بهرهوری شخصیمدیریت خود
خود ارزیابی چیست و چگونه انجام میشود؟
ارزیابی عملکرد ابزاری مهم برای برقراری ارتباط بین تیمها است. ارزیابی دورهای فرصتی به مدیران و کارکنان میدهد تا گذشته را مرور کرده و در مورد انتظارات آینده بحث کنند. ارزیابی همچنین به عنوان یک فرصت برای تعیین اهداف، چه به صورت فردی و چه به صورت تیمی عمل میکند.
اهمیت خود ارزیابی
خود ارزیابی (Self Assessment) میتواند هم برای کارمندان و هم مدیران به یک اندازه مفید باشد. ارزیابیها معمولاً کوتاه بوده و انجام آنها کمتر از ۱۵ دقیقه طول میکشد و منافع طولانیمدت را برای همه طرفهای درگیر به همراه دارند.
منافع خود ارزیابی برای کارمندان
همراه با ارزیابی عملکرد، غالباً خود ارزیابی نیز به دست میآید. خود ارزیابی که به کارکنان فرصتی جهت تأمل و در نظر گرفتن نقاط قوت و ضعفشان میدهد نه تنها برای رشد به عنوان یک کارمند بلکه به عنوان یک فرد مهم است. کارکنان با انتقاد از کار و رفتار خود، میتوانند بینشی کسب کنند که به پیشرفت آنها کمک میکند.
منافع خود ارزیابی برای مدیران
خود ارزیابی کارکنان مزایای زیادی برای مدیران فراهم میکند. آنها روشن میکنند که چگونه کارمندان خود را در تیم و سازمان به طور کلی میبینند. آنها هرگونه اختلاف نظر یا سوءتفاهم بین مدیر و کارمند را برجسته میکنند. خود ارزیابی همچنین فرصتی برای بازخورد به مدیران در مورد انگیزه و تشویق یک کارمند جهت ارائه بهترین تلاش خود ارائه میدهد.
دیوید هاسل، بنیانگذار و مدیرعامل ۱۵Five میگوید: “کارمندان مدرن ذاتاً انگیزه کار مستقل و فرصتهای یادگیری و رشد را دارند. بنابراین، از منظر مدیریت، خود ارزیابی که به استقلال و توسعه کمک میکند، فوقالعاده ارزشمند است. محصول کار کارکنانی که انگیزه درونی دارند بیشتر از کار ناشی از محرکهای خارجی، مانند پاداشها یا تاکتیکهای ترس، تأثیرگذار و پایدارتر است.”
علی رغم اهمیت خود ارزیابی، نوشتن آن کار سادهای نیست. تجزیه و تحلیل خود میتواند بسیار دشوار باشد، به ویژه هنگامی که آن تحلیل برای بررسی به یک سرپرست ارائه شود. اگر در شروع کار مشکلی دارید، این پنج نکته به شما کمک میکند یاد بگیرید چگونه یک خود ارزیابی بنویسید.
بهترین روشها برای نوشتن خود ارزیابی
۱- به خود ببالید.
یکی از اهداف اصلی خود ارزیابی برجسته کردن دستاوردهای شما و یادآوری نقاط عطف در پیشرفت حرفهایتان است. یک خود ارزیابی خوب باید به کارهای خاص و پروژههایی اشاره کند که بهترین کار شما را برجسته میکنند. هنگام توصیف این دستاوردها، کارمندان باید تأکید کنند که آنها بر کل کسب و کار تاثیر داشتهاند تا ارزش آنها را برای شرکت نشان دهند.
جولی ریکن، مدیرعامل شرکت Applied Training Systems میگوید شما باید تلاش کنید اقدامات خود را با اهداف مدیر مرتبط کنید. این همسویی برای هر مدیر دلگرمکننده است و نشان میدهد که شما در زمینه بزرگتر شرکت نقش خود را درک میکنید.
