BPM Course
مدیریت افراد

هر آنچه باید در مورد تیم چابک (Agile Team) بدانید

یک تیم عادی شامل گروهی از افراد است که برای رسیدن به یک مجموعه اهداف مشترک با هم همکاری می‌کنند. اما تیم چابک (Agile) چه تفاوتی با یک تیم معمولی دارد؟ آیا تیم‌های چابک مهارت‌های خاصی دارند که آن‌ها را از سایر تیم‌ها متمایز می‌کند؟

در این مقاله، ما تمام اطلاعات حیاتی را برای آشنایی با تیم‌های چابک و نحوه کار آن‌ها در یک محیط حرفه‌ای به اشتراک خواهیم گذاشت.

تیم چابک چیست؟

تیم چابک شامل گروهی از متخصصان با دانش و تجربه مناسب برای اجرای پروژه‌ها با استفاده از روش چابک است.

معمولاً تیم چابک تمام منابع ضروری مورد نیاز برای اتمام پروژه‌ها را دارد. آن‌ها برای انجام کار خود مجبور نیستند به همکاری با تیم‌های دیگر روی بیاورند. اعضای یک تیم چابک برای انجام مراحل مختلف یک پروژه همه لوازم مورد نیاز را دارند، از جمله ایجاد ساختار شکست کار (WBS)، کار بر روی وظایف، آزمایش، استقرار و تعطیلی پروژه.

همانطور که از کلمه “چابک” می‌توان فهمید، تیم‌هایی که از اصول چابک پیروی می‌کنند می‌توانند پروژه‌ها را سریع‌تر اجرا کنند. از آنجایی که تیم‌های چابک هم‌زمان فقط روی یک پروژه کار می‌کنند، از درک بهتری از اهداف پروژه برخوردارند و سطح بالایی از بهره‌وری را حفظ می‌کنند.

آشنایی با روش مدیریت پروژه چابک

به طور کلی، مدیریت پروژه چابک روشی است که در آن کل پروژه با تمرکز بر استفاده از تکرارها برای تصفیه کار تا دستیابی به کیفیت مطلوب، به چندین مرحله تقسیم می‌شود. تیم‌های چابک برای هماهنگی با ذینفعان و مشتریان برای بهبود مستمر کیفیت محصولات قابل تحویل کار می‌کنند.

روش چابک بیشتر برای مدیریت پروژه‌هایی که نیازهای پویا یا تغییر دارند استفاده می‌شود. با مدیریت پروژه چابک، تیم‌های توسعه و کسب و کارها اطمینان حاصل می‌کنند که نیازهای مشتریان به بهترین وجه برآورده می‌شود.

برنامه‌ها و دامنه مدیریت پروژه چابک عمدتا برای پروژه‌های توسعه نرم‌افزار مورد استفاده قرار می‌گیرد و دلیلی برای آن وجود دارد. در حقیقت، روش چابک برای پرکردن جای خالی سایر روش‌های سنتی مورد استفاده در صنعت نرم‌افزار مانند آبشاری (Waterfall)، اسکرام (Scrum)، توسعه سریع برنامه (RAD) و غیره ایجاد شد.

با این حال در چند سال گذشته مدیریت پروژه چابک پا به صنایع دیگری مانند برنامه‌ریزی رویدادها، ساخت و ساز، امور مالی، هوا فضا و داروسازی گذاشته است.

نقش‌های کلیدی در یک تیم چابک چیست؟

به طور معمول، ۴ نقش اصلی در تیم چابک وجود دارد: مالک محصول (Product Owner) یا مشتری، استاد یا رهبر تیم، تیم توسعه و ذینفعان.

مالک محصول: مسئولیت مالک محصول انتقال دادن نیازهای محصول ذینفعان با تیم است. آن‌ها همچنین اختیار ایجاد تغییر در محدوده پروژه را دارند.

اسکرام مستر یا رهبر تیم: اسکرام مستر وظیفه اطمینان از تلاش تیم برای دستیابی به اهداف را بر عهده دارد. همچنین ایجاد یک محیط کار مشترک که از ارتباط بدون اصطکاک در بین اعضای تیم پشتیبانی می‌کند وظیفه اسکرام مستر است.

تیم توسعه: تیم توسعه شامل چندین نفر است که به فعالیت‌های مختلف پروژه اختصاص یافته‌اند. آن‌ها وظیفه انجام کار اسپرینت (Sprint) را دارند و باید اطمینان حاصل کنند که تکرارها در محدوده زمانی تعیین شده انجام می‌شوند.

ذینفعان: ذینفعان مستقیماً در روند توسعه پروژه دخیل نیستند اما مسئول ایجاد پایه و اساس پروژه هستند. آن‌ها علاوه بر اینکه نیازهای خود را با صاحبان محصول در میان می‌گذارند، باید مسائل مربوط به توسعه پروژه را نیز برطرف کنند و هرگونه تغییر در برنامه محصول را انتقال دهند.

اندازه تیم چابک

متداول‌ترین محدوده اندازه تیم‌های چابک به استثنای اسکرام مستر، lمالک محصول و ذینفعان ۵ تا ۹ نفر است. این نکته بسیار جالب توجه است که هنگام جمع‌آوری یک تیم چابک، تأکید ویژه‌ای برای کوچک‌ترین اندازه تیم در نظر گرفته می‌شود. دلیل آن این است که ارتباط و همکاری تیمی موثر با افزایش تعداد اعضای تیم دشوارتر می‌شود.

چگونه یک تیم چابک عالی ایجاد کنیم

به احتمال زیاد شما درک خوبی از کار تیم‌های چابک پیدا کرده‌اید. اکنون نکات مفیدی که به شما کمک می‌کند یک تیم قدرتمند چابک بسازید بازگو خواهند شد:

۱- ذهنیت درست را به دست آورید

یافتن و انتخاب افراد ایده‌آل برای تیم چابک به تلاش و صبر زیادی نیاز دارد. ایجاد یک تیم چابک کامل چیزی نیست که یک شبه اتفاق بیفتد. هنگامی که تصمیم گرفتید یک تیم چابک ایجاد کنید، اولین کاری که باید انجام دهید این است که خود را از نظر ذهنی آماده کنید و به یک طرز فکر درست برسید.

شما باید افرادی را که تحت فرمان شما هستند یا در داخل سازمان شما کار می‌کنند با دقت زیر نظر بگیرید. مهم است که اجازه ندهید ترجیحات شخصی شما بر قضاوتتان تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، شما ممکن است هماهنگی خوبی با برخی از نامزدهای احتمالی داشته باشید، اما باید چنین مواردی را کنار بگذارید و فقط بر اساس صلاحیت فرد برای قرار گرفتن در یک تیم چابک، او را انتخاب کنید. فقط بخاطر داشته باشید که تیم‌های چابک مطمئناً عملکرد بالایی دارند و هرگونه پیوند ضعیف می‌تواند تیم شما را در طول اجرای واقعی با مشکل مواجه کند.

۲- نقاط قوت و ضعف اعضا را شناسایی کنید.

در حالی که افراد را برای تیم چابک خود ارزیابی می‌کنید، ضروری‌ترین چیزی که باید به خاطر بسپارید تجزیه و تحلیل نقاط قوت و ضعف آن‌ها است. علاوه بر این، شما همچنین باید شخصیت و سبک کار همه افرادی را که به عنوان کاندیداهای بالقوه در نظر دارید بررسی کنید.

هدف از انجام چنین تحقیقاتی این است که اطمینان حاصل کنیم متخصصانی که در تیم چابک خود استخدام می‌کنید قادر به تحقق اهداف پروژه‌هایی هستند که به آن‌ها اختصاص داده خواهد شد. تجمع تیمی که مهارت لازم برای کار روی پروژه‌ها و انجام هر کار پروژه را به طور کارآمد ندارد، بی‌فایده است. به عنوان مثال، اعضای یک تیم چابک باید بتوانند خود را با محیط کار جدید سازگار کرده و آماده مقابله با چالش‌های موجود در راه ساختن پروژه‌ها باشند.


مجموعه

مدیریت چابک

این پست بخشی از مجموعه مدیریت چابک در کار و کسب است. ترتیب زیر را در این حوزه پیشنهاد می‌کنیم.

  1. همه چیز درباره مدیریت پروژه چابک
  2. برداشت‌های نادرست از رویکرد مدیریت چابک
  3. مروری بر تاریخچه مدیریت چابک (Agile) و اصول آن
  4. مدیریت ناب (Lean Management) چیست؟
  5. پیاده سازی رویکرد چابک (Agile) در مقایسه با رویکرد آبشاری (Waterfall)
  6. آموزش مدیریت پروژه چابک با متد کانبان
  7. متد اسکرام در مدیریت چابک چیست؟
  8. معرفی انواع جلسات اسکرام (Scrum Meetings) برای بهبود عملکرد شما
  9. متدولوژی XP در مدیریت چابک چیست؟
  10. مقایسه روش چابک (Agile) و اسکرام (Scrum)، بررسی تفاوت‌ها و شباهت‌ها
  11. متد اسکرام‌ بان چیست و چه اهمیتی در مدیریت پروژه دارد؟
  12. روش کانبان (Kanban‌) چه تفاوتی با روش اسکرام (Scrum) دارد؟
  13. اسکرام مستر کیست و چه وظایفی دارد؟
  14. امتحان و مدرک PSM (اسکرام مستر حرفه‌ای) چیست و چگونه می‌توان آن را اخذ کرد؟
  15. اولویت‌بندی رایس (RICE) چیست و چه کاربردی دارد؟
  16. هر آنچه باید در مورد تیم چابک (Agile Team) بدانید
  17. معیارهای برتر برای سنجش موفقیت در پروژه چابک
  18. برنامه‌ریزی اسپرینت (Sprint Planning) در متد چابک چیست؟
  19. تفاوت مدیر محصول و مالک محصول چیست؟
  20. تفاوت میان دو نقش اسکرام مستر و مالک محصول در چیست؟
  21. چرخه حیات توسعه نرم‌افزار چیست و چه مراحلی دارد؟
  22. راهنمای تکنیک‌های تست نرم‌افزار
  23. راهنمای کامل چارچوب چابک مقیاس‌پذیر (SAFe) برای رهبران
  24. رویکرد چابک در پشتیبانی از مشتری

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرصت ویژه: ۱۵٪ تخفیف دوره‌ها و پکیج‌های آموزشی با کد تخفیف nowruz1403 فقط تا ۱۵ فروردین!برنامه دوره‌ها را ببینید
بستن