برنامه‌ریزی شغلی

هزینه کالای فروخته شده (COGS) چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

هر کسب‌وکاری که به فروش محصولات مشغول است، باید قیمت کالاهای فروخته شده خود را بداند. در بیان ساده، این مسئله یکی از بزرگ‌ترین شاخص‌های درآمد، سود و پایداری کسب‌وکار است.

در این مقاله، بیشتر در مورد هزینه کالاهای فروخته شده (Cost of Goods Sold) و دلیل اهمیت آن صحبت می‌کنیم، از فرمول محاسبه هزینه کالاهای فروخته شده عبور کرده و چند نکته برای بهینه‌سازی هزینه کالاهای فروخته شده در کسب‌وکار را به شما ارائه می‌دهیم.

هزینه کالاهای فروخته شده چقدر است؟

هزینه کالاهای فروخته شده یا COGS یک معیار کسب و کار و فروش است که ارزش موجودی فروخته شده (و ایجاد شده، اگر شما تولیدکننده آن هستید) را در یک بازه زمانی خاص تعیین می‌کند. این فرمول به هر قیمتی که به طور مستقیم قابل ردیابی است و به هر محصولی که می‌فروشید یا تولیدکننده آن هستید، اشاره دارد.

به بیان دیگر، هزینه کالاهای فروخته شده برای یک کسب‌وکار در اصل میزان هزینه‌های یک دوره معین است که برای تولید و فروش کالاهای کسب و کار مورد نیاز هستند. بسته به نوع کسب‌وکار مورد نظر، محاسبه هزینه کالاهای فروخته شده می‌تواند بسیار ساده یا بسیار دشوار باشد. به عنوان مثال، یک خرده‌فروش درک کاملی از کالاها و موجودی مورد نیاز برای محاسبه دارد. در حالی که یک صنعت متفاوت با الزامات تولید بیشتر، ممکن است محاسبه پیچیده‌تری نیاز داشته باشد.

هزینه کالاهای فروخته شده اغلب در صورت سود و زیان شرکت ذکر شده و هنگام محاسبه درآمد ناخالص شرکت از آن کسر می‌شود. اگر شرکتی از COGS بالایی برخوردار باشد، به عنوان یک سرمایه‌گذار آینده‌نگر به صورت سود و زیان خود نگاه می‌کند. این میزان سود آینده شرکت را به همان چشم‌اندازی که طرح‌ریزی شده می‌رساند و در نتیجه از سرمایه‌گذاری در موارد نامربوط برای به دست آوردن پول بیشتر، جلوگیری می‌کند. با این حال، یک COGS قابل‌کنترل، می‌تواند به رقم چشمگیرتری برای درآمد ناخالص منجر شود.

فرمول محاسبه هزینه کالاها چیست؟

فرمول محاسبه هزینه کالاها به شرح زیر است:

هزینه کالاهای فروخته شده = موجودی آغازین + موجودی خریداری شده – پایان موجودی

از آنجا که COGS به صاحبان هر کسب‌وکار می‌گوید چقدر هزینه برای خرید مواد و محصولات لازم است، این رقم مستقیما به سود و درآمد بازمی‌گردد. به عنوان مثال، اگر COGS شما برابر یا کمتر از درآمد شما در آن دوره باشد، به این معنی است که شما پول خود را از دست داده‌اید و کار شما با این نوع برنامه‌ریزی سودآور نیست.

برای اطمینان از وضوح نتایج، کسب‌وکارها باید به COGS خود برای یک دوره زمانی خاص (یک روز، یک‌چهارم، یک سال و غیره) نگاه کنند و آن را با یک دوره زمانی متفاوت با همان طول مقایسه کنند تا ببینند چگونه فروش تغییر کرده است.

یک نکته اشتباه در درک این مفهوم آنجاست که COGS وقتی کم است، بهترین میزان را نشان می‌دهد. البته این مورد تا حدی صادق است. اما اگر هزینه کالاهای فروخته شده شما صفر است، این بدان معناست که موجودی خود را بدون هیچ هزینه‌ای به دست آورده‌اید یا هیچ چیزی نفروخته‌اید. اگر در حالت دوم هستید، هیچ سودی نداشته‌اید. کاری که باید انجام دهید این است که COGS را با کاهش میزان هزینه موجودی خود کاهش دهید.

نحوه محاسبه کلی هزینه کالاهای فروخته شده: راهنمای گام‌به‌گام

COGS که در وسیع‌ترین حالت ممکن بیان شده است، می‌تواند در سه مرحله محاسبه شود که در فرمول ذکر شد، به اوج خود می‌رسد. بدون حسابداری، هزینه کالاهای فروخته شده را از درآمد و مالیات خود کم می‌کنید تا تعیین کنید که چقدر سود به دست آورده‌اید و چقدر مقدار باید برای بدهی‌‎ها کنار بگذارید. هزینه‌های بالاتر به معنای مالیات کمتر اما سود کمتر است که به دلایل واضح برای هیچ شغلی خوب نیست.

۱- موجودی آغازین

در حالی که در علم ریاضیات تعیین COGS ساده است، برای انجام صحیح این محاسبه باید تعدادی از جزئیات را مشخص کنید. اولین جزئیاتی که باید به آن احتیاج داشته باشید، موجودی کسب‌وکار شما در شروع دوره یا سه‌ماهه مربوطه است و نحوه جمع‌آوری همه این موارد است. اگر موجودی را تهیه کرده‌اید، می‌دانید چند مدل یا طرح جدید و قدیمی از محصولات خود را در اختیار دارید.

در حال حاضر شما نیاز به یک رقم دارید. اگر یک خرده‌فروش کوچک یا عمده‌فروش هستید، این سؤال کاملا بدیهی است: هزینه خرید موجودی خود از صاحب کارخانه یا تأمین‌کننده چقدر است؟ با این حال، اگر شما صاحب یک کارخانه هستید و انباری که موجودی خود را در آن حساب می‌کنید پر از کالاهای شما است، باید بررسی خود را دقیق‌تر انجام دهید. تولیدکنندگان یا صاحبان تولیدی، باید هزینه نیروی کار برای تولید سهام یا محصولات مورد نظر را تعیین کنند که در دسته هزینه‌های مستقیم قرار دارند.

البته این مورد می‌تواند به عنوان هزینه‌های غیرمستقیم نیز محاسبه شود. IRS هزینه‌های غیرمستقیم را چنین تعریف می‌کند: “اجاره ساختمان مورد استفاده در عملیات تولید، استهلاک ساختمان/تجهیزات، حقوق ناظر تولید و سایر افرادی که به طور غیرمستقیم درگیر هستند همچنین هزینه‌های انبار، بسته‌بندی، مواد و ملزوماتی را که در فرایند تولید استفاده کرده‌اید مانند مواد شیمیایی و سخت‌افزار فراموش نکنید”.

نتیجه سخن

یکی از موارد مهم در راه‌اندازی یک کسب‌وکار، آشنایی با مباحث مهم حسابداری است. محاسبه هزینه کالاهای فروخته شده یکی از این موارد است که البته می‌تواند گیج‌کننده باشد، اما این یک گام اساسی در اندازه‌گیری سلامت و رشد کسب‌وکار شما است. همین امروز این محاسبه را شروع به کار کنید و ببینید چگونه به بهره‌وری بیشتر شرکت شما کمک می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره جامع و بلندمدت «تحلیلگر حرفه‌ای کسب‌وکار» با رویکرد کاربردی و اجراییاطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن