BPM Course
پادکستمدیریت فرایندهای کسب و کار

معرفی مدل تغییر ۸ مرحله‌ای کاتر (Kotter)

این مطلب دارای نسخه صوتی می‌باشد. کاربران ویژه به لینک نسخه صوتی دسترسی خواهند داشت. هم‌اکنون عضو شوید.
این مطلب نسخه صوتی دارد

این راهنما و بررسی عینی مدل تغییر جان کاتر، نمای کلی از آنچه را که واقعاً باید در مورد مدل مدیریت تغییر (Change Management) ۸ مرحله‌ای جان کاتر بدانید، به شما ارائه می‌دهد.

اگر می‌خواهید در مورد مدل تغییر ۸ مرحله‌ای کاتر که برای دستیابی به موفقیت استفاده می‌شود بیشتر بیاموزید، این راهنما همه آنچه را باید بدانید به شما می‌گوید.

مدل تغییر چیست؟

در وهله اول باید بدانید چرا به یک مدل تغییر نیاز دارید؟ مدل تغییر دقیقاً چیست؟

هر زمان که نحوه انجام کارهای روزمره افراد را به چیز دیگری تغییر دهید، شامل بسیاری از قسمت‌های متحرک می‌شود. مدل تغییر چارچوبی است که گام‌ها، روش‌ها و یک فلسفه اصلی را ارائه می‌دهد که می‌توانید برای هدایت یک انتقال موفقیت‌آمیز استفاده کنید.

تغییرات سازمانی می‌تواند شامل رویدادهایی مانند موارد زیر باشد:

  • افزودن مکان‌های جدید
  • انتقال از فرایند دستی به فرآیند خودکار
  • تغییر برنامه ابری (Cloud) که استفاده می‌کنید
  • افزودن محصول یا خدمات جدید
  • ایجاد یک تقسیم جدید و سازمان‌دهی مجدد نقش‌های شغلی
  • ادغام یا تملک شرکت‌ها

آنچه در مدل‌های تغییر، مانند روش تغییر پیشرو جان پی کاتر ارائه می‌شود، نقشه راهی است که می‌توانید برای کمک به سازمان و اعضای تیم خود از طریق یک تغییر موفقیت‌آمیز، ایجاد کنید.

یک مطالعه تحول جهانی KPMG نشان داد که بیش از نیمی (۵۳٪) سازمان‌هایی که دچار تغییر می‌شوند، ارزش پایدار تلاش خود را نمی‌بینند. در بسیاری از موارد، این به دلیل فقدان مدل و برنامه تغییر است.

برخی از مدل‌های تغییر علاوه بر مدل تغییر اصلی جان پی کاترعبارتند از:

اگر از چارچوب مناسب برای هدایت تغییر استفاده نشود، چیزی به ظاهر ساده مانند تغییر به یک سیستم جدید می‌تواند در نهایت خرابی به بار آورد. بنابراین روش‌های تغییر موثر به شما امکان می‌دهد عوامل موثر در یک شرکت را که می‌توانند به تغییر کمک کنند مانند احساس کارکنان در مورد آن، شناسایی کنید.

نحوه برخورد شما با تغییر سازمانی تأثیر زیادی در موفقیت اجرای تغییر دارد، این یکی از دلایل محبوبیت بسیار زیاد مدل تغییر ۸ مرحله‌ای کاتر است.

مدل تغییر کاتر چیست؟

دکتر جان پی. کاتر مدل مدیریت تغییر جان کاتر را ایجاد کرد. سوابق وی در مدیریت بازرگانی و دانش مدیریت زمینه را برای مدل هشت مرحله‌ای تغییر و شرکت مشاوره بازرگانی وی فراهم کرد.

در مواردی که برخی از مدل‌های تغییر رویکردی از پایین به بالا دارند و برای تغییر روی چشم‌انداز کارمندان تمرکز می‌کنند، مدل تغییر ۸ مرحله‌ای جان کاتر رویکردی از بالا به پایین داشته و همچنین متمرکز بر ایجاد و حفظ احساس فوریت است.

مدل مدیریت تغییر جان کاتر شامل روش‌های زیر است:

  • روند تغییر: ۸ مرحله برای تغییر
  • تغییر اصول: ۴ اصل برای هدایت تغییر

فرایند ۸ مرحله‌ای کاتر برای اطمینان از ایجاد محیط مناسب برای تغییر، توسعه پشتیبانی مورد نیاز برای آن و ادامه حرکت در تمام مدت تغییر طراحی شده است، تا همه چیز متوقف نشود.

به نظر کسب و کارهایی که از مدل ۸ مرحله‌ای کاتر استفاده می‌کنند، مراحل کاملاً مشخص و قابل فهم هستند؛ که برای افرادی که تازه به دنیای مدیریت تغییر وارد شده‌اند مزیتی بزرگ محسوب می‌شود.

تاریخچه مدل تغییر جان کاتر

هشت مرحله تغییر کاتر برای اولین بار در سال ۱۹۹۵ در مقاله‌ای توسط دکتر کاتر نوشته شد و در Harvard Business Review منتشر گردید. این مقاله با عنوان “تغییر پیشرو: چرا تلاش‌های تحول ناکام می‌ماند” (Leading Change: Why Transformation Efforts Fail)، موانع اصلی شرکت‌ها در مواجهه با تغییر را بیان کرد.

این مشاهدات که منجر به توسعه مدل تغییر ۸ مرحله‌ای کاتر شد، ناشی از سال‌ها تماشای بیش از ۱۰۰ شرکت در حال نوسازی خود جهت پیدا کردن مزیت رقابتی بود.

وی از شرکت‌هایی مانند فورد، جنرال موتورز و بریتیش ایرویز نام برد و همچنین اشاره کرد که شرکت‌های کوچک‌تر نیز در مشاهدات وی گنجانده شده‌اند که به وی در توسعه روش تغییر سازمانی کاتر کمک کردند.

مدل مدیریت تغییر ۸ مرحله‌ای کاتر از درس‌های آموخته شده با تماشای پروژه‌های تغییر ناموفق و موفقیت‌آمیز حاصل شد. این درس‌ها شامل موارد زیر بود:

  • فرایندهای موفقیت‌آمیز تغییر نیاز به یک سری مراحل دارند. این کار زمان‌بر است و اگرچه به نظر می‌رسد پرش از مراحل باعث می‌شود روند سریع‌تر پیش برود، اما این امر منجر به خرابی پروژه می‌شود.
  • اشتباهات حیاتی در هر مرحله از تغییر می‌تواند تأثیر مخربی داشته باشد.

هر یک از این ۸ مرحله مستقیماً از ۸ خطایی برگرفته شده‌اند که شرکت‌ها مرتکب شده‌اند و تأثیر منفی بر پروژه‌های تغییر آن‌ها داشته است. به زودی به بررسی این خطاها و نحوه ارتباط آن‌ها با مدل تغییر کاتر خواهیم پرداخت.

همانطور که مراحل تغییر کاتر را مطالعه می‌کنید، نیاز به ایجاد احساس ضرورت برای تغییر را مشاهده خواهید کرد و این فلسفه اصلی این مدل است.

حتما بخوانید:  تفکر سیستمی چیست؟

چرا ضرورت چنین ویژگی اصلی در مدل ۸ مرحله‌ای جان کاتر است؟

پاسخ را می‌توان در نقل قولی یافت که در کتابی از دکتر کاتر با عنوان “حس ضرورت” (A Sense of Urgency) آمده است.

وی اظهار داشت “اگر ضرورت به اندازه کافی کاهش یابد و حرکت از بین برود، دفع رضایت خاطر برای بار دوم می‌تواند بسیار دشوارتر از حالت اول باشد.”

چرا مدل ۸ مرحله‌ای جان کاتر اینقدر محبوب است؟

مدل ۸ مرحله‌ای کاتر محبوب است زیرا نقشه راهی را برای درک آسان ارائه می‌دهد که مدیران می‌توانند از آن پیروی کنند، حتی اگر تازه به دنیای تغییر وارد شده باشند. هر مرحله دقیقاً آنچه را که باید اتفاق بیفتد برای ادامه مسیر یک پروژه تغییر توصیف می‌کند.

مدل ۸ مرحله‌ای جان کاتر بر روی شور و شوری متمرکز است که فرد باید برای ایجاد تغییر به ویژه در رهبری شرکت ایجاد کند. این مدل هشت مرحله را نشان می‌دهد که شما را در روند شروع، مدیریت و حفظ تغییرات هدایت می‌کند.

مدل مدیریت تغییر کاتر توسط بسیاری از سازمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد که تغییراتی در شرکت خود ایجاد می‌کنند، خواه تغییر مکان، فرآیندها یا ابزارهای کسب و کار باشد.

مروری بر ۸ گام کاتر برای مدیریت تغییر

بیایید در مورد آن خطاهایی که جان کاتر در مقاله خود ذکر کرده است صحبت کنیم، که پایه‌ای برای مدل تغییر ۸ مرحله‌ای کاتر هستند.

درک مشکلات هر یک از ۸ خطایی که مدل وی برای اصلاح آن‌ها طراحی شده است، می‌تواند یک مرجع مناسب برای درک کامل مدل ۸ مرحله‌ای کاتر به شما ارائه دهد.

در اینجا خطاهای عمده‌ای که جان کاتر مشاهده کرده و باعث شکست در هنگام تلاش سازمان‌ها برای اجرای تغییر شده است، آورده شده است.

۱- عدم ایجاد احساس ضرورت کافی

اگر افراد انگیزه‌ای برای تغییر نداشته باشند، مجبور کردن آن‌ها به گذر از روش فعلی کار دشوار است. در حالی که مدیریت ممکن است توسط خط اصلی هدایت شود، کارکنان می‌توانند انگیزه‌های کاملاً متفاوتی داشته باشند.

عدم ایجاد انگیزه مناسب با کمک احساس ضرورت برای تغییر یکی از بزرگ‌ترین دلایل شکست است. جان کاتر اظهار داشت که بیش از ۵۰٪ شرکت‌ها به دلیل عدم ایجاد احساس ضرورت شکست خورده‌اند.

جمع‌بندی

برای سازمان‌هایی که به دنبال یک مدل تغییر آسان برای یادگیری هستند که عامل اصلی برای موفقیت را به آن‌ها می‌دهد، مدل تغییر ۸ مرحله‌ای کاتر بر اساس ضرورت و انگیزه گزینه خوبی است.

مراحل موجود در مدل تغییر ۸ مرحله‌ای کاتر به راحتی دنبال می‌شوند و می‌توانند از مرتکب شدن خطاهای رایج توسط پروژه‌های تغییر (که در نهایت به شکست آن‌ها منجر می‌شود) جلوگیری کنند.

با این وجود، چندین نکته مهم هنگام بررسی مزایا و معایب مدل تغییر ۸ مرحله‌ای کاتر وجود دارد، یعنی عدم وجود نقشه راه برنامه تغییر منسجم و این واقعیت که رفتارهای کارمندان تمرکز اصلی این مدل نیست.

سازمان‌های بزرگ‌تر که رویکردی از بالا به پایین را ترجیح می‌دهند ممکن است مدل مدیریت تغییر کاتر را کاملاً مناسب بدانند. اما بسیاری دریافتند که مدل پایین به بالا ممکن است برای کارمندان امروزی مناسب باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فرصت ویژه: ۱۵٪ تخفیف دوره‌ها و پکیج‌های آموزشی با کد تخفیف nowruz1403 فقط تا ۱۵ فروردین!برنامه دوره‌ها را ببینید
بستن