هرگز قدرت مهارتهای نرم (که به آنها مهارت افراد نیز گفته میشود) مانند گوش دادن فعال (Active Listening) را دست کم نگیرید. CV یا رزومه شما ممکن است عالی باشد، با داشتن یک تجربه حرفهای و آموزش قوی، اما کارفرمایان همچنین به دنبال افرادی هستند که توانایی برقراری ارتباط و همکاری خوب با دیگران را داشته باشند.
مهارتهای مهم نرم شامل حل مسئله، انعطاف پذیری، انگیزه شخصی، رهبری و کار گروهی است که باید در رزومه و در طی مصاحبه شخصی شما برجسته شوند.
گوش دادن فعال یک مهارت نرم است
گوش دادن فعال فرایندی است که از طریق آن فرد، اطلاعات مورد نیاز خود را از فرد یا گروه دیگری تأمین میکند. این مهم شامل توجه به مکالمه، قطع نکردن صحبت فرد پیش رو و وقت گذاشتن برای درک آنچه که سخنران در حال بحث است، میباشد. عنصر “فعال” در این عبارت شامل برداشتن گامهایی برای ترسیم جزئیاتی است که ممکن است در غیر این صورت به اشتراک گذاشته نشوند.
گوش دادن فعال یک مهارت مفید برای پیشرفت هر کسب وکاری به حساب میآید. این مسئله به شما کمک میکند حرفهای مردم در مکالمات و جلسات را بفهمید (و نه فقط آنچه میخواهید بشنوید، یا فکر کنید که میشنوید). این یک ابزار مخصوصا مفید برای استفاده در مصاحبههای شغلی است، زیرا میتواند به شما در ایجاد رابطه مثبت با مصاحبه کننده کمک کند.
شنوندگان فعال از هرگونه وقفه جلوگیری میکنند، آنچه را که شنیدهاند خلاصه و تکرار کرده، زبان بدن را رعایت میکنند تا سطح بالاتری از درک به آنها بدهد.
گوش دادن فعال (Active Listening) چیست؟
مانند تفکر انتقادی و حل مسئله، گوش دادن فعال نیز یک مهارت نرم است که مورد توجه کارفرمایان قرار میگیرد. هنگام مصاحبه برای مشاغل، استفاده از تکنیکهای گوش دادن فعال میتواند به مصاحبهکننده نشان دهد که مهارتهای بین فردی شما چگونه میتواند افراد را به سمت شما بکشاند یا دور کند.
گوش دادن فعال، تمرکز شما را از آنچه در درون سر شما قرار دارد به سمت نیازهای کارفرما یا مصاحبهکننده احتمالی شما هدایت میکند. این روش میتواند به شما کمک کند تا عصبی بودن شما در طول مصاحبه کاهش یابد. با قرار دادن تمرکز خود، از طریق گوش دادن فعال، کاملا بر روی مصاحبه کننده، ثابت میکنید که:
- به چالشها و موفقیتهای سازمان علاقه مند هستید
- آماده هستید تا به آنها در حل مسائل مربوط به کار کمک کنید
پس با دقت به سوالات مصاحبه کننده گوش دهید، در صورت لزوم توضیحات را بخواهید و منتظر بمانید تا مصاحبهکننده صحبت خود را به پایان برساند تا پاسخ دهد.
ویژگیهای گوش دادن فعال
گوش دادن فعال بیش از شنیدن صحبتهای شخصی فرد مقابل است. هنگامی که گوش دادن فعال را تمرین میکنید، کاملا روی آنچه گفته میشود تمرکز کردهاید. شما با تمام حواس خود گوش میدهید و تمام توجه خود را به شخصی که صحبت میکند، معطوف میکنید. در این وضعیت موارد زیر را فراموش نکنید:
- بیطرف و دوری از قضاوت
- شکیبائی (دورههای سکوت “پر” نمیشوند)
- بازخورد کلامی و غیرکلامی
- سوال پرسیدن
- بازتاب آنچه گفته شد
- درخواست توضیح
- خلاصه کردن
به این ترتیب است که گوش دادن فعال در نقطه مقابل شنیدن غیرفعال است. وقتی به طور فعال گوش میدهید، کاملا درگیر حرفهای طرف مقابل هستید و به اصطلاح در حرفهای او غرق میشوید.
هدف از گوش دادن فعال چیست؟
گوش دادن فعال، با هدف جلب اعتماد دیگران و کمک به شما در درک موقعیتهای آنها انجام میشود. گوش دادن فعال، شامل تمایل به درک و همچنین ارائه حمایت و همدلی با سخنران است. این مهم با گوش دادن انتقادی فرق دارد، زیرا شما پیام شخص مقابل را با هدف ارائه نظر خود ارزیابی نمیکنید. بلکه هدف صرفا شنیدن صحبتهای طرف مقابل و شاید حل مشکلات خودش است.
نمونههایی از تکنیکهای گوش دادن فعال
بسیاری از تکنیکهای گوش دادن فعال وجود دارد تا با استفاده از آنها احساسی را که میتوانید در یک مصاحبه شغلی ایجاد کنید، بهبود بخشید. تکنیکهای گوش دادن فعال شامل موارد زیر است:
- اعتماد سازی و ایجاد رابطه
- نشان دادن نگرانی درباره یک مسئله خاص
- برای نشان دادن درک خود از مطلب عنوان شده، آن را به طور خلاصه بازگو کنید
- استفاده از نشانههای غیرکلامی از جمله تکان دادن سر، تماس چشمی و خم شدن به جلو، که درک درستی را نشان میدهد
- تأییدهای کوتاه شفاهی مانند “میبینم”، “میدانم”، “مطمئنا”، “متشکرم” یا “میفهمم”.
- پرسیدن سوالات باز
- پرسیدن سوالات خاص برای جلب توضیح
- پرسیدن برای درک بیشتر
- افشای تجربیات مشابه برای نشان دادن درک