مدیریت پروژه
متد اسکرام بان چیست و چه اهمیتی در مدیریت پروژه دارد؟
راهنمای جامع برای استفاده از اسکرومبن
اسکرام بان (Scrumban) یک روش مدیریت ترکیبی است که رویکرد اسکرام (Scrum) و کانبان (Kanban) را برای مدیریت پروژه ترکیب میکند. در واقع به شما کمک میکند تا انعطافپذیری پروژه را افزایش دهید، جریان کار را تسریع کرده و نتایج بیشتری را به سرعت به دست آورید.
اجازه دهید قبل از ورود به بحث، دو رویکرد مهم اسکرام و کانبان را در تعریفی اجمالی از نظر بگذرانیم.
روش اسکرام
اسکرام یک روش توسعه نرم افزار چابک (Agile) است که پروژهای را به چرخههای کوچکتر بنام اسپرینت (sprints) تقسیم میکند. هر یک از این اسپرینتها حدود ۲-۴ هفته به طول میانجامد و به شما امکان میدهد بر روی بخشهای جداگانه پروژه به صورت جداگانه کار کنید.
پس از اتمام دو اسپرینت، شما آن را برای دریافت بازخورد به مشتریان خود ارائه میدهید. سپس قبل از رفتن به اسپرینت بعدی، بازخورد آنها را در کار ترکیب میکنید. این روند تا زمانی تکرار میشود که تمام اسپرینتهای شما به پایان برسد و محصولی برای شما ایجاد شود که باعث رضایت مشتری شود.
مزایای اسکرام
- سازگاری بیشتر
همانطور که پروژه خود را به یک چرخه تقسیم میکنید، ایجاد تغییرات در پروژه با توجه به نیاز ذینفعان برای شما آسانتر میشود. اگر مشکلی بوجود آمد، فقط باید یک چرخه را اصلاح کنید نه کل پروژه را.
- رضایت مشتری
روش تحویل دو اسپرینت، به شما کمک میکند تا مشتریان را به طور فعال در فرآیند توسعه مشارکت دهید. این کار تضمین میکند که میتوانید بازخورد آنها را در همه سطوح، برای بهبود مستمر ترکیب کنید.
- افزایش عملکرد تیمی
تقسیم کار به چرخههای مداوم و چند کاره تضمین میکند که همه میتوانند برای انجام کارها به طور موثر همکاری کنند.
معایب اسکرام
- نیاز به تجربه دارد: هر چرخه موفق اسکرام، به یک مدیر پروژه با تجربه یا یک مربی چابک نیاز دارد. اعضای تیم پروژه اگر کم تجربه باشند، اغلب میتوانند سرعت کار را کاهش دهند.
- عمدتا برای تیمهای کوچک ساخته شده است: یک تیم اسکرام باید در حالت ایدهآل از سه تا نه عضو تشکیل شود. تیمهای بزرگ، باید به چندین تیم اسکرام منفرد تبدیل شوند.
- منحنی یادگیری شیبدار: اسکرام یک چارچوب نسبتا پیچیده است که در آن اعضای تیم باید با اصطلاحاتی مانند زمان چرخه، زمان هدایت، مورد کار، داستان کاربر و نقطه داستان آشنا باشند.
روش کانبان
روش کانبان یکی دیگر از چارچوبهای مدیریتی معروف است که بر اساس روش چابک ساخته شدهاست. به بیان دیگر، کانبان یک روش مدیریت بصری است که با سادهسازی گردش کار بصری شما، بر بهبود فرایند متمرکز است.
در کانبان، وظایف شما روی یک صفحه قرار میگیرد تا مراحل مختلف پیشرفت را در آنها تجسم کنید. معمولا یک صفحه کانبان دارای سه ستون است:
- وظایف: کارهایی که هنوز شروع نکردهاید
- کار در حال انجام: وظایفی که در حال انجام هستند
- انجام شد: کارهایی که انجام دادهاید
با پیشرفت هر کار، کارت را به ستون مربوطه در صفحه تصویری منتقل میکنید تا اطمینان حاصل کنید که همه با پیشرفت آن همراه هستند.
مزایای کانبان
- افزایش تمرکز
یک تیم کانبان باید همزمان بر روی یک کار تمرکز کند، که این باعث افزایش کارایی و کیفیت کلی کار آنها میشود.
- افزایش انعطاف پذیری
از آنجا که تیم کانبان فقط به کارهای در حال انجام متمرکز است، مدیر پروژه میتواند بدون ایجاد اختلال در روند کار تیم آنها، به راحتی همه چیز را مرتب کند.
- استفاده فوق العاده ساده
کانبان تجسم همه چیز را آسان میکند.
- کاهش زمان چرخه
از آنجا که کانبان روشی چابک است، در کاهش زمان چرخه و افزایش کارایی پروژه مهارت دارد.
