای بهرهوری بیشتر روش کار خود استفاده میکنند. هنگامی که آنها آموختههای جدید خود را با تیم به اشتراک میگذارند، مطمئن میشوند که همکارانشان نیز سازنده هستند. علاوه بر این، زمانی که تیم شما بهرهوری بیشتری داشته باشد، منجر به سود بیشتر برای کل سازمان شما میشود.
- نوآوری را امکانپذیر سازد: داشتن یک استراتژی یادگیری سازمانی قوی بسیار مهم است زیرا نوآوری را ترویج میکند و به کسب و کار شما اجازه میدهد تا به پتانسیل کامل خود برسد. این کار را با ایجاد محیط کاری انجام میدهد که در آن افراد با ایدههای مختلف آشنا میشوند، تعامل سازندهای دارند، آزمایش میکنند و به آنها زمان داده میشود تا روی دادهها فکر کنند.
چگونه یک استراتژی یادگیری سازمانی موثر ایجاد کنیم
۱- استراتژی یادگیری سازمانی خود را با استراتژی کسب و کارتان هماهنگ کنید
هدف شماره یک اجرای استراتژی یادگیری سازمانی، همسویی با اهداف استراتژیک شرکت شما است. به عنوان مثال، اگر هدف کسب و کار شما کمک به رشد فروش با درصد معینی در یک بازار جدید باشد، استراتژی یادگیری باید به تیم شما در رسیدن به آن هدف کمک کند. هنگامی که در مورد هدف خود تصمیم گرفتید، مطمئن شوید که آن را با سازمان به اشتراک بگذارید، تا آنها از تأثیر آن آگاه باشند.
واحدهای کسب و کار باید هنگام ایجاد استراتژی برای یادگیری سازمانی با بخش منابع انسانی و بخش تحقیق و توسعه همکاری نزدیک داشته باشند. آنها با هم میتوانند اطمینان حاصل کنند که سازمان از بهترین شیوههای کسب و کار و یادگیری و توسعه برای ایجاد و استفاده از دانش جدید استفاده میکند.
۲- یادگیری سازمانی را در فرهنگ سازمانی خود ادغام کنید
اگر یادگیری سازمانی بخشی از DNA سازمان شما باشد، به شما این امکان را می دهد که افرادی را استخدام کرده و حفظ کنید که به یادگیری، بهبود و نوآوری علاقه دارند. راههای زیادی برای ایجاد یک فرهنگ یادگیری در سازمان شما وجود دارد. یکی از راهها این است که یادگیری را به یک ارزش اصلی مشخص تبدیل کنید و از آن به عنوان یک شاخص بررسی عملکرد برای تیم خود استفاده نمایید.
ایجاد فرهنگ یادگیری در کسب و کار شما و داشتن یک برنامه توسعه استعداد قوی به کارمندان و تیمها اجازه میدهد تا مهارتها، شایستگیها و رفتارهای استراتژیک جدید را به طور موثر توسعه دهند. این به نوبه خود، سازمان را قادر میسازد تا بهبودها و تغییرات را ایجاد کند.
۳- آزمایش را تسهیل کنید
با آزمایش، یادگیری آسانتر میشود. برای مثال، ممکن است لازم باشد یک استراتژی کسب و کار کوچک را امتحان کنید، مانند آزمایش یک محصول جدید در یک شهر. از طریق اجرای آزمایش، تیم شما فرضیهها را آزمایش و دادهها را جمعآوری میکند تا با کسب تجربه بیشتر، تصمیمات آگاهانهتری بگیرد.
البته، انجام آزمایشها به این معنی است که بسیاری از ایدهها شکست میخورند، اما شکست برای یادگیری حیاتی است. بدون شکست، هرگز یاد نخواهید گرفت که در آزمایش بعدی چه کارهایی را بهتر انجام دهید.
۴- روی مدیریت دانش خود کار کنید
یادگیری سازمانی به معنی ایجاد دانش به عنوان یک سازمان است. به همین دلیل است که باید مطمئن شوید که دانش با ترک شرکت توسط یک همکار ناپدید نمیشود. داشتن یک سیستم دقیق برای ارتباطات و همکاری بخش ضروری مدیریت دانش است.
چند راه وجود دارد که شرکت شما میتواند حفظ و انتقال دانش را پیادهسازی کند، از جمله از طریق تصاویر و ویدئوها، اسناد، سیستمهای CRM (مدیریت ارتباط با مشتری) یا حتی یک تیم اختصاصی که نقش آن تسهیل یادگیری است. همچنین بسیاری از ابزارهای پایگاه داده دانش داخلی وجود دارد که سازمان شما میتواند برای حفظ و انتقال دانش راهاندازی کند، مانند Confluence، Nuclino، یا Gitbook.
۵- همکاری را ترویج دهید
برای مؤثر ساختن یادگیری، افراد باید به طور مداوم از یکدیگر بیاموزند. در یک مطالعه توسط Salesforce، از ۱۴۰۰ نفر مصاحبهشده، ۸۶٪ اظهار داشتند که فقدان همکاری عامل شکست در سازمان آنها است.
میتوانید همکاری را از طریق استندآپها، جلسات هفتگی متقابل تیمی، یا جلسات طوفان فکری ارتقا دهید که به تیم شما کمک میکند تا ذهنیت اشتراکگذاری دانش را پیدا کند.
۶- شرایط کاری از راه دور یا ترکیبی را در نظر بگیرید
استراتژی یادگیری سازمانی باید محیط مجازی را که سازمان شما در آن فعالیت میکند، در نظر بگیرد. به گفته Scientific American، تحقیقات نشان داده است که کار در یک مدل کار ترکیبی یا از راه دور نسبت به تیمهای حضوری در هنگام اتخاذ بهترین شیوههای کار از راه دور دارای مزیت نوآوری است.
اگر تیم شما هنوز از خانه کار میکند، به طور دائم به کار از راه دور انتقال پیدا کرده است، یا در مناطق زمانی مختلف قرار دارد، ابزارهایی مانند Slack، Asana یا Miro برای همسویی ناهمزمان و ارتقای نوآوری و یادگیری مستمر وجود دارند.
۷- پیشرفت را اندازهگیری کنید
نحوه ایجاد، حفظ و انتقال دانش را پیگیری کنید. به خاطر داشته باشید که هیچ راهی برای اندازهگیری آن وجود ندارد. یک راه ساده برای انجام این کار، تقسیم ایجاد، حفظ و انتقال به سه بخش جداگانه است. از آنجا، میتوانید KPI و اهداف ایجاد کنید و معیارهایی را برای هر بخش تنظیم نمایید.
به عنوان مثال، اگر میخواهید میزان حفظ دانش را اندازهگیری کنید، برای تیم خود هدفگذاری نمایید که هر ماه سه سند جدید در پایگاههای اطلاعاتی دانش شما ایجاد کند. یا اگر میخواهید انتقال دانش را پیگیری کنید، ببینید تیم شما به صورت هفتگی چند بار جلسات طوفان فکری برگزار میکند یا آخر هر فصل، جلسات انتقال دانش در سطح کل سازمان را برگزار نمایید.
کلام پایانی
یک استراتژی یادگیری سازمانی مستحکم به شرکت کمک میکند تا رقابت، بهره وری و سودآوری خود را از طریق یادگیری بهبود بخشد. تبدیل آن به بخشی جداییناپذیر از استراتژی یادگیری کلی، سازمان شما را به دستیابی به اهداف سازمانی نزدیکتر میکند.