برنامهریزی شغلی
دراپشیپینگ (Dropshipping) چیست و چگونه انجام میشود؟
مدیریت موجودی، به خصوص در فضای تجارت الکترونیک یک جنبه چالشبرانگیز از کسب و کار است. اما دغدغههای مربوط به موجودی شما میتواند با روش زنجیره تامین متفاوتی که به طور فزایندهای محبوب شده است، فروکش کند. در این مقاله به هر آنچه نیاز دارید درباره این روش محبوب، یعنی دراپشیپینگ (Dorpshipping) بدانید، پرداختهایم.
دراپشیپینگ چیست؟
دراپشیپینگ یک روش خردهفروشی است که در آن کسب و کار محصولاتی را که میفروشد در انبار نگه نمیدارد. هنگامی که خردهفروش کالایی را میفروشد، آن را مستقیماً از شخص ثالثی (تولیدکننده، عمدهفروش یا خردهفروش دیگری) خریداری و برای مشتری ارسال میکند.
بنابراین، اگر کسبوکار شما از دراپشیپینگ استفاده میکند، به عنوان ویترینی عمل میکنید که مشتریان از آن بازدید کرده و محصولات را از آن سفارش میدهند. هنگامی که آنها سفارش دادند، شما هزینه را از مصرفکننده دریافت میکنید و ارسالکننده هزینه را از شما میگیرد. شما هرگز خود محصولات را کنترل نمیکنید.
دراپشیپینگ چگونه کار میکند؟
دراپشیپینگ یک روش مدیریت زنجیره تامین است. (اگر به تازگی یک کسب و کار خردهفروشی یا فروشگاه آنلاین افتتاح کردهاید، زنجیره تامین شبکهای از تامینکنندگان، مواد، تولیدکنندگان و خردهفروشانی است که در ایجاد و توزیع یک محصول، از تولید تا تحویل به مشتری، مشارکت دارند.)
طرفهایی که در دراپشیپینگ دخیل هستند عبارتند از:
- تولیدکنندگان محصولات را ایجاد میکنند. آنها معمولاً مستقیماً به مردم نمیفروشند؛ در عوض به عمدهفروشان و خردهفروشان به صورت عمده میفروشند.
- عمدهفروشان محصولات را از تولیدکنندگان خریداری و سپس قیمت آنها را قبل از فروش به خردهفروشان بالا میبرند. عمدهفروشان معمولاً محصولات تولیدکنندگان مختلف را ذخیره میکنند.
- خردهفروشها محصولات را مستقیماً با بالاتر بردن قیمت به مردم میفروشند.
نحوه عملکرد آن نیز بدین صورت است:
- مشتری به کسب و کار شما (خرده فروش) سفارش میدهد.
- شما شریک دراپشیپینگ (اعم از سازنده یا عمدهفروش) که محصول را بستهبندی و برای مشتری ارسال میکند، باخبر میسازید.
- شریک دراپشیپینگ هزینه خدمات را از شما (خردهفروش) میگیرد و شما از مشتری هزینه دریافت میکنید.
به طور کلی، هرچه زنجیره تامین کوتاهتر باشد، سود شما بیشتر خواهد بود، زیرا تعداد طرفها کاهش مییابد. زنجیره تامین کوتاه، زنجیرهای است که در آن مستقیماً با تولیدکننده سروکار دارید.
مزایای کسب و کار دراپشیپینگ
دراپشیپینگ یک روش مدیریت موجودی خردهفروشی است که میتواند به کسب و کار شما کمک کند تا ریسک را کاهش دهد، اما مزایای دیگری نیز دارد. این روش انجام سفارش برای کسب و کارهای تجارت الکترونیک یا سایر شرکتهایی که به دنبال کاهش ریسک موجودی و افزایش انعطافپذیری کسب و کار هستند، محبوب است.
هزینههای راهاندازی و حفظ کسبوکار را کاهش میدهد: دراپشیپینگ به شدت هزینههای اولیه راهاندازی کسبوکار آنلاین را کاهش میدهد، زیرا نیازی به سرمایهگذاری در ساخت موجودی اولیه ندارید، که میتواند برای کسبوکارهای جدید و کوچک هزینه بالایی داشته باشد. از آنجایی که مجبور نیستید با خرید موجودی (یا مدیریت ذخیرهسازی برای آن موجودی) سر و کار داشته باشید، سربار شما نسبتاً پایین باقی میماند. همچنین به این معنی است که شما با محصولاتی که فروش نمیروند درگیر نخواهید شد و مجبور نیستید قیمت آن موارد را پایین بیاورید و ضرر کنید.
موقعیت مکانی شما میتواند انعطافپذیر باشد: کسبوکارهای دراپشیپینگ میتوانند نسبت به کسبوکارهایی با ساختارهای سنتی، چابکتر باشند. از آنجایی که شما موجودی فیزیکی ندارید، اساساً میتوانید فروشگاه خود را از هر جایی که اتصال اینترنتی دارد راهاندازی کنید.
میتوانید انتخابهای گستردهتری از محصولات را به مشتریان ارائه دهید: از آنجایی که نیازی به سرمایهگذاری در ساخت موجودی ندارید، میتوانید با روندها همگام بمانید و به سرعت محصولات جدید را به سایت خود اضافه کنید. همچنین میتوانید به سرعت پیشنهادات خود را بدون نیاز به سفارش دادن اقلام جدید یا پاک کردن بکاستوک تغییر دهید.
مجبور نیستید موجودی را مدیریت کنید: کمبود موجودی همچنین به این معنی است که شما مجبور نخواهید بود آن را مدیریت کنید. مدیریت موجودی میتواند پیچیده و زمانبر باشد (اگرچه نرمافزار مدیریت موجودی میتواند کار را بسیار آسانتر کند). عدم نیاز به مدیریت موجودی، سفارش مجدد و پردازش آن به این معنی است که شما و کارمندانتان فرصت بیشتری برای کار روی سایر جنبههای کسب و کار و کمک به رشد آن دارید.
چالشهای دراپشیپینگ
دراپشیپینگ میتواند برای صاحبان کسب و کارها مفید باشد، اما اشکالاتی نیز وجود دارد که ممکن است برای استراتژی کلی کسب و کار شما مناسب نباشد. چند نمونه از دلایل اینکه چرا برخی از کسب و کارها تصمیم میگیرند از دراپشیپینگ صرف نظر کنند، عبارتند از:
کاهش حاشیه سود: همانطور که در بالا توضیح داده شد، هر چه زنجیره تامین شما طولانیتر باشد، سودتان کاهش مییابد. وقتی هزینههای کارمزد و درصدهایی را که واسطههای مختلف دریافت میکنند در نظر میگیرید، ممکن است ارزش آن را نداشته باشد که دراپشیپینگ را دنبال کنید. همچنین رقابت زیادی در زمینه دراپشیپینگ وجود دارد. از آنجایی که برای شروع به سرمایهگذاری بسیار کمی نیاز است، کسب و کارهای دراپشیپینگ اغلب محصولات را با قیمتهای بسیار پایین ارائه میکنند. برای رقابت، اغلب باید قیمتها را نیز کاهش دهید.
جمعبندی
همانطور که اشاره کردیم، دراپشیپینگ یک راه عالی و بدون استرس برای ایجاد یک کسب و کار آنلاین موفق نیست. برای راهاندازی کسب و کار دراپشیپینگ، سختکوشی لازم است. این مدل دارای مزایای مشخصی میباشد، اما دارای تعدادی پیچیدگی داخلی نیز هست که باید به آنها رسیدگی کنید.
خبر خوب این است که با برنامهریزی و بررسی دقیق، میتوان بیشتر این موانع را حل کرد؛ در نتیجه نیازی نیست که از ایجاد یک کسب و کار پر رونق و سودمند دراپشیپینگ دلسرد شوید.