منبع این مقاله
تحلیل کسب و کار

تحلیل کسب و کار و میزان تسلط لازم بر حوزه تخصصی سازمان

تحلیلگر کسب و کار تا چه حد باید با دانش تخصصی سازمان آشنا باشد؟ چقدر باید علم و اصطلاحات خاص آن حوزه را بداند؟ در این مطلب به این موضوع پرداخته شده است.

این مقاله دارای نسخه PDF انگلیسی است. جهت دسترسی به لینک دانلود نسخه انگلیسی هم‌اکنون عضو شوید.

درباره نویسنده

نویسنده
کارل ویگرز، مشاور و مدرس حوزه تحلیل کسب و کار با تمرکز روی توسعه نرم‌افزار است. او دارای مدرک دکتری است و کتاب «مشاوره تحلیل کسب و کار موفق» جزو آثار اوست. وی همچنین یک شرکت مشاوره و آموزش تحلیل کسب و کار در پورت‌لند دارد.

این سوال که تخصص دامنه (یعنی حوزه تخصصی کسب و کار موردمطالعه) برای یک تحلیلگر کسب و کار تا چه اندازه ضروری است، بحث تکراری در جامعه تحلیل کسب و کار است. برخی اظهار داشته‌اند که تخصص دامنه ضروری نیست. یک تحلیلگر کسب و کار ماهر تصور می کند می تواند تقریباً در موقعیت هر پروژه ای قدم بگذارد و با تکیه بر تجربه قبلی و یک کیت ابزار غنی از تکنیک های مورد نیاز، در کاوش در مورد نیازها عملکرد مناسبی داشته باشد. یک تفکر متفاوت نیز این است که تحلیلگری که دانش عمیق در مورد موضوع دارد می تواند به مراتب موثرتر از یک تحلیلگر معمولی باشد.
من هر دو موقعیت را از درون یک شرکت به عنوان کارمند عادی و از خارج به عنوان مشاور تجربه کرده ام. این مقاله توصیه هایی در مورد اینکه تخصص دامنه چه زمانی با ارزش است، و چه زمانی ضروری است و یا می تواند خطر ساز باشد، ارائه می کند.

موارد اهمیت تخصص دامنه (Domain Expertise)

من کار خود را به عنوان یک شیمی دان شروع کردم و چند سال پیش به عنوان یک دانشمند تحقیقات عکاسی در کداک مشغول به کار شدم تا اینکه بعدا به توسعه نرم افزار به صورت تمام وقت پرداختم. سپس در آزمایشگاه های تحقیقاتی کداک برنامه هایی را برای دانشمندان و تکنسین های دیگر توسعه دادم. من متوجه شدم که تجربه ام در علم عکاسی بسیار ارزشمند است زیرا با محققانی کار کردم تا نیازهای آنها را برای نرم افزاری که گروه من توسعه داده است درک کنم.
من در مورد لغات تخصصی و شیوه های دانشمندان اطلاع پیدا کردم. این زمینه را برای من فراهم کرد تا بتوانم آنچه را که آنها تلاش می کنند انجام دهند و نیازهای بیان شده آنها را درک کنم. اگر من چیزی در مورد شیمی یا علم عکاسی نمی دانستم، باید در سطح عمیق تری از آنها سوال میکردم.
من می توانم بسیاری از نیازهای آنها را پیش بینی کنم، زیرا آنها کارهایی مشابه با مواردی که قبلاً انجام داده اند، می دهند. من می توانم قابلیت هایی را پیشنهاد کنم که ممکن است از نظر کاربران با ارزش باشد اما خودشان به آن فکر نکرده باشند و همچنین برخی فرضیاتی که مشتریان من ایجاد می کنند را شناسایی و به چالش بکشم. علاوه بر این، من دانش ضمنی داشتم که حتی در بحث بین کاربران و تحلیلگران کسب و کاری که با دامنه مشکل ناآشنا هستند مطرح نمی شود.
همچنین بسیار مهم است که نزد مشتریان اعتبار داشته باشم زیرا آنها از پیشینه من در حوزه خود اطلاع داشتند. آنها نیازی ندارند که مفاهیم اساسی و اصطلاحات را برای من توضیح دهند. من می دانستم که دانشمندان چگونه کار می کنند، و این در طراحی واسط های کاربری که استفاده از آنها قابل قبول و کارآمد باشد مفید است. آنها به من اعتماد کردند تا نیازهایشان را بیش از آنکه به افراد سایر بخش های فناوری اطلاعات که به طور دوره ای به توسعه برنامه های کاربردی مشغول شده بودند، متوجه شوم. و تخصص دامنه جواب داد. من و چند عضو دیگر تیم که سابقه علمی داشتیم برای درک و برآورده کردن نیازهای نرم افزاری کاربران به طور مؤثر با آنها همکاری کردیم.
هر زمان که یک کارمند از نقش کاربر به یک تحلیلگر کسب و کار و یا نقش توسعه دهنده نرم افزار انتقال می یابد، می توانید از مزایای این نوع دانش عمیق در حوزه کسب و کار استفاده کنید. این امر به ویژه برای زمینه های تخصصی فنی یا تجاری، که برای یک تحلیلگر کسب و‌ کار عمومی بهبود عملکرد تخصصی می تواند دشوار و وقت گیر باشد، بسیار ارزشمند است. این یک مزیت مهم و شاید حتی یک ضرورت است که در صنایع تنظیم شده، سیستم ها باید بسیاری از قوانین کسب و کار از جمله خط مشی های شرکت، استانداردهای صنعت، و قوانین و مقررات را رعایت کنند.
با این وجود، یک دام احتمالی نیز در آن نهفته است. هر وقت یک تحلیلگر کسب و کار که با  موضوع مورد نظر آشنا باشد، باید این احتمال را در نظر بگیرید که ممکن است تجربه وی کاملاً مرتبط با پروژه جدید نباشد. اگر مدت زمان زیادی از زمان تجربه او گذشته باشد، جنبه های مهم کسب و کار یا صنعت ممکن است تغییر کرده باشد.
تحلیلگر کسب و کار در آن موقعیت باید در برابر این وسوسه و تصور که او بیشتر از کاربران می داند، مقاومت کند. او حتی ممکن است فکر کند که نیازی به مشاوره با کاربران در مورد جنبه های خاصی از کشف الزامات ندارد، زیرا او به صورت پیش فرض می داند که به چه چیزهایی نیاز دارند.  وجود تحلیلگر کسب و کار نشان می دهد که عملکرد سیستم در حین انتخاب، اغلب به ارزش بیشتر کمک می کند، اما همیشه باید ایده های شما را نمایندگان واقعی کاربر تایید کنند.
درک دامنه مشکل به یک تحلیلگر کسب و کار کمک می کند تا ملزومات غیر کاربردی را با دقت بیشتری بررسی کند. ممکن است مشتریان به ارائه اطلاعاتی در مورد محدودیت ها، رابط های خارجی و بسیاری از ویژگی های کیفیت که تاثیر عمیقی در موفقیت سیستم دارند، توجه نکنند.
تحلیلگر کسب و کار با دانش می داند که چه ویژگی های خاص کیفی مانند ایمنی، امنیت و استحکام، مهم هستند و اطمینان حاصل می کند که به آن مناطق توجه شده است.
در مجموع، تجربه و دانش در حوزه کسب و کار، دارایی ارزشمندی را برای یک تحلیلگر کسب و کار فراهم می کند، اما اگر تحلیلگر کسب و‌ کار براساس درک خود از تخصصی که دارد، مشتری را راهنمایی کند می تواند خطرناک باشد.

تجربه در دامنه اهمیتی ندارد

در مقابل، این استدلال می گوید که یک تحلیلگر حرفه ای و با تجربه می تواند در بیشتر انواع پروژه ها موثر باشد. در حالی که درک از دامنه مسئله می تواند مفید باشد، اما ضروری نیست، زیرا تکنیک های تحلیلگر کسب و کار مستحکم می توانند روی هر پروژه ای موثر باشند. تحلیلگر کسب و کار با ادامه پروژه، آنچه را که باید در مورد دامنه آن بداند، یاد خواهد گرفت.
این احتمالاً برای بسیاری از انواع پروژه های فناوری اطلاعات صادق است. شباهت های بسیاری در رویکردهایی که یک تحلیلگر کسب و کار در پروژه های متنوع فناوری اطلاعات در پیش می گیرد، وجود دارد. جزئیات و زمینه های خاص برای یک پروژه تاثیر زیادی در رویکرد الزامات ندارد. اگر تحلیلگر کسب و کار یک سازمان حقوقی یا دولتی هستید، احتمالاً از طریق تعامل با همتایان کسب و کار خود در مورد پروژه های قبلی، دانشی در مورد دامنه کسب کرده اید.
با این وجود، اگر یک مشاور مستقل و یا مشاور شرکت تجزیه و تحلیل کسب و کار هستید، فاکتورهای دیگری نیز به کار می روند. اگر تصمیم به کسب دانش عمیق در یک حوزه خاص بگیرید تا مشتری های بیشتری را در آینده جذب کنید، ممکن است دامنه درگیری های احتمالی را محدود کنید.
آیا این استراتژی خوبی برای شما یا شرکت شما است؟ خود را متعهد کنید که همیشه فرصت های شغلی جدید را در همان دامنه تخصص خود پیدا کنید. نکته مثبت آن این است که اگر متخصص دامنه مربوط باشید، احتمالاً می توانید هزینه های بالاتری را نیز دریافت کنید.
اهمیت دانش دامنه بستگی به نوع کار شما به عنوان تحلیلگر کسب و کار دارد. بدیهی است، اگر شما یک تحلیلگر کسب و کار باشید، در یک سازمان می توانید مستقیماً با کارمندان خود در زمینه توسعه الزامات همکاری کنید، که تخصص دامنه به این مورد خیلی کمک می کند. اما همه کارهای تحلیلگر کسب و کار در این دسته قرار نمی گیرند.

حتی با اینکه بیش از ۲۰ سال است که خودم را “مشاور” خوانده ام، بیشتر کارهایی که انجام داده ام شامل آموزش در زمینه توسعه و مدیریت نیازها است.
من تقریباً ۳۰۰ کلاس در مورد الزامات (Requirements) در طیف گسترده ای از کسب و کارها آموخته ام. بدیهی است، من نمی توانم در تمام دامنه های مختلف، تخصص داشته باشم و یا حتی آنها را تجربه کنم.
اما مهم نیست، همه در حال مبارزه با انواع مشکلات الزامات هستند: نحوه شناسایی و تعامل با ذینفعان؛ سوالات مناسب برای پرسیدن؛ چگونگی نشان دادن دانش شما از طریق بحث های انتخابی؛ اولویت بندی الزامات؛ و همچنین سایر موارد.
فرایند الزامات تقریباً مشابه این است که شرکت در حال کار بر روی نرم افزار تهیه مالیات، سیستم عامل برای کنترل یک سیستم تهویه هوا یا هر چیز دیگری باشد.
این بینش به این معنی بود که من نیازی به کسب دانش عمیق در حوزه کسب و کار ندارم تا بتوانم به عنوان یک مشاور و مربی، به طیف گسترده ای از مشتریان کمک کنم. در حقیقت، همکاری با بسیاری از شرکت های مختلف به من این امکان را می دهد تا تکنیک هایی را انجام دهم که در یک دامنه موثر باشند و آنها را در زمینه های دیگر به مشتری منتقل کنم. من درباره حوزه های خاصی اطلاعات کاملی ندارم، اما اکنون درباره بسیاری از آنها کمی اطلاعات دارم. من سعی می کنم نمونه های موجود در دوره های خود را بومی سازی کنم تا در حد ممکن برای هر مخاطبی معنادار باشد. با این حال، مرتبط ساختن تفاوت های هر یک از دوره های آموزشی من متناسب با نیاز مخاطبان در حوزه های خاص عملی نیست.
اگر می خواستم تخصص بگیرم،فرصت های کسب و کار بالقوه زیادی را از دست می دادم. خوشبختانه، من در ارائه نمونه های متناسب با شرایط بسیار خوب هستم و پیشنهاداتی را برای کمک به هر مخاطب برای تطبیق شیوه ی الزاماتی که از آنها دفاع می کنم، با شرایط خاص آنها ارائه دادم.
تحلیلگران کسب و کار که در زمینه های مختلفی فعالیت کرده اند، تجربه زیادی در زمینه پروژه های جدید و پیشرفت سریع دارند. آنها بدون در نظر گرفتن ماهیت خاص پروژه، سوال های مناسبی می پرسند و مناطق مهم را برای تحقیق جهت انتخاب الزامات می دانند. آنها در تسهیل جلسات گروهی، هم اندیشی در مورد اطلاعات ضروری با متخصصان شرکت، و ارائه این دانش به روشی که همه ذینفعان پروژه صحبت می کنند، مهارت دارند. یک تحلیلگر کسب و کار ارشد می تواند تجربه خود را با پروژه های متنوعی ترکیب کند تا به مشتریان برای درک درست از نیازها بطور کارآمد کمک کند.
اگرچه یک شرکت ممکن است برای استخدام یک تحلیلگر کسب و کار با تجربه گسترده در سیستم های بانکی تبلیغ کند، شما ممکن است مهارت های خود را ارزیابی کنید تا ببیند که آیا می توانید حتی بدون آن تجربه خاص کار را بطور موثری انجام دهید، بنابراین می توانید رزومه خود را برای فرد استخدام کننده ارسال کنید.