ریکن میگوید: “اگر مدیر شما نیاز دارد اهداف خاصی را برآورده کند، در مورد نقشی که در رسیدن به این اهداف داشتید صحبت کنید. دستاوردهایی که لیست میکنید باید با اهداف کسب و کار مرتبط باشند.”
۲- صادق و منتقد باشید.
خود ارزیابی فقط برجستهسازی پیروزیها نیست. همچنین باید زمانهایی را که مرتکب اشتباه شدهاید به طور انتقادی ارزیابی کنید. صادق بودن به معنای اشاره به نقاط ضعفی است که میتواند در نتیجه شکست یا مشکلات قبلی بهبود یابد که درسی ارزشمند به شما داد. شناخت نقصهای خود برای نشان دادن توانایی یادگیری و رشد مهم است.
همچنین مهم است که در خود ارزیابی، کمبینی نکنید. تیموتی باتلر، همکار ارشد و مدیر برنامههای توسعه شغلی در دانشکده بازرگانی هاروارد، به کارمندان توصیه کرده است هنگام انتقاد از زمینههایی که باید بهبود یابند، از زبان رشد استفاده کنند.
باتلر به هاروارد بیزینس ریویو میگوید: “شما نباید بگویید «اینجا جایی است که من واقعاً زمین خوردهام.» در عوض، بگویید «این منطقهای است که میخواهم روی آن کار کنم.» این چیزی است که من آموختهام. این همان کاری است که باید انجام دهیم.”
۳- به طور مداوم برای رشد تلاش کنید.
هنگام نوشتن خود ارزیابی مهم است که هرگز راکد نمانید. انسانها دائما در حال انطباق، یادگیری و تغییر هستند. چه یک سال عالی داشته باشید و چه انتظارات خود را برآورده نکنید، مهم است که متعهد به پیشرفت و آموزش خود باشید. اختصاص دادن لحظهای به لیست اهداف خود برای سال آینده در طی خود ارزیابی نشان میدهد که شما به کم راضی نیستید.
هاسل میگوید: “اولین قدم اتخاذ طرز فکر رشد و درک این موضوع است که توانایی بالقوه انسان بالغ، ثابت نیست. ما همیشه در حال تغییر هستیم و پتانسیل ما بر اساس بسیاری از عوامل، از جمله محیط زندگی و کارمان افزایش یا کاهش مییابد. تصویب این چارچوب باعث میشود افراد بیش از حد بر شکستهای خود تمرکز نکنند و به پیروزیهای خود نیز وابسته نشوند.”
مدیران همچنین تمایل به بهبود و به عهده گرفتن موارد جدید را به عنوان نوعی قابلیت همکاری خواهند دید. اگر کارمندی در حال تقلا است، ایجاد فضای رشد میتواند عملکرد او را بهبود بخشد. از طرف دیگر، کارمندی که در موقعیت خود رشد میکند نیاز به فرصتهای رشد دارد تا از کسالت یا رکود جلوگیری کند.
۴- موفقیتهای خود را منعکس کنید.
وقتی زمان آن میرسد که خود را ارزیابی کنید، ارائه دادههای مشخص برای نشان دادن آنچه در طول سال انجام دادهاید بسیار سودمند است. کارمندان و مدیران به طور کلی از عملکرد شما آگاهی دارند، اما داشتن اعداد مشخص برای پشتیبانی از هر گونه ادعا، اعتبار خود ارزیابی را تقویت میکند.
جمعبندی
ارزیابی عملکرد به همه کمک میکند تا بدانند در ارتباط با اهداف سازمان در کجا قرار دارند و چگونه عمل میکنند. غالباً محلهای کار سالانه مورد ارزیابی عملکرد قرار میگیرند، اما این ارزیابیها باید به فرآیندی مستمر برای ارزیابی عادلانه و دقیق کارمندان و ایجاد فرهنگ ارتباط و بازخورد مداوم تبدیل شوند.