
تحلیل کسب و کار (Business Analysis) را میتوان به عنوان تکنیکی تعریف کرد که برای برقراری ارتباط بین ذینفعان مختلف به منظور درک نیازها، ساختار، سیاستها و عملکردهای کسب و کار برای یافتن راهحلهایی که به سازمان در دستیابی به اهداف مورد نظر خود کمک میکند، استفاده میشود. تجزیه و تحلیل کسب و کار در هر سازمانی نقشی حیاتی دارد. تجزیه و تحلیل نیازمندهیهای کسب و کار، ایجاد مستندات مناسب، شناسایی زمینههای بهبود فرایند و تغییر سازمانی، برنامهریزی استراتژیک و تدوین سیاستهای مختلف که سازمان را به سمت آینده بهتر سوق میدهد به عنوان رایجترین راهحلها شناخته میشود. یک سازمان میتواند با شناسایی و اجرای تغییرات خاص، از تجزیه و تحلیل کسب و کار برای دستیابی به اهداف استراتژیک خود استفاده کند. ماهیت تغییر میتواند استراتژیک یا ساختاری باشد، گاهی اوقات شامل تغییر سیاستها و فرایندهای مختلف درون سازمان برای رقابت بهتر در بازار است.
سازمانها میتوانند با درک موقعیت فعلی بازار، با کمک تجزیه و تحلیل کسب و کار، مهارتهای استراتژیک و فنی خود را بهبود بخشند. این امر به آنها کمک میکند تا در مقایسه با رقبا جایگاه خود را در بازار شناسایی کنند. جنبههای بسیاری از تحلیل کسب و کار وجود دارد. برخی نمونهها عبارتند از:
- انجام مطالعات امکان سنجی
- برنامه ارزیابی و کاهش ریسک
- شناسایی و تعریف فرصتهای جدید کسب و کار
- نوشتن یک مورد کسب و کار دقیق
برای درک اهمیت تجزیه و تحلیل کسب و کار به روشی بهتر، در ادامه برخی از تکنیکهایی که یک تحلیلگر کسب و کار در یک پروژه انجام میدهد، ذکر شده است:
استخراج نیازمندیهای مورد نیاز برای یک پروژه
در آغاز پروژه، یک تحلیلگر با ذینفعان اصلی برای درک نیازهای کسب و کار و بیان صریح چشمانداز پروژه برای دستیابی به هدف، شروع میکند. یک تحلیلگر باید احساسات همه ذینفعان را درک کند و آنها را در نظر بگیرد تا تصمیم واحدی برای تعریف چشمانداز پروژه اتخاذ کند. این کار را میتوان با موارد زیر انجام داد:
- مصاحبههای شخصی و گروهی: انجام مصاحبههای یک به یک یا گروهی یک روش بسیار موثر برای شناسایی و قضاوت در مورد نگرانیهای ذینفعان مختلف با طرح تعدادی سوال است.
- پرسشنامهها: اگر ذینفعان زیادی وجود داشته باشد، پخش پرسشنامه روشی کارآمد برای جمع آوری ورودیها و نظرات آنها است.
- تجزیه و تحلیل اسناد: تجزیه و تحلیل اسناد موجود و جمع آوری دادهها در مورد فرایندهای فعلی، سیاستها، پیشنهادات و پیشرفتها است.
- نمونهسازی اولیه: نمونهسازی یک روش کارآمد برای درک نیازهای سیستم در حین ساخت است. زیرا در مرحله اولیه نیازهای دقیق مشخص نیست.
به عنوان یک پل ارتباطی بین ذینفعان عمل کنید
یکی از نقشهای اصلی یک تحلیلگر کسب و کار تسهیل ارتباطات، با عمل به عنوان پلی بین ذینفعان و تیم توسعه است. تحلیلگر کسب و کار با ذینفعان پروژه همکاری میکند تا نیازمندیهای کسب و کار را برای تیم توسعهدهندگان ترجمه کند. در حالی که نگرانیهای تیم توسعه را نیز همزمان با ذینفعان مربوطه در میان میگذارد. اینگونه تحلیلگر کسب و کار شکاف بین این دو گروه را پر میکند تا نیازهای کسب و کار را برآورده کنند. یک تحلیلگر کسب و کار با در نظر گرفتن نگرانیهای ذینفعان سعی میکند تا روی چشم انداز پروژه تمرکز کند. در حقیقت، مدیریت موثر ذینفعان برای کسب موفقیت در هر پروژه بسیار اهمیت دارد و به عنوان هنر تعامل و ارتباط قوی محسوب میشود.
اجرای پروژه و آزمایش
تحلیل کسب و کار نقش مهمی در اجرای پروژه دارد که شامل توسعه و آزمایش است. مرحله توسعه پروژه شامل تهیه و اجرای راهحل نرم افزاری مورد نیاز برای تامین نیازهای کسب و کار در قالب محصول نهایی است.
با هر چرخه انتشار، یک تحلیلگر کسب و کار با تیم آزمایش برای ارزیابی نرمافزار در حال توسعه، همکاری میکند. با انجام گشت زنی و سایر فعالیتهای آزمایشی، یک تحلیلگر کسب و کار میتواند اطمینان حاصل کند که محصول تولید شده تمام نیازمندیهای مشخص را برآورده میکند. گاهی اوقات، یک تحلیلگر کسب و کار در نوشتن موارد آزمون پذیرش کاربر نیز کمک میکند. شرکت در آزمایش عملکرد و آزمون پذیرش کاربر (UAT) به دریافت بازخورد کمک میکند. همچنین تضمین میکند که محصول تولید نهایی، در بازه زمانی مشخص شده، نیازهای کاربر را برآورده میکند.
ساخت استراتژی
تجزیه و تحلیل کسب و کار همچنین شامل درک این موضوع است که عوامل مختلف سیاسی، محیطی، اجتماعی و فناوری میتوانند بر استراتژی سازمان تاثیر بگذارند. مزیت عمده این اطلاعات توانایی پیشبینی در صورت تغییر در استراتژی سازمان است. در این صورت، دامنه یک پروژه نیز باید تغییر کند. به عنوان مثال، اگر در فناوری موجود در بازار تغییری ایجاد شود، استراتژی تولید محصول با استفاده از این فناوری نیز تغییر خواهد کرد، که قطعا دامنه پروژه را برای تحقق چشمانداز آن تحت تاثیر قرار میدهد.
جمع بندی
تجزیه و تحلیل کسب و کار شامل درک و تعیین نحوه فعالیت سازمانها است تا بتواند توانایی بالقوه آنها را شناسایی کند. تحلیل کسب و کار عبارتند از تعریف اهداف سازمانی و شناسایی استراتژیهایی است که سازمان باید برای دستیابی به اهداف خود دنبال کند.
شما میتوانید در دورههای آموزشی در حوزههای هوش تجاری، مدیریت فرایند، مدیریت پروژه، مدیریت چابک و ... ثبتنام کنید. جهت آشنایی با دورههای آموزشی کاروکسب از تقویم دورههای آموزشی بازدید نمایید.
تقویم دورههای آموزشی کاروکسب