مدیریت پروژه

متد اسکرام در مدیریت چابک چیست؟

حتی اگر هرگز چیزی در مورد اسکرام نشنیده باشید، در پایان این مقاله جامع ما، از همه آنچه که باید در مورد چیستی، چگونگی و دلیل این روش قدرتمند چابک بدانید، آگاه می‌شوید.

تعریف اسکرام

اصطلاح “اسکرام” (Scrum) از راگبی گرفته شده است. این اصطلاح اولین بار در زمینه توسعه محصول در مقاله‌ای در سال ۱۹۸۶ که در مجله Business Harvard با عنوان “The New Product Development Game” منتشر شد، مورد استفاده قرار گرفت.
نویسندگان این مقاله هیروتاکا تاکئوچی و ایکوجیرو نوناکا، متوجه شدند که چارچوب‌های سنتی مدیریت پروژه دیگر مناسب سرعت بالای توسعه نیستند. به گفته آن‌ها “آنچه امروز نیاز داریم، نوآوری مداوم در دنیای تغییرات مداوم است.”

آن‌ها توضیح دادند که چگونه شرکت‌های عظیمی مانند هوندا و IBM با دادن استقلال کامل به تیم‌های کوچک و عدم نظارت دقیق بر آن‌ها، به موفقیت دست می‌یابند. آن‌ها این روش جامع را به “اسکرام” در راگبی تشبیه کردند، حرکتی که در آن توپ را در حالی که در زمین حرکت می‌کند، درون تیم پاس می‌دهند. از آن زمان تاکنون چیزهای زیادی تغییر کرده است. اما جهان سریع‌تر شده و رقابت افزایش یافته است؛ و تیم‌های کوچک و خودمختار تاکئوچی و نوناکا که محصولات کاملی را ارائه می‌دهند، اکنون نیز در متد اسکرام مشاهده می‌شوند.

اسکرام چگونه کار می‌کند؟

اسکرام یک چارچوب فرایندی است که از تیم‌های کوچک برای ساخت محصولاتی استفاده می‌کند که به طور مداوم بهبود می‌یابند. اسکرام مانند Kanban  XP و سایر روش‌های چابک، از توسعه سبک، مکرر و یکپارچه بهره می‌برد.

اسکرام بیشتر از اینکه تکنیک خاصی باشد، یک طرز فکر و رویکرد است. به عبارت دیگر، اسکرام مجموعه‌ای از روابط کاری را ارائه می‌دهد که به افراد کمک می‌کند تا پروژه‌های پیچیده را به طور مشترک مدیریت کنند. این روابط اسکرام به مصنوعات، مراسم و نقش‌ها تقسیم می‌شود.

اسکرام به جای سلسله مراتب، سازماندهی فردی را ترویج می‌کند؛ به این صورت که تیم‌ها را به عهده خودشان می‌گذارد تا کارهای خود را انجام دهند. به همین دلیل بسیار مهم است که تعاملات تیم اسکرام سه رکن شفافیت، بازرسی و سازگاری را داشته باشند:

  • شفافیت: جنبه‌های مهم پروژه باید برای افرادی که در قبال نتایج پروژه مسئولیت دارند، قابل مشاهده باشد. تیم‌های اسکرام خوب دائماً اطلاعات را به اشتراک می‌گذارند.
  • بازرسی: هر رویداد اسکرام فرصتی برای تجزیه و تحلیل پیشرفت و فرایند مشکلات و پیشرفت‌های احتمالی است.
  • سازگاری: تغییرات بر این اساس اعمال می‌شوند.

ممکن است همه این موارد کمی بی‌فایده به نظر برسند، اما در طول جلسات، مسئله پیشرفت می‌تواند به یک مسئله شخصی تبدیل گردد. احساسات و اختلاف نظرها به راحتی می‌توانند توانایی شما را برای بازرسی و سازگاری از بین ببرند. تیم‌های بزرگ از پنج ارزش اسکرام یعنی تعهد، شجاعت، تمرکز، گشودگی و احترام، برای ایجاد رابطه مستحکم مورد نیاز برای ایجاد ارتباط آزاد استفاده می‌کنند.

نقش‌های تیم اسکرام

تیم اسکرام از مالک محصول، اسکرام مستر و تیم توسعه تشکیل شده است. تیم‌های اسکرام عبارتند از:

  • سازماندهی فردی: افراد بر خلاف دریافت دستورالعمل از مافوقشان، خود در مورد اینکه چگونه کار را به سرانجام برسانند، تصمیم می‌گیرند.
  • عملکرد متقابل: تیم اسکرام از تمام مهارت‌ها و توانایی‌های لازم برای تکمیل کار تشکیل شده است.