بنابراین آیا تخصص دامنه اهمیت دارد؟

پاسخ این سوال همانطور که اغلب در زمینه توسعه نرم افزار، تجزیه و تحلیل کسب و کار و زندگی به طور کلی صادق است این است که “بستگی دارد”. تحلیلگر کسب و کار با دانش کامل از دامنه مسئله می تواند کار روشنگری را در مورد کاوش الزامات و ارزیابی تاثیر سیستم جدید و تغییرات فرایند انجام دهد.
اگر به عنوان تحلیلگر کسب و کار در یک سازمان استخدام شده اید تا بتوانید روی یک پروژه کار کنید، هرچه بیشتر درباره نوع کارهایی که انجام می دهند آگاهی داشته باشید، سریعتر می توانید پیشرفت کنید و کارایی بیشتری داشته باشید. اگر در ابتدا تجربه گسترده ای در این زمینه ندارید، از سوال کردن نترسید تا بتوانید اصطلاحات و مفهوم کار را به سرعت یاد بگیرید.
با این حال، به امید استخدام در این کار، در مورد دانش خود در دامنه کسب و کار اغراق نکنید. شاید شما بتوانید از این طریق رقبای خود را از میدان به در کنید، اما من متوجه شده ام همیشه بهترین راه این است که اگر در زمینه ای تخصص ندارم وانمود نکنم در آن متخصص هستم.
یک تحلیلگر کسب و کار ماهر می تواند حتی به پروژه هایی که فاقد دانش دامنه عمیق هستند، ارزش بدهد. سوال در مورد آنچه ممکن است ساده و بی تکلف به نظر برسد، روش بسیار خوبی برای کشف اطلاعاتی است که هیچ کس به دامنه مشکل مشکل هرگز فکر نکرده است که آن سوال را مطرح کند. تحلیلگر کسب و کار همان فرضیاتی را که افرادی که سال ها در این حوزه کار کرده اند دارند، را ارائه نمی دهد. مشتریانی که فکر می کنند همه چیز را از قبل می دانند، وقتی یک تحلیلگر کسب و کار چشم آن‌ها را به سمت درک تازه ای از موضوع باز می کند، با خوشحالی تعجب می کنند.
و البته، یک تحلیلگر کسب و کار می تواند ساختار، فرایند و جامع بودن در مورد فعالیت های مورد نیاز را حتی بدون دانستن چیزی در مورد کسب و کار به همراه آورد. اگر وظیفه اصلی شما ارائه خدماتی مانند آموزش، مربیگری سایر کارشناسان ارشد، توسعه فرایند و الگوبرداری و شاید ایجاد مرکز تجزیه و تحلیل کسب و کار عالی است، دانش دامنه حیاتی نیست. داشتن تخصص در یک منطقه خاص به شما کمک می کند تا خودتان را به یک کارفرمای بالقوه بفروشید، اما از نظر عملی، احتمالاً اهمیت چندانی نخواهد داشت.
فقط مراقب تله هایی باشید که قبلاً به آنها اشاره کردم. مراقب محدود کردن فرصت های شغلی آینده خود به جهت تخصص باشید. و فرض نکنید که تجربه دامنه قبلی شما بدان معنی است که بیشتر از مشتری در مورد مشکل می دانید. احتمال دارد که اینگونه نباشد.


مجموعه

تحلیل کسب و کار

این پست بخشی از مجموعه تحلیل کسب و کار در کار و کسب است. ترتیب زیر را در این حوزه پیشنهاد می‌کنیم.

  1. چرا تحلیل‌گران کسب و کار به مهارت تفکر نقادانه نیاز دارند؟
  2. مقدمه‌ای بر فرآیندکاوی و مدل‌سازی برای تحلیل‌گران کسب و کار
  3. BA به چه معناست و تحلیل‌گر کسب و کار به چه کسی می‌گویند؟ (مقدمه‌ای بر BABOK)
  4. تعریف تحلیل کسب و کار براساس BABOK چیست؟
  5. دانلود کتاب | تحلیل کسب و کار BABOK
  6. چگونه مدرک CCBA یا CBAP در تحلیل کسب و کار بگیریم؟
  7. استراتژی‌های قبولی و اخذ مدرک CBAP
  8. مهم‌ترین نکات در اخذ مدرک CCBA و CBAP در تحلیل کسب و کار
  9. تحلیل کسب و کار چقدر اهمیت دارد؟
  10. مدل مفاهیم کلیدی تحلیل کسب و کار (BACCM) چیست؟
  11. چگونه تحلیل‌گران کسب وکار می‌توانند به فروش بیشتر کمک کنند؟
  12. یک روز از زندگی یک تحلیلگر کسب و کار
  13. به این ۷ دلیل شما باید یک تحلیلگر کسب و کار شوید
  14. چگونه به یک تحلیلگر کسب‌وکار تبدیل شویم؟ (راهنمای کامل)
  15. پرونده تجاری (Business Case) چیست و چگونه نوشته می‌شود؟
  16. مهارت‌های زنجیره تامین که هر تحلیلگر کسب و کار باید بداند
  17. تحلیلگر کسب و کار به عنوان یک فروشنده
  18. مسیر تحلیلگر کسب و کار از سطح عملیاتی تا سطح استراتژیک
  19. دفاع از نیازهای ذی نفعان به عنوان رسالت تحلیلگر کسب و کار
  20. ۲۰ درس کلیدی از تحلیل کسب و کار
  21. تحلیلگر کسب و کار در محیط چابک (Agile)
  22. تحلیلگر کسب و کار در مقابل مدیر پروژه
  23. ماتریس ردیابی نیازمندی‌ها (RTM) چیست و چگونه ایجاد می‌شود؟
  24. تکنیک طوفان فکری در تحلیل کسب و کار
  25. راهنمای برگزاری طوفان فکری به صورت آنلاین
  26. گروه تمرکز چیست و چگونه اجرا می‌شود؟
  27. تحلیل کسب و کار و مدیریت تغییر
  28. ارزیابی تحلیل کسب و کار با شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI)
  29. تحلیل کسب و کار با تکنیک «۵ چرا؟» | Five Whys
  30. چرا تحلیلگران کسب و کار باید از BPMN استفاده کنند؟
  31. سوالات مهم در مصاحبه استخدامی شغل تحلیل کسب و کار
  32. ساخت نیازمندی‌ها براساس سفر مشتری
  33. ۸ نکته از تحلیل کسب و کار و استخراج نیازمندی‌ها (Requirements Elicitation)
  34. داستان کاربر (User Story) چیست و چگونه استفاده می‌شود؟
  35. ارتباط تحلیل کسب و کار با داستان کاربر (User Story)
  36. ۹ نوع مستندات برای نیازمندی‌های تحلیل کسب و کار و کاربرد آن‌ها
  37. راهنمای کامل مدل کانو
  38. اولویت‌بندی نیازمندی‌ها در تحلیل کسب و کار
  39. تحلیل کسب و کار و میزان تسلط لازم بر حوزه تخصصی سازمان
  40. استفاده مجدد از نیازمندی‌ها (Requirements Reuse)
  41. ۳ روش در مشاوره تحلیل کسب و کار
  42. روش‌های تحلیل ذی‌نفعان
  43. ۵ ترند مهم در تحلیل کسب و کار
  44. ۱۰ نکته برای نقشه برداری فرایندهای کسب و کار 
  45. مدیریت نیازها هنری است که توسط یک تحلیلگر کسب و کار به دست می‌آید
  46. تحلیل و اولویت‌بندی مسکو (MOSCOW) چیست و چه کاربردی دارد؟
  47. ضرورت تعریف کردن نیازهای کسب و کار
  48. معرفی برترین نرم‌افزارهای مدیریت نیازمندی‌ها برای تحلیل کسب و کار
  49. معرفی تکنیک‌های مهم در تحلیل کسب و کار بر اساس BABOK
  50. ویدیو: تحلیل کسب‌وکار چیست؟ (دکتر بابک هزاوه)
  51. چرا مشکلات و فرصت‌ها برای پروژه‌ها یکسان نیستند؟
  52. ۱۰ تکنیک‌ مهم در تحلیل کسب و کار
  53. نیازمندی‌های غیر کارکردی در تحلیل کسب و کار
  54. تجزیه و تحلیل SWOT چیست؟
  55. تجزیه و تحلیل بر اساس مدل PESTLE چیست و چه کاربردی دارد؟
  56. آموزش و راهنمای کامل دیاگرام جریان داده (Data Flow Diagram)
  57. تحلیل استراتژیک سازمانی
  58. مزایای تفکر استراتژیک و چگونگی توسعه آن
  59. دانلود گزارش سال ۲۰۲۰ موسسه جهانی تحلیل کسب و کار
  60. انتخاب و تطبیق رویکردها و تکنیک‌های تحلیل کسب و کار
  61. تجزیه و تحلیل CATWOE چیست؟
  62. نمودار استخوان ماهی (Fishbone Diagram) چیست و چگونه ترسیم می‌شود؟
  63. مفاهیم علم داده که هر تحلیل‌گر باید بداند
  64. تفکر سیستمی چیست؟
  65. اهمیت گوش دادن عمیق در تحلیل کسب و کار
  66. دانلود کتاب راهنمای آزمون تحلیل کسب و کار | CBAP / CCBA Certified Business Analysis Study Guide
  67. دانلود کتاب ضمیمه چابک راهنمای پیکره دانش تحلیل کسب و کار | Agile Extension to the BABOK
  68. ویدیوی وبینار آموزشی «نقشه‌راه تحلیل کسب‌وکار براساس BABOK»

منبع
مدرن آنالیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره آموزشی «مدیریت محصول» با مدرسانی از دیجی‌کالا و اکالا ؛ با رویکرد کاربردی و اجراییاطلاعات بیشتر و ثبت‌نام
بستن