معایب کانبان
- خطر اولویتبندی ضعیف: همانطور که شما به سادگی کارها را از یک ستون به ستون دیگر منتقل میکنید، برای چارچوب کانبان آسان است که فاکتور “اولویتبندی” در هر کار را نادیده بگیرد.
- سوء ارتباط احتمالی: از آنجا که کانبان بیشتر به جای تیم بر روی گردش کار تمرکز دارد، به دلیل نظارت ضعیف، ممکن است مشکلات ارتباطی بین اعضا به وجود آید.
- کمبود مهلت زمانی: برخلاف تابلوی اسکرام، کانبان هیچ بازه زمانی ندارد. این امر میتواند همراهی با ضرب الاجلها را دشوار کند.
درک بهتر اسکرام بان
گفته بودیم که متد اسکرام بان ترکیبی از دو روس نامبرده، اسکرام و کانبان است. در ادامه قصد داریم میزان موجود از هرکدام را در این روش بررسی کنیم.
قسمت اسکرام در اسکرام بان
اسکرام بان با تقسیم پروژه به چرخههای کوچکتر، روند سازگاری سریع اسکرام با تغییرات پروژه را وام میگیرد. با این حال، در اسکرام بان، این چرخهها به جای اسپرینت (sprints)، تکرار (iterations) نامیده میشوند.
همچنین، مانند چارچوب اسکرام، پروژههای اسکرام بان مبتنی بر این است که ابتدا یک جلسه برنامهریزی داشته و یک لیست ایجاد کنید. این میتواند لیستی از مواردی باشد که باید در کل پروژه حل شوند. با هر چرخه، برخی از این موارد عقب مانده را کامل میکنید تا زمانی که هیچ موردی باقی نماند.
اسکرام بان چه چیزهائی را کنار میگذارد؟
اسکرام بان بسیاری از مفاهیم کلیدی اسکرام، مانند ترکیب بازخورد مشتری، داستان کاربر و جلسات روزانه اسکرام مانند بررسی اسپرینت را اتخاذ نمیکند.
قسمت کانبان در اسکرام بان
اسکرام بان رویکرد گردش کار بصری کانبان را برای بهبود فرآیند در پیش میگیرد. بخش اساسی روش کانبان تجسم جریان کار پروژه شما برای همگام شدن با پیشرفت هر کار است. علاوه بر این، اسکرامبان اصل کانبان را برای محدود کردن تعداد کارهایی که در یک زمان انجام میدهید وام میگیرد.
اسکرام بان چه چیزهائی را کنار میگذارد؟
در چارچوب کانبان، وظایف شما در یک صفحه تجسم مییابد و در اسکرام بان، آن صفحه به نام اسکرام بان شناخته میشود. هر دو صفحه مشابه هستند، ستونهایی که مراحل پروژه را نشان میدهند و کارتهایی که وظایف شما را بیان میکنند. سپس با توسعه وظایف خود، این کارتها را به ستونهای مربوطه منتقل میکنید.
مجموعه
مدیریت چابک
- همه چیز درباره مدیریت پروژه چابک
- برداشتهای نادرست از رویکرد مدیریت چابک
- مروری بر تاریخچه مدیریت چابک (Agile) و اصول آن
- مدیریت ناب (Lean Management) چیست؟
- پیاده سازی رویکرد چابک (Agile) در مقایسه با رویکرد آبشاری (Waterfall)
- آموزش مدیریت پروژه چابک با متد کانبان
- متد اسکرام در مدیریت چابک چیست؟
- معرفی انواع جلسات اسکرام (Scrum Meetings) برای بهبود عملکرد شما
- متدولوژی XP در مدیریت چابک چیست؟
- مقایسه روش چابک (Agile) و اسکرام (Scrum)، بررسی تفاوتها و شباهتها
- متد اسکرام بان چیست و چه اهمیتی در مدیریت پروژه دارد؟
- روش کانبان (Kanban) چه تفاوتی با روش اسکرام (Scrum) دارد؟
- اسکرام مستر کیست و چه وظایفی دارد؟
- امتحان و مدرک PSM (اسکرام مستر حرفهای) چیست و چگونه میتوان آن را اخذ کرد؟
- اولویتبندی رایس (RICE) چیست و چه کاربردی دارد؟
- هر آنچه باید در مورد تیم چابک (Agile Team) بدانید
- معیارهای برتر برای سنجش موفقیت در پروژه چابک
- برنامهریزی اسپرینت (Sprint Planning) در متد چابک چیست؟
- تفاوت مدیر محصول و مالک محصول چیست؟
- تفاوت میان دو نقش اسکرام مستر و مالک محصول در چیست؟
- چرخه حیات توسعه نرمافزار چیست و چه مراحلی دارد؟
- راهنمای تکنیکهای تست نرمافزار
- راهنمای کامل چارچوب چابک مقیاسپذیر (SAFe) برای رهبران
- رویکرد چابک در پشتیبانی از مشتری