به استعاره راگبی تاکئوچی و نوناکا و چگونگی پاس دادن توپ درون تیم اسکرام در حین توسعه یک مفهوم فکر کنید. این بدان معناست که آن‌ها نیازی به راهنمایی یا پشتیبانی افراد خارج از تیم برای توسعه یک محصول ندارند. البته به این معنی نیست که تیم اسکرام کاملاً از شرکت جدا است.
به عنوان مثال، مالک محصول وظیفه ارتباط با ذینفعان خارج از تیم را دارد تا متوجه شود تیم باید روی چه مواردی تمرکز کند. او از بهترین موقعیت برای اطلاع از اینکه کدام ویژگی‌ها و رفع کدام مشکلات بیشترین ارزش را دارند، برخوردار است.

تیم توسعه مسئول تکمیل توسعه محصول است. توسعه دهندگان با مالک محصول همکاری می‌کنند تا اطمینان حاصل نمایند که محصولاتی را توسعه می‌دهند که ارزش کافی دارند. اما آن‌ها به تنهایی تصمیم می‌گیرند که چگونه این کار را انجام دهند.
اسکرام مستر، رویدادهای اسکرام را اجرا می‌کند و مطمئن می‌شود تیم توسعه درگیر موانع و عوامل حواس پرتی نشود. اسکرام مسترها به تیم کمک می‌کنند تا فرایندهای خود را بهبود ببخشد و مسئول انتقال نتایج به ذینفعان خارجی هستند.
یک روش ساده برای فکر کردن در مورد نقش‌ها و مسئولیت‌های تیم اسکرام به شرح زیر است:

تیم‌های اسکرام در دوره‌های زمانی کوتاه معروف به اسپرینت (به طور معمول هر دو تا چهار هفته یکبار) برای توسعه محصولاتی که به طور بالقوه قابل انتشار هستند، کار می‌کنند.
بنابراین، تیم اسکرام به صورت متوسط ۱۰ روز کاری برای انتخاب، تکمیل و یکپارچه‌سازی توسعه محصول دارد. برای حفظ این سرعت بالا، آن‌ها از مصنوعات اسکرام که در بالا ذکر شد برای ردیابی ورودی اسپرینت (آنچه روی آن کار می‌کنند) و خروجی (آنچه انجام می‌شود) استفاده می‌کنند. حال وقت آن است با جزئیات بیشتر به مرور این مصنوعات بپردازیم.


مجموعه

مدیریت چابک

این پست بخشی از مجموعه مدیریت چابک در کار و کسب است. ترتیب زیر را در این حوزه پیشنهاد می‌کنیم.

  1. همه چیز درباره مدیریت پروژه چابک
  2. برداشت‌های نادرست از رویکرد مدیریت چابک
  3. مروری بر تاریخچه مدیریت چابک (Agile) و اصول آن
  4. مدیریت ناب (Lean Management) چیست؟
  5. پیاده سازی رویکرد چابک (Agile) در مقایسه با رویکرد آبشاری (Waterfall)
  6. آموزش مدیریت پروژه چابک با متد کانبان
  7. متد اسکرام در مدیریت چابک چیست؟
  8. معرفی انواع جلسات اسکرام (Scrum Meetings) برای بهبود عملکرد شما
  9. متدولوژی XP در مدیریت چابک چیست؟
  10. مقایسه روش چابک (Agile) و اسکرام (Scrum)، بررسی تفاوت‌ها و شباهت‌ها
  11. متد اسکرام‌ بان چیست و چه اهمیتی در مدیریت پروژه دارد؟
  12. روش کانبان (Kanban‌) چه تفاوتی با روش اسکرام (Scrum) دارد؟
  13. اسکرام مستر کیست و چه وظایفی دارد؟
  14. امتحان و مدرک PSM (اسکرام مستر حرفه‌ای) چیست و چگونه می‌توان آن را اخذ کرد؟
  15. اولویت‌بندی رایس (RICE) چیست و چه کاربردی دارد؟
  16. هر آنچه باید در مورد تیم چابک (Agile Team) بدانید
  17. معیارهای برتر برای سنجش موفقیت در پروژه چابک
  18. برنامه‌ریزی اسپرینت (Sprint Planning) در متد چابک چیست؟
  19. تفاوت مدیر محصول و مالک محصول چیست؟
  20. تفاوت میان دو نقش اسکرام مستر و مالک محصول در چیست؟
  21. چرخه حیات توسعه نرم‌افزار چیست و چه مراحلی دارد؟
  22. راهنمای تکنیک‌های تست نرم‌افزار
  23. راهنمای کامل چارچوب چابک مقیاس‌پذیر (SAFe) برای رهبران
  24. رویکرد چابک در پشتیبانی از مشتری

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره بلندمدت «متخصص حرفه‌ای هوش تجاری» با رویکرد کاربردی و اجراییاطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن