مدیریت پروژه

راهنمای کامل چارچوب چابک مقیاس‌پذیر (SAFe) برای رهبران

به منظور رقابت در بازار فعلی، تیم‌های سازمان شما مجبور هستند بیشتر تلاش کنند تا به سمت روندی بهتر تغییر مسیر بدهند. سریع‌تر به مشتری پاسخ دهند و در برابر عقب‌نشینی در بازار مقاومت بیشتری نشان دهند. اما نکته اینجاست که چگونه می‌توانید تیم‌های خود را به تیمی سخت‌تر، بهتر، سریع‌تر، قوی‌تر تبدیل کنید؟

پاسخ، با متحد کردن همه تیم‌ها در سازمان خود با روش‌های مدیریت چابک است. در این مقاله، ما به چارچوب چابک مقیاس‌پذیر (Scaled Agile Framework)، آنچه در مفهوم آن نهفته است، اصول اصلی و نحوه تأثیر آن بر کسب و کار شما سخن خواهیم گفت.

چابک (Agile) چیست؟

از وقتی که تلفن‌های هوشمند به بازار آمدند، شیوه زندگی ما را کاملا دگرگون کردند، تا جایی که بدون آنها نمی‌توانیم کار کنیم. این مسئله به نوبه خود، کاری است که مانیفست چابک برای صنعت توسعه نرم‌افزار انجام داده است. قبل از توسعه سیستم چابک، تیم‌ها یک برنامه ثابت ایجاد می‌کردند و ماه‌ها (و حتی سال‌ها) زمان بابت تولید یک محصول کامل صرف می‌شد.

درست مانند نحوه رواج آیفون به تلفن‌های هوشمند، مانیفست چابک سال ۲۰۰۱ میلیون‌ها متخصص را با روش چابک آشنا کرد. این مسئله یک شبه، روند توسعه از چند سال را به چند ماه، کاهش داد.

اما چگونه؟

طبق روش چابک، شما پروژه خود را به چرخه‌های توسعه کوچک‌تر به نام اسپرینت (Sprint) تقسیم می‌کنید. اسپرینت‌ها بخش‌های کوتاهی از کار هستند که بین ۲-۴ هفته طول می‌کشد. در طول اسپرینت، یک تیم توسعه‌دهنده چابک، فقط یک ویژگی نرم‌افزاری را ایجاد می‌کند.

در پایان هر اسپرینت، کاربران نرم‌افزار جدید را امتحان می‌کنند و نظرات خود را در مورد چگونگی بهبود محصول در اسپرینت بعدی ارائه می‌دهند. این روند ادامه می‌یابد تا زمانی که چیزی ایجاد کنید که مشتریان شما را هیجان زده کند.

چارچوب‌های چابک مقیاس‌پذیر چیست؟

با محبوبیت چابک، بسیاری از تیم‌های توسعه‌دهنده نرم‌افزار بلافاصله آن را اجرا کردند. در ابتدا فقط توسعه‌دهندگان برای مدیریت کار خود از روش‌های چابک استفاده می‌کردند، در حالی که بقیه بخش‌ها مانند بازاریابی، منابع انسانی و غیره روش‌های مدیریت سنتی را دنبال می‌کردند. علاوه بر این، تیم‌های مختلف توسعه در برخی شرکت‌ها نیز از چارچوب چابک متفاوتی استفاده کردند.

بنابراین چگونه این مشکل حل شد؟

به منظور متحد کردن تیم‌ها، مقیاس‌گذاری چابک امری ضروری بود. این چارچوب برای سازمان‌ها این موقعیت را ایجاد کرد تا فعالیت‌های خود را افزایش دهند و یک راه‌حل بزرگ، برای مشتریان خود ارائه دهند. اجازه دهید برای روشن شدن معنای این مسئله، چارچوب‌های چابک مقیاس‌پذیر را بررسی کنیم.

  1. LeSS (Large-Scale Scrum)

آیا می‌خواهید چندین تیم را با روش اسکرام (Scrum) به هم متصل کنید؟ LeSS نقطه شروع خوبی است، زیرا بسیار شبیه اصول اصلی اسکرام است. این دو سبک، شیوه‌ها، جلسات و نقش‌های مشابهی دارند. چارچوب LeSS به شما امکان می‌دهد تا همه تیم‌های اسکرام شما در یک پروژه واحد همکاری کنند. این بدان معناست که یک تیم LeSS می‌تواند از ده‌ها یا حتی صدها نفر از متخصصان اسکرام تشکیل شود.

البته در LeSS، همه مالکان محصولات تیم، به مالک محصول اصلی که کل نرم‌افزار را کنترل می‌کند، گزارش می‌دهند.

  1. Disciplined Agile Delivery (DAD)

نظم چابک در تحویل محصول، یک چارچوب ترکیبی است که از اصول اسکرام، کانبان (Kanban)، متدولوژی XP و موارد دیگر تشکیل شده است. ما آن را اصل توسعه چابک می‌نامیم. چابک انضباطی، دقیقا یک چارچوب مقیاس‌پذیر چابک نیست، بلکه بستری است که به تیم‌های چابک کمک می‌کند تا تصمیمات بهتری بگیرند و بتوانند به اهداف پروژه خود برسند. این مسئله به همه کمک می‌کند تا برای حل یک مشکل پیچیده، به طور کارآمد هماهنگ شوند.

  1. SAFe (Scaled Agile Framework)

چارچوب چابک مقیاس‌پذیر، یک روش چابک است که به شرکت‌های بزرگ امکان اجرای شیوه‌های چابک در سطح شرکت را می‌دهد. مانند سایر چارچوب‌های چابک مقیاس پذیر، SAFe ترکیبی از روش‌های مختلف چابک  است، اما یک ترکیب اضافی نیز در ترکیب خود دارد: تفکر ناب (Lean thinking).

به طور خلاصه، تفکر ناب یک عمل چابک است که اطمینان می‌دهد در طول فرایند توسعه نرم‌افزار، هیچ وقت، تلاش و منبعی به هدر نرفته است. SAFe همچنین روند توسعه را با اهداف گسترده کسب و کار و سازمان شما همسو می‌کند. در طول سال‌ها، SAFe به منظور انطباق با نیازهای متغیر کسب و کارها تکامل یافته است.

۷ صلاحیت اصلی SAFe

کتابچه راهنمای مقیاس‌پذیری چابک، مانند یک کتاب آشپزی است. این راهنما شامل مواد و مراحل لازم برای اجرای روش‌های چابک در هر سطح سازمان است. با این حال، هیچ کتاب آشپزی وجود ندارد که مورد توجه همه باشد، درست است؟

بسته به نیاز سازمان شما، مقیاس‌پذیری‌ چابک چهار بخش یا پیکربندی اصلی را ارائه می‌دهد:

  • Essential SAFe: پیکربندی اساسی برای تیم‌های متوسط
  • Large Solution SAFe: برای سازمان‌های بزرگ ارائه‌دهنده نرم‌افزار پیچیده
  • Portfolio SAFe: برای سازمان‌های فوق‌الذکر که همچنین می‌خواهند عملیات مالی خود را مدیریت کنند.
  • Full SAFe: شامل تمام تنظیمات ذکر شده در بالا است.

هر پیکربندی حول ترکیبی از ۷ صلاحیت اصلی است که عبارتند از:

نتیجه سخن

تغییر سیستم کاری شما به چارچوب SAFe می‌تواند بسیار مفید باشد. در حقیقت، این مسئله می‌تواند ۳۵٪ بهره‌وری سازمان شما را افزایش دهد. با این حال، متحد کردن چندین تیم اسکرام تحت یک چارچوب واحد می‌تواند دشوار باشد.

شما باید سیستمی را مدیریت کنید که در سطح تیم، سطح برنامه، سطح نمونه کارها و در سطح سازمانی کار کند. وقتی به آن فکر می‌کنید، احتمالا این مثال را به یاد خواهید آورد که یک ساندویچ با لایه‌های مختلف را آماده سرو کرده‌اید. در نهایت این کار برای شما حتما لذت‌بخش خواهد بود.


مجموعه

مدیریت چابک

این پست بخشی از مجموعه مدیریت چابک در کار و کسب است. ترتیب زیر را در این حوزه پیشنهاد می‌کنیم.

  1. همه چیز درباره مدیریت پروژه چابک
  2. برداشت‌های نادرست از رویکرد مدیریت چابک
  3. مروری بر تاریخچه مدیریت چابک (Agile) و اصول آن
  4. مدیریت ناب (Lean Management) چیست؟
  5. پیاده سازی رویکرد چابک (Agile) در مقایسه با رویکرد آبشاری (Waterfall)
  6. آموزش مدیریت پروژه چابک با متد کانبان
  7. متد اسکرام در مدیریت چابک چیست؟
  8. معرفی انواع جلسات اسکرام (Scrum Meetings) برای بهبود عملکرد شما
  9. متدولوژی XP در مدیریت چابک چیست؟
  10. مقایسه روش چابک (Agile) و اسکرام (Scrum)، بررسی تفاوت‌ها و شباهت‌ها
  11. متد اسکرام‌ بان چیست و چه اهمیتی در مدیریت پروژه دارد؟
  12. روش کانبان (Kanban‌) چه تفاوتی با روش اسکرام (Scrum) دارد؟
  13. اسکرام مستر کیست و چه وظایفی دارد؟
  14. امتحان و مدرک PSM (اسکرام مستر حرفه‌ای) چیست و چگونه می‌توان آن را اخذ کرد؟
  15. اولویت‌بندی رایس (RICE) چیست و چه کاربردی دارد؟
  16. هر آنچه باید در مورد تیم چابک (Agile Team) بدانید
  17. معیارهای برتر برای سنجش موفقیت در پروژه چابک
  18. برنامه‌ریزی اسپرینت (Sprint Planning) در متد چابک چیست؟
  19. تفاوت مدیر محصول و مالک محصول چیست؟
  20. تفاوت میان دو نقش اسکرام مستر و مالک محصول در چیست؟
  21. چرخه حیات توسعه نرم‌افزار چیست و چه مراحلی دارد؟
  22. راهنمای تکنیک‌های تست نرم‌افزار
  23. راهنمای کامل چارچوب چابک مقیاس‌پذیر (SAFe) برای رهبران
  24. رویکرد چابک در پشتیبانی از مشتری

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره جامع و بلندمدت «متخصص حرفه‌ای مدیریت فرایند» با رویکرد کاربردی و اجراییاطